ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
"Σημίτης" και ο Αρσένης
  • Δε συζητά με απεργούς ο υπουργός
  • Στο 70% έφτασε η συμμετοχή την πρώτη μέρα της τριήμερης απεργίας
  • Αύριο αποφασίζεται η ημερομηνία έναρξης της απεργίας διαρκείας

Με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησαν χτες την τριήμερη απεργία του κλάδου, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ, ξεπέρασε το 70% επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική διάθεση του κλάδου. Ομως, τα οξυμένα προβλήματα των εκπαιδευτικών και η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία δε "συγκίνησαν" τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη,ο οποίος, υλοποιώντας το δόγμα "δε συζητώ με απεργούς",αρνήθηκε χτες να συναντηθεί με τους απεργούς καθηγητές.

Αψηφώντας τη βροχή οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας τα αιτήματά τους για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, νέο ενιαίο μισθολόγιο, μείωση των μαθητών ανά τμήμα σε 25.

Η πορεία των καθηγητών ξεκίνησε από το υπουργείο Παιδείας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Απ. Τασούλας,οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των καθηγητών. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίστηκε στους καθηγητές - πέρα από τη δεδομένη συμπαράσταση - ότι για να βρεθούν λύσεις στα αιτήματά τους πρέπει να αγωνιστούν μαζικά για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας, σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους άλλους εργαζόμενους που αγωνίζονται αυτόν τον καιρό.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην απεργία, καταγγέλλει τη στάση του υπουργού και τονίζει: "Θα πρέπει να γνωρίζει ο υπουργός Παιδείας ότι πολύ σύντομα ο δυναμικός και αποφασιστικός αγώνας των καθηγητών θα τον υποχρεώσει να συζητήσει με τους απεργούς καθηγητές και να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους". Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές να συμμετάσχουν εξίσου μαζικά σήμερα και αύριο στη συνεχιζόμενη απεργία του κλάδου.

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες και οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης,που συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των καθηγητών η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αύριο θα συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προκειμένου να συζητήσουν τη μορφή και την ακριβή ημερομηνία έναρξης της απεργίας διαρκείας που αποφάσισαν για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
"15% για την παιδεία"!

Με κεντρικό αίτημα ό,τι ακριβώς απαγορεύει ο προϋπολογισμός Βρυξελλών της κυβέρνησης Σημίτη, μαθητές και σπουδαστές βγαίνουν σήμερα στο δρόμο. Συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας

Νέα κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος πραγματοποιούν σήμερα μαθητές και σπουδαστές της Αθήνας κατόπιν απόφασης που πήρε από την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΣ της ΕΣΕΕ και πάνω από 30 δεκαπενταμελή γυμνασίων και λυκείων της πρωτεύουσας. Σπουδαστές και μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας και θα ξεκινήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, πολλοί σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας και της επαρχίας έχουν πάρει ξεχωριστές αποφάσεις για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, αποφάσεις έχουν πάρει οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΕΛΕΤΕ, της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας Αθήνας, της Σχολής Επιστημών Υγείας Πρόνοιας Αθήνας, της Σχολής Τεχνολογίας Εφαρμογών Αθήνας, Σχολής Διοίκησης Οικονομίας Πειραιά, της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, καθώς και τα ΤΕΙ Σερρών και Δράμας.

Απόφαση για συμμετοχή των μαθητών έχουν πάρει τα 15μελή από τα 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, ΤΕΛ Ελληνικού, ΤΕΣ Ελληνικού, ΕΠΛ Ηλιούπολης, ΤΕΛ Ηλιούπολης, ΓΕΛ Ελληνικού, 3ο ΓΕΛ Αργυρούπολης, ΤΕΛ Χαϊδαρίου, 1ο ΓΕΛ Βύρωνα, 4ο ΤΕΛ Χαλανδρίου, 2ο ΓΕΛ Αγ. Βαρβάρας, 1ο και 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης, 2ο ΤΕΛ Αθήνας, ΕΠΛ Πειραιά, 2ο ΓΕΛ Αθήνας 3ο ΓΕΛ Αθηνών, Κλασικό Λύκειο Περιστερίου, 1ο ΓΕΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο ΤΕΛ Αιγάλεω, ΓΕΛ Υμηττού, 4ο ΤΕΛ Χαλανδρίου, 1ο ΓΕΛ Χολαργού, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 5ο ΓΕΛ Αιγάλεω και του 3ου ΓΕΛ Βύρωνα καθώς και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας.

Το αγωνιστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση το ΚΣ της ΕΣΕΕ είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, Ενιαία Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καμιά προσπάθεια επιβολής ενοικίου στους οικότροφους των φοιτητικών εστιών, ανέγερση νέων κτιρίων φοιτητικών εστιών και πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ.

Οι μαθητές ζητούν, επίσης αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικούς στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, λύση των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων και των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή, καμιά επιβολή διδάκτρων στους γονείς για τη μόρφωση των παιδιών τους μέσω δημοτικών φόρων, σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά βιβλία, δωρεάν διανομή των βιβλίων ειδικοτήτων των ΤΕΛ και ΤΕΣ καθώς και των ξενόγλωσσων βιβλίων.

Δημόσιος απολογισμός

Δημόσιο απολογισμό της δράσης της θα κάνει τη Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας 50, η δημοτική κίνηση "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα". Ο απολογισμός γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων συμμετοχής της δημοτικής κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τους έγραψε...

Την απόδοση και τον καθορισμό αρμοδιοτήτων για τις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες δύο χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους παραμένουν "κενές περιεχομένου", ζήτησαν χτες από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη οι πρόεδροι των Ενιαίων ΝΑ Αθηνών - Πειραιά, Ροδόπης - Εβρου και Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, Eυ. Κουλουμπής, Γ. Νικολαϊδης και Π. Παπαδόπουλος αντίστοιχα. Τελικά, το θέμα παραπέμφθηκε ξανά για συζήτηση μετά τις γιορτές. Μετά τη συνάντηση ο Ευ. Κουλουμπής εξέφρασε την ικανοποίηση των νομαρχών για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός "κράτησε σημειώσεις"...

Μένουν εκτός

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή έκαναν αδιόριστοι καθηγητές Πληροφορικής, απόφοιτοι ΑΕΙ με 16μηνη διδακτική εμπειρία, ενάντια στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας και περιορίζει το δικαίωμα διορισμού τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι αδιόριστοι καθηγητές διαμαρτύρονται, γιατί με τη νέα τροπολογία μόλις το 18% των θέσεων θα καλύπτεται από αυτούς και το υπόλοιπο από αποφοίτους τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό προβλέπεται να κατέβει στο 12% μετά την αναμόρφωση της επετηρίδας.

Στάση εργασίας στο υπουργείο Παιδείας

Τρίωρη στάση εργασίας (12-3 το μεσημέρι) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, αντιδρώντας στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης και διεκδικώντας την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για εξαίρεση των υπαλλήλων του υπουργείου από την υπαγωγή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και εξίσωση των αποδοχών των εργαζομένων στο υπουργείο με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Καλή βδομάδα με απεργία

Με 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η ΔΕΕ

Με 48ωρη απεργία ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι απεργούν στις 16 και 17 Νοέμβρη αντιδρώντας στην πολιτική λιτότητας και υποχρηματοδότησης της παιδείας.

Τη Δευτέρα, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας και την Τρίτη θα συμμετάσχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας οι διδασκαλικοί σύλλογοι θα συνεδριάσουν προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της ΔΟΕ για 48ωρη κυλιόμενη απεργία ανά γεωγραφικό διαμέρισμα ξεκινώντας από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, την Εύβοια και την υπόλοιπη Στερεά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Οι αποφάσεις των συλλόγων θα σταλούν στη ΔΟΕ μέχρι τις 19 Δεκέμβρη.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις απεργίες και τα συλλαλητήρια καθώς η συνέχιση του αγώνα τους μετά τις γιορτές έχει ως προϋπόθεση την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Η παράταξη δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις προβάλλοντας αιτήματα κόντρα στην ιδιωτικοποίηση, την "αποκέντρωση" της παιδείας και την επιχειρούμενη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενάντια στο νέο μισθολόγιο, στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και την άρση της μονιμότητας, για την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό κ. ά.

Αντίδραση για τα νέα τέλη

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις. Αυτό τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της προς το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο με αφορμή τις νέες αυξήσεις τελών για κοινόχρηστους χώρους. Η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει ότι οι αυξήσεις αυτές φανερώνουν την εντελώς εισπρακτική λογική του δήμου απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι ιδιαίτερα για ορισμένες περιοχές όπου επιβάλλονται αυξήσεις μέχρι και 2.000% στο τετραγωνικό μέτρο, μόνο ως "εκδικητική" πρακτική για την πετυχημένη δράση τους και για την αναβάθμιση της περιοχής τους μπορεί να εκληφθεί. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την προετοιμασία επιβολής νέων φόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τη διατήρηση του 5% παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από το δήμαρχο μπροστά σε εκατοντάδες επιχειρηματίες επισιτιστές, μόνο σαν φορομπηχτικό μηχανισμό μπορεί κανείς να δει τον επικεφαλής του Δήμου Αθηναίων, επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Αψήφησαν τη βροχή οι καθηγητές, που χτες συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και πορεύτηκαν στη Βουλή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ