ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Η κυβέρνηση κάνει κουμάντο

Με προϋπολογισμό ενταγμένο στο πρόγραμμα σύγκλισης που ακολουθεί η κυβέρνηση και που κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, χωρίς να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και να επιτρέπει άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής καλείται να λειτουργήσει η Νομαρχία Αθηνών για το 1997. Οπως ενημερώθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην προχτεσινή του έκτακτη συνεδρίαση από τον νομάρχη Αθηνών, οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για τη Νομαρχία Αθηνών λένε ότι θα υπάρχει αύξηση στις επιχορηγήσεις της κατά 4,9% σε σχέση με το 1996 (150.467 δισ. - 157.952 δισ.). Τα χρήματα όμως που έχει ανάγκη για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η νομαρχία, είναι 197.765 δισ.

Στην εισήγησή του ο νομάρχης, Δ. Ευσταθιάδης,αποδέχτηκε ότι τα χρήματα που θα δοθούν στη νομαρχία δεν αρκούν για να λειτουργήσει το 1997. Ο ίδιος όμως απέδωσε τη μίζερη παροχή στη θέληση ορισμένων υπουργών να παρακρατούν χρήματα στα ταμεία τους, για να υπάρχει εξάρτηση της νομαρχίας από τις έκτακτες επιχορηγήσεις.

Εκ μέρους της ΝΑΣ ο Χρήστος Λαζαρίδης ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να καταδικάσει το γεγονός ότι η νομαρχία εξαναγκάζεται να λειτουργήσει στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης και τόνισε ότι με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις "η θεσμοθετημένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το να είναι Αυτοδιοίκηση. Γίνεται εντελλόμενο διοικητικό όργανο της κεντρικής εξουσίας μέσω της Περιφέρειας και εφαρμοστής των κατευθύνσεων του Περιφερειακού Ταμείου, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια". Ο ίδιος ζήτησε να πρωτοστατήσει η νομαρχία Αθήνας στη συγκρότηση ενός κινήματος αντίστασης, πρότεινε συγκεκριμένα να αποφασιστεί κλείσιμο της νομαρχίας και τόνισε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να είναι μαχητική, διεκδικητική.

Τελικά το ΝΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει απλά ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που πρότεινε ο νομάρχης και στο οποίο αναφέρει ότι τα κονδύλια που δίνονται στη νομαρχία δεν καλύπτουν τις ανάγκες της και δε βοηθάνε στην ανάπτυξη.

Υπογράφτηκε η σύμβαση

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Πασαρέλη και Νικολέτι,οι οποίοι είχαν πάρει το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, έλαβαν αίσιο τέλος. Αργά χτες το βράδυ υπογράφηκε η σύμβαση για την ανέγερση του Μουσείου στο οικόπεδο Μακρυγιάννη. Οι μελετητές θα εκπονήσουν μελέτη σε δύο στάδια. Το πρώτο θα παραδοθεί τον Απρίλη του 1997 και το δεύτερο τον Αύγουστο, όπου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Επιχείρηση ευταξίας στην Πλάκα

Δύο υπουργοί - ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος - καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος κάλεσαν χτες τους δημοσιογράφους προκειμένου να τους ανακοινώσουν τα αυτονόητα, δηλαδή ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι που ισχύουν από το 1982, για την αναμόρφωση της περιοχής της Πλάκας! Παρά το τραγελαφικό του πράγματος, η νέα επιχείρηση - ευταξία για την περιοχή, που εξαγγέλθηκε χτες, αφορά τουλάχιστον 200 περιπτώσεις παρανομιών και αυθαιρεσιών που διαπιστώθηκαν και αφορούν είτε αλλαγές χρήσεων γης, είτε κατασκευές, είτε καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων. Αν λοιπόν εφαρμοστούν κατά γράμμα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, περίπου 80 μαγαζιά της Πλάκας κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο ή με προσωρινό σφράγισμα. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών που έχουν καταγραφεί πριν το 1991, οι υποθέσεις για τα οποία έχουν τελεσιδικήσει, ενώ θα γίνεται εντονότερη αστυνόμευση για το παράνομο παρκάρισμα. Με βάση όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε πρώτη φάση θα κατεδαφιστούν από συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών τέσσερα μαγαζιά, τα εξής: "Βλάχος", "Ερωτόκριτος", "Αλέξανδρος" και "Ο Κρητικός".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Ψυχαγωγία
  • Το Παράρτημα ΚΥΨΕΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το Σάββατο 14 - 12 - 96 στις 8.30 μ.μ. τη χρονιάτικη συνεστίαση - χορό του, στην οικογενειακή ταβέρνα "Η ΖΩΗ" (Φαιδριάδων 87, τηλ.: 8644.726).
  • Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ,οργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή 13 - 12 - 96 στις 8.30 μμ προς τιμή της επετείου των 50 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Παρ/τος σε μια βραδιά κεφιού και διασκέδασης στο κέντρο "ΣΟΥΦΑΛΑ", Λουίζας Ριανκούρ 75.
Πολιτικό μνημόσυνο
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΣΦΑΓΕΙΩΝ τελεί πολιτικό μνημόσυνο την Κυριακή 15 - 12 - 96 στις 11 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος, για να τιμηθούν οι ηρωικοί νεκροί του αγώνα για λευτεριά - λαϊκή κυριαρχία - κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Επίσης θα τιμηθούν τα μέλη του Παραρτήματος που έφυγαν από τη ζωή σε περίοδο ειρήνης.
ΕΣΚ - ΟΤΕ
Παράνομη η πρόσληψη

Παράνομη είναι η διαδικασία για την πρόσληψη του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, καταγγέλλει η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ, καθώς, όπως σημειώνει, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική τροποποίηση του Καταστατικού του Οργανισμού, σύμφωνα με το νόμο 2414/96, που θα έδινε το δικαίωμα στο ΔΣ να προχωρήσει στην εφαρμογή του.

Η διεξαγωγή μάλιστα του διαγωνισμού με πρόσχημα τη δήθεν διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, κινείται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης, και αποτελεί πράξη εκχώρησης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και την υποβολή των προτάσεων της ΚΑΝΤΟΡ - υπογραμμίζει η ΕΣΚ - ΟΤΕ - είναι πως αγνοήθηκαν επιδεικτικά τα κριτήρια που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει και πρυτάνευσαν άλλα..!

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ, καλεί την ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ να εγκαταλείψει την τακτική της ανοχής, και να παρέμβει αποφασιστικά. Να απαιτήσει το διορισμό διευθύνοντα συμβούλου με ευθύνη της Βουλής, διαδικασίες διαφανείς, και με αξιοκρατικά κριτήρια, στη βάση εξυπηρέτησης και διασφάλισης των δημόσιων και κοινωνικών χαρακτηριστικών του Οργανισμού.

Τιμούν τον Γ. Κουτσοδήμο

Ομόφωνη απόφαση για ονομασία δρόμου στην περιοχή του Μετς, στο Παγκράτι, με το όνομα του αγωνιστή γιατρού Γιάννη Κουτσοδήμου,πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του 2ου Διαμερίσματος, ανταποκρινόμενο στη σχετική πρόταση του εξωραϊστικού συλλόγου "Ο Αρδηττός". Πρόταση που ασπάζονται και οι κάτοικοι της περιοχής, που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του Γ. Κουτσοδήμου. Οι ίδιοι οι κάτοικοι καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί σύντομα η απόφαση για την ονομασία δρόμου σε Γ. Κουτσοδήμου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην αγωνιστική του δράση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Θολό τοπίο και καθυστερήσεις

Αύριο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών

Η καθυστέρηση στη χωροθέτηση των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική δεν έχει τελειωμό, ενώ το τοπίο το κάνουν ακόμη πιο θολό οι διάφορες πληροφορίες που διοχετεύονται και μιλούν για "προσωρινές" ή άλλες λύσεις για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Χτες το ΔΣ του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, ζήτησε την άμεση έναρξη των διαδικασιών χωροθέτησης των νέων ΟΕΔΑ, όπως επίσης και τον τερματισμό του απαράδεκτου και επικίνδυνου καθεστώτος των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ζητήθηκε να εφαρμοστεί ο νόμος και να κλείσουν οι 15 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική μέχρι τις 17 Γενάρη και κάλεσε τη νομαρχία να πάρει σύντομα την απόφαση χωροθέτησης της νέας ΟΕΔΑ με βάση όποια μελέτη θέλει. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση αυτή εκκρεμεί εδώ και 2,5 μήνες.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη - για πολλούς καθοριστική - του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής με τους δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής, όπου θα συζητηθεί το θέμα του κλεισίματος των ανεξέλεγκτων και παράνομων χωματερών.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, δήλωσε χτες ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο από το νόμο να αποφασίσει και να υποδείξει θέση ή θέσεις για ΟΕΔΑ που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα που παράγονται στην Ανατολική Αττική και υπολογίζονται σε 1.000 τόνους τη μέρα. Επίσης χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Ανω Λιοσίων αποφάσισε αργά το βράδυ να κλείσει και πάλι την χωματερή την Παρασκευή το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ