ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρατούν σταθερά στη Δ. Ελλάδα

Απτόητοι συνεχίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας, τον αγώνα τους. Ετσι, τα μπλόκα στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αρτα, στην Πρέβεζα και στα Γιάννινα δυναμώνουν και, όπως και οι ίδιοι οι αγρότες τονίζουν, θα "δυναμώνουν" ως την επίλυση των προβλημάτων τους.

Σήμερα οι απεργοί οικοδόμοι του Αγρινίου συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και μετέβησαν με πούλμαν στα μπλόκα των αγροτών. Με το σύνθημα "Εργατιά - Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά", οι αγωνιζόμενοι οικοδόμοι, που πλήττονται και αυτοί από την αντιεργατική και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, φτάνοντας στα μπλόκα, διαδήλωσαν την ενεργό αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους αγρότες, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν θερμά, τονίζοντας ότι στέκονται δίπλα τους και μαζί τους στον ηρωικό αγώνα μέχρι τη δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Μεγαλειώδης, επίσης, ήταν και η συγκέντρωση που έγινε αργά το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, όπου, για μια ακόμη φορά, διακηρύχτηκε η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία ΕΒΕ, ο Δήμος Αγίου Κωνσταντίνου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με τη συμπαράσταση ακόμα πολλών μαζικών φορέων.

Καλά κρατά και το μπλόκο που έστησαν οι αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας στη Γέφυρα Καλογήρων, ενώ κλειστό παραμένει και το πορθμείο Ακτίου - Πρέβεζας από τα τρακτέρ των αγροτών μπροστά στο λιμάνι. Αποφασισμένοι να μείνουν στο μπλόκο στις Καρυές είναι και οι Γιαννιώτες αγρότες. Ενόψει, μάλιστα των εορτών, στόλισαν και χριστουγεννιάτικο δέντρο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στην κυβέρνηση ότι και Χριστούγεννα θα κάνουν εκεί, αν δεν επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα της αγροτιάς.

Πληθαίνουν τα μηνύματα αλληλεγγύης

Πολλά ήταν και χτες τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών από μαζικούς φορείς και οργανώσεις της χώρας μας.

Την κατανόησή τους για τα αιτήματα της αγροτικής τάξης και την αλληλεγγύη τους, αλλά και τη βαθύτατη ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η κινητοποίηση των αγροτών, εξέφρασαν τρία επαγγελματικά σωματεία, που καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών της Μελβούρνης. Πρόκειται για το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Hellenic Business Forum και την "Ενωση".

Εκπρόσωποι των τριών αυτών φορέων τόνισαν, ότι όποια και αν είναι η εξέλιξη των κινητοποιήσεων, τα μακροπρόθεσμα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών δεν πρόκειται να ξεπεραστούν. Επισήμαναν, όμως, πως οι Ελληνες της Αυστραλίας μπορούν να τους βοηθήσουν, προτιμώντας τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που εξάγονται στην Αυστραλία και ανακοίνωσαν ότι εντός των ημερών θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να στηρίξουν τους Ελληνες αγρότες.

Στον αγώνα της αγροτιάς, καθώς και στους αγώνες των συνταξιούχων και των άλλων εργαζομένων, συμπαρίσταται και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και καλεί τους παλιούς ΕΠΟΝίτες και τους φίλους της ΕΠΟΝ να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών δηλώνει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού - Ανω Λιοσίων,τονίζοντας πως μόνο με κοινό αγώνα θα ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστό ότι θα είναι στο πλευρό τους μέχρι την τελική νίκη και τη λύση των αιτημάτων τους. Καταγγέλλουν, επίσης, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας που πιστά προσανατολισμένος στο "Ευαγγέλιο" της ΕΕ, μαζί με της ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ και ΣΥΝ συναινούν και ψηφίζουν την αντεργατική και αντιαγροτική Συνθήκη του Μάαστριχτ και έχουν φέρει την εργατική τάξη και την αγροτιά σε αδιέξοδα.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΚΑΤ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ με αποφάσεις τους συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών. Συμπαράσταση δηλώνει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους. Ενώ Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα εξέλεξαν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς.Σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες της άλλης Ελλάδας που βρίσκονται στα μπλόκα και καλούν τους αγρότες της Κεφαλονιάς σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δίκαια και ρεαλιστικά τα αιτήματα των αγροτών

Τους ψευδείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι η ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων προϋποθέτει υπέρογκο κόστος, κατέρριψαν χτες το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στη Λάρισα, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του Επιμελητηρίου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τόνισαν:

- Η ενίσχυση όλων των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, που υπέστησαν σοβαρή ζημιά από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέρχεται σε 10 δισ. δραχμές (αφορά αποζημίωση μέχρι 90 στρέμματα, ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα, κάλυψη εισοδήματος μέχρι 70.000 δραχμές ανά στρέμμα και τιμή βάμβακος 250 δραχμές το κιλό). Για την υπόλοιπη χώρα υπολογίζεται ποσό 8-10 δισ. Αντίστοιχοι υπολογισμοί, για όλη τη χώρα, για κάλυψη εισοδήματος μέχρι 90.000 δραχμές ανά στρέμμα δίνουν συνολικό ποσό 42 δισ. δραχμές, αντί των 100,5 δισ. που επικαλείται η κυβέρνηση.

- Το αίτημα για επιστροφή του ΦΠΑ (από τη συνυπευθυνότητα) από το '90 και μετά είναι σωστό και δίκαιο. Εχει κόστος για ολόκληρη τη χώρα περίπου 8 - 9 δισ. (αντί των 12 που επικαλείται η κυβέρνηση) και έχει ήδη αποδοθεί σε δικαιούχους αγρότες, σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

- Το αίτημα για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (κατά 2-3 μονάδες) είναι ρεαλιστικό, δίκαιο και πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα.

- Σε ό,τι αφορά το αίτημα των κτηνοτρόφων για αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεών τους, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι απαιτούνται άλλα 45 δισ. και οι κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να παίρνουν τα πενταπλάσια από ό,τι παίρνουν σήμερα.

- Πρέπει άμεσα να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, να εξηλεκτριστούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί ο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και τις αγροτικές επενδύσεις, να αρχίσει η κατασκευή των μεγάλων έργων αγροτικής υποδομής, εγγειοβελτιωτικά (Αχελώος - Κάρλα - Φράγματα) κλπ.

Τιμωρούν και τους μαθητές!

Με πρόσχημα καταστροφές που έγιναν από εξωσχολικά στοιχεία στη διάρκεια της κατάληψης, ο γυμνασιάρχης και ο σύλλογος των καθηγητών του 4ου Γυμνασίου Λάρισας προχώρησαν σε επίδειξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας, σε βάρος των μελών του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Αποφάσισαν να αποβάλλουν για τρεις μέρες και τους 15 μαθητές, πράξη που εκτός των άλλων έχει ως αποτέλεσμα ένας από αυτούς να μείνει στην ίδια τάξη λόγω απουσιών. Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν έντονα όλοι οι μαθητές που αποδοκίμασαν το γυμνασιάρχη και τους καθηγητές και εγκατέλειψαν το μάθημα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη νομαρχία για να διαμαρτυρηθούν.

Με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την απόφαση για την αποβολή των μαθητών και ζητά την άμεση ανάκλησή της. "Τέτοιες ενέργειες, τονίζει, έχουν σκοπό να τρομοκρατήσουν τον αγώνα των μαθητών για δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία. Με "εισαγγελικές" αποφάσεις και τιμωρίες δεν πρόκειται να διορθωθούν τα χάλια της Παιδείας". Παράλληλα, καλεί τους μαθητές να αντισταθούν σε τέτοιου είδους αποφάσεις, που σκοπό έχουν να χτυπήσουν το μαθητικό συνδικαλισμό και τους αγώνες των μαθητών. Καλεί, ακόμα, την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να πάρουν θέση σε τέτοιες αποφάσεις, που θυμίζουν άλλες εποχές και καταλήγει πως η τρομοκρατία δε θα κάμψει τους αγώνες των μαθητών.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι καταλήψεις στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λάρισας, στο 1ο Λύκειο, καθώς και στο ΤΕΛ Τυρνάβου, με αιτήματα τη λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και γενικά η εκπαίδευση.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Στα μπλόκα μέχρι τέλους

"Ενωμένοι και αποφασισμένοι" συνεχίζουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους οι αγρότες της Βοιωτίας, Φθιώτιδας και της Εύβοιας. Τα μπλόκα παραμένουν σταθερά, παρά τις "εκκλήσεις", τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, που ασκούνται από τους "γυρολόγους" βουλευτές, κυβερνητικά και τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στη Βοιωτία, ο "εκσυγχρονιστής" αντιπρόεδρος της Βουλής, Λ. Αποστολίδης,μαζί με τον περιφερειάρχη, Χρ. Πολυχρονίου,επισκέφτηκαν χτες τους αγρότες στο Κάστρο για να τους πείσουν ότι "μετά τα εξαγγελθέντα μέτρα από τον πρωθυπουργό δεν έχει νόημα η κινητοποίηση" και κατά συνέπεια πρέπει να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και ν' ανοίξουν τους δρόμους.

Χτες το βράδυ και λίγο μετά την επίσκεψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο μπλόκο του Κάστρου, οι αγρότες είδαν νταλίκες να περνούν από το αποκομμένο σημείο της εξόδου του δρόμου από Ορχομενό στην ΕΟ Λαμίας - Αθηνών. Φορτηγό "αγνώστων στοιχείων" είχε παρασύρει τα αγροτικά μηχανήματα που έκλειναν το δρόμο, στραπατσάροντας μάλιστα ένα τρακτέρ και προξενώντας σοβαρές ζημιές σε άλλα δύο, για να ανοίξει δίοδο.

Την "τρομοκρατική και προβοκατόρικη ενέργεια" κατήγγειλε στο "Ρ" ο Λ. Τσεκούρας,αγρότης απ' τον Ορχομενό, ο οποίος σημείωσε ότι "η δίοδος δημιουργήθηκε σε 150 μέτρα απόσταση από το σημείο όπου βρίσκονται οι αγρότες και δεν έγινε αμέσως αντιληπτή γιατί δεν υπήρχε ορατότητα. Το εντοπίσαμε, συνέχισε, όταν είδαμε άλλα φορτηγά μεταφορών - που είχαν προφανώς ειδοποιηθεί με σι μπι - να βγαίνουν στην εθνική".

Στο μεταξύ, ο νομάρχης Βοιωτίας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης για εκτόνωση της κατάστασης, είχε καλέσει χτες τις ΣΕΑ των μπλόκων της Βοιωτίας σε σύσκεψη που συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ