ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τραγικές οι συνέπειες της απελευθέρωσης

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων και των ΕΒΕ

Με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, με την οποία συζήτησαν το θέμα του ωραρίου και τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η πλήρης απελευθέρωσή του στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι το ΚΚΕ, και μέσα από τη Βουλή και με άλλες πρωτοβουλίες, θα στηρίξει το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου, με βάση τις προτάσεις των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων, σημειώνοντας: "Η απελευθέρωση του ωραρίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση ενός σημαντικού αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων απασχολούν ένα - δύο εργαζόμενους ή τις οικογενειακές και στην υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, στην υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων".

Η ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ακόμα: "Θεωρούμε ότι οι μόνοι κερδισμένοι από την απελευθέρωση του ωραρίου θα είναι τα πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτή τη στρατηγική, να υλοποιήσει δηλαδή ένα αυθαίρετο και αυταρχικό για τους μικρομεσαίους και τους εμποροϋπαλλήλους ωράριο. Το κάνει με τη λογική του σιγά - σιγά. Αν δεν υπάρξει οργανωμένη αντίσταση και κοινωνική αλληλεγγύη, τότε θα πάνε για ένα ωράριο από το πρωί μέχρι το βράδυ και την Κυριακή. Η εποχή μας απαιτεί αύξηση του ελεύθερου χρόνου, απαιτεί Κυριακή ελεύθερη, απαιτεί απογευματινές ώρες, επίσης, ελεύθερες και για τους μικρομεσαίους και για τους εμποροϋπαλλήλους. Η γυναίκα, που απασχολείται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον κλάδο, έχει ανάγκη - όπως και ο άντρας - την οικογένεια, το παιδί της, τον ελεύθερο χρόνο. Είναι ένα πρόβλημα ευρύτερης σημασίας, δεν είναι μόνο οικονομικό, εργασιακό, είναι κοινωνικό και πολιτιστικό".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Μ. Διαμαντής, τόνισε: "Ξεκινήσαμε τους αγώνες μας ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου με επιτυχία. Σ' αυτή μας την προσπάθεια ζητήσαμε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για να τους γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας, οι οποίες βρήκαν σύμφωνη την ΓΓ του ΚΚΕ κι δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη μη διεύρυνση του ωραρίου και την καταστρατήγηση της Κυριακής αργίας".

Ο Θ. Βασιλόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με τη σειρά του, σημείωσε ακόμα: "Το καθεστώς που επικρατεί γύρω από το ωράριο είναι απαράδεκτο. Η δική μας θέση είναι οριοθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, "όχι" στη διεύρυνση το Σάββατο και την Κυριακή. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες και η δική μας πίεση θα είναι στην κατεύθυνση να την πιέσουμε, μαζί με όσους επιχειρούν τη διεύρυνση, να νομοθετήσει για το ωράριο με βάση τις προτάσεις μας".

Ερώτηση για τους ραδιοτηλεγραφητές

Η κυβέρνηση αποφάσισε, με νομοθετικό διάταγμα, το 1998 να πετάξει έξω από τα πλοία τους 2.000 ραδιοτηλεγραφητές και να βάλει "ταφόπλακα" σε ένα επάγγελμα που πάνω από 80 χρόνια υπηρετούσε την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το θέμα αυτό έφεραν, με ερώτησή τους, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,Στ. Παναγιώτου και Ν. Γκατζής,οι οποίοι τονίζουν στην ερώτησή τους ότι αυτό γίνεται με την αιτιολογία πως το νέο τηλεπικοινωνιακό σύστημα GMDSS, που πρόκειται να εγκατασταθεί στα πλοία, δε χρειάζεται ειδικευμένο χειριστή, όταν ακόμα και οι κατασκευάστριες εταιρίες του συστήματος έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αξιοπιστία τους.

"Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις - αναφέρεται στην ερώτηση - των ναυτεργατών έχουν έγκαιρα και επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στα πλοία το σύστημα GMDSS είναι επικίνδυνη και τους καταδικάζει σε αφανισμό. Συνδέεται με την προσπάθεια που αναπτύσσουν οι εφοπλιστές για τον οριστικό αφελληνισμό της ναυτιλίας στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" με τα ανασφάλιστα πλοία". Τονίζεται, επίσης, στην ερώτηση πως "με το δεδομένο μάλιστα ότι στο πρόσφατο παρελθόν το σύστημα έχει αποδειχτεί ανασφαλές, ανάλογες επιλογές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών που παραμένουν στα πλοία".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας: Ανάμεσα στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στην "ανταγωνιστικότητα" των εφοπλιστών, ποιο ιεραρχεί σαν πρώτο το υπουργείο, ποιο από τα δύο σκοπεύει να προστατέψει και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αποδείξει έμπρακτα τις προθέσεις του; Σκοπεύει, παράλληλα με τη λειτουργία του GMDSS στα πλοία, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τις ζωές των ναυτεργατών;

Ζητούν δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ζητάει - με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης - ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Στο ψήφισμα καταγγέλλονται οι "δυσμενείς επιπτώσεις και οι αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, το λαό και τους εργαζόμενους, που απορρέουν από την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνθήκης".

Τονίζεται ακόμα: "Πρέπει ο λαός να αποφασίσει αν δέχεται τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Μάαστριχτ και που δυναμώνουν τα δεσμά εξάρτησης του λαού και της χώρας, ξεπουλώντας τα εθνικά συμφέροντα και υπονομεύοντας την οικονομική της ανάπτυξη. Αποφάσεις τόσο σημαντικές για το μέλλον του λαού και του τόπου, δεν μπορεί να παίρνονται ερήμην του".

Ψηφίζουν οι λογιστές

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη, οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και την κλαδική Ομοσπονδία. Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται στα γραφεία της ΕΕΛΠ, Κάνιγγος 27 τις εξής ώρες: Σήμερα Παρασκευή από τις 11.30πμ έως τις 7μμ. Σάββατο και Κυριακή από 9.30πμ έως 5μμ και Δευτέρα από 11.30πμ έως 7μμ.

Στη Βουλή το σχέδιο "Πρόκληση" της ΠΕΣΙΝΕ

Τους σχεδιασμούς της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ για την απόλυση 5.000 εργαζομένων συνολικά και 300 από το "Αλουμίνιον της Ελλάδας" καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Μ. Κωστόπουλος και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο "Πρόκληση" της πολυεθνικής στη χώρα μας και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές τονίζουν ακόμα ότι εκτός από τις απολύσεις, το συγκεκριμένο σχέδιο της ΠΕΣΙΝΕ ανοίγει το δρόμο για τη χειροτέρευση της θέσης των υπόλοιπων εργαζόμενων, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις, αφαιρώντας κάθε εργατική κατάκτηση, εντατικοποιώντας τη δουλιά, μειώνοντας τις παροχές κ. ά.

"Σ' αυτή τη λογική - σημειώνουν - εντάσσεται και η εγκατάλειψη του οικισμού των Ασπρων Σπιτιών, η επιστροφή του λειτουργικού κόστους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πρόταση για πώλησή τους στους ενοίκους εργαζόμενους. Παράλληλα προβλέπεται η παραπέρα ευνοϊκή μεταχείριση της επιχείρησης από το ελληνικό κράτος και κυρίως από τη ΔΕΗ.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι με οδηγό το σχέδιο "Πρόκληση" για τους εργοδότες της ΠΕΣΙΝΕ αυξάνονται τα προνόμια και τα κέρδη τους, ενώ για τους εργαζόμενους, τις εργασιακές σχέσεις, τις εργατικές κατακτήσεις και το βιοτικό τους επίπεδο είναι επιστροφή στον μεσαίωνα".

Ομόφωνη καταδίκη

Την τρομοκρατική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της 29ης Νοέμβρη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στα Ανω Λιόσια, καταδικάζει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ανω Λιοσίων.Επίσης δηλώνει ότι είναι αποφασισμένο "να υπερασπίσει με κάθε τρόπο τη δημοκρατική ομαλότητα στο δήμο".

Θα πληρωθούν και πότε;

Σε κατάληψη των γραφείων της ναυτιλιακής εταιρίας "Γιούνιμαρ Μαρίταϊμ ΣΑ",έχουν προχωρήσει εδώ και είκοσι μέρες οι απλήρωτοι υπάλληλοι της εταιρίας, ενώ οι εργοδότες έχουν "εξαφανιστεί". Το θέμα αυτοί έφεραν χτες με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μ. Κωστόπουλος.

Στην Ερώτηση οι δυο βουλευτές αναφέρουν ότι η μόνη επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες γίνεται μέσω νομικού συμβούλου τους, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους, όταν πουληθεί το καινούργιο υπερπολυτελές κτίριο, στο οποίο στεγάζεται εδώ και 8 μήνες η εταιρία. "Το εξαώροφο κτίριο - τονίζεται - είναι υποθηκευμένο στην Εγνατία Τράπεζα και η εταιρία φαίνεται σαν ενοικιάστρια των δυο ορόφων. Το εν λόγω κτίριο ανήκει σε κάποια εταιρία με την επωνυμία "Κονέστα Τεχνική ΑΕ",της οποίας πρόεδρος είναι ο Ι. Γιαντζόγλου και αντιπρόεδρος ο Ν. Λεόπουλος,δηλαδή οι ίδιοι οι εργοδότες με τη ναυτιλιακή εταιρία "Γιούνιμαρ Μαρίταϊμ ΣΑ"".

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εργασίας ποια μέτρα θα πάρει ώστε να τερματιστεί ο εμπαιγμός των εργαζομένων και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

Από τη χθεσινή συνάντηση

Από τη χτεσινή συνάντηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ