ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάχωμα στην επίθεση η ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ

Στις 15 και 16 Δεκέμβρη 1996 γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Οι φετινές εκλογές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είναι κρίσιμες, γιατί γίνονται τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη δεύτερη επίθεσή της στην υγεία και την ασφάλιση. Η ενίσχυση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενάντια σε αντιλαϊκές επιλογές στην υγεία και την ασφάλιση.

Τα παραπάνω επισήμανε χτες ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,κατά την παρουσίαση των θέσεων της παράταξης για τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, που διενεργούνται την Κυριακή και τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Ελενα - Βενιζέλου, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενωση και εκπροσώπων στην Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ).

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης εξέφρασε την αντίθεσή του με τους περιορισμούς, που επιχειρούνται στη μόρφωση, την εκπαίδευση και τον προσανατολισμό των νέων στα επαγγέλματα υγείας, καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται προγραμματισμός της παραγωγής των επαγγελμάτων υγείας στη βάση κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του ελληνικού λαού και όχι στη βάση παραγωγής φτηνού ιατρικού δυναμικού στην εκμετάλλευση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας.

"Οι νοσοκομειακοί γιατροί τον περασμένο Ιούνη με τις κινητοποιήσεις τους βοήθησαν να αποκρουστεί η επίθεση της κυβέρνησης στις δομές της δημόσιας υγείας. Δεν επετράπη στην κυβέρνηση να οδηγήσει τα νοσοκομεία σε δανεισμό και υποθήκευση της περιουσίας τους. Επίσης, δεν επετράπη στην κυβέρνηση να μεταφέρει τις χρηματοδοτικές ευθύνες της πολιτείας για την υγεία στα Ασφαλιστικά Ταμεία", τόνισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης.

Ο Ηλ. Σιώρας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι παρά τα ελλείμματα, τις ελλείψεις σε προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό παράγουν σημαντικό έργο. "Είναι, τόνισε, επικίνδυνο να μιλάνε οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ιδιωτικοποιήσεις της μιας ή της άλλης μορφής (εισαγωγή μάνατζερς), ή για δανεισμό, μόνο και μόνο για να μειώσουν τις ευθύνες του κράτους".

Ο Ηλ. Σιώρας, αναφερόμενος στους ειδικευόμενους γιατρούς, είπε ότι "η κατάστασή τους θυμίζει συνθήκες δουλείας, από άποψη αμοιβών, εκπαίδευσης, εργασιακών δικαιωμάτων και προοπτική ανεργίας". Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν περισσότεροι από 1.500 οι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι γιατροί.

Η Τ. Τερτίπη τόνισε ότι η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας πρέπει να γίνεται απευθείας απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και πως η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων θα καταργήσει κάθε ίχνος δωρεάν υγείας. Η απελευθέρωση του νοσηλίου, πρόσθεσε, θα γονατίσει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε η Τ. Τερτίπη πρέπει να ξεπερνούν σημαντικά το όριο φτώχειας (420.000 δραχμές το 1996 για τετραμελή οικογένεια) και να προέρχονται, κυρίως, από το βασικό μισθό. Ακόμη, τάχθηκε κατά των επιδομάτων, πλην του χρονοεπιδόματος 2% κατ' έτος, που τώρα δε χορηγείται, του οικογενειακού και του επιδόματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης 100.000 δραχμές το μήνα για όλους, με προσκόμιση αποδείξεων για βιβλία, συνέδρια.

Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ, όσον αφορά τους "εισαγωγικούς βασικούς μισθούς", έχει ως εξής: 300.000 δραχμές στον ειδικευόμενο, 400.000 δραχμές στον επιμελητή Β, 500.000 δραχμές στον επιμελητή Α, 600.000 δραχμές στο διευθυντή και 700.000 δραχμές στον συντονιστή διευθυντή.

Αναφερόμενη στη δράση της ΕΙΝΑΠ, η Τ. Τερτίπη σημείωσε ότι "το σωματείο διατήρησε τον κυρίως εργασιακό του χαρακτήρα, χάρις στην αντίσταση των νέων γιατρών, τις αποφάσεις συνελεύσεων νοσοκομείων και γενικών συνελεύσεων. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η στάση της ΔΗΠΑΚ, που στο ΔΣ της Ενωσης, στα νοσοκομεία και τις συνελεύσεις έδειξε πως μόνο ο δρόμος του ενωμένου αγώνα φέρνει αποτέλεσμα".

Εκτός από τη ΔΗΠΑΚ, στις εκλογές συμμετέχουν άλλες εννέα παρατάξεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Πανάκεια" τα απογευματινά ιατρεία

Επανέρχεται η κυβέρνηση στο ίδιο θέμα που είχε απορριφτεί πριν δυο χρόνια

Τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων και εργαστηρίων επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση. Πρόκειται, δηλαδή, για μια επιλογή που είχε απορριφτεί πριν δυο χρόνια από το συνδικαλιστικό και υγειονομικό κίνημα.

Την πρόθεση της κυβέρνησης γνωστοποίησαν χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης στη διάρκεια παράστασης των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων των νοσοκομείων και της ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης παρουσιάστηκε ως απάντηση στο αίτημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία για αύξηση των δαπανών για την υγεία, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ιδρυμάτων και αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των υγειονομικών που προκύπτουν από το νέο μισθολόγιο - "τράβηξε" στην κυριολεξία "ένα δεκάρικο" και ...αποχώρησε από τη συνάντηση. Στη λίγη ώρα της συνάντησης ο υπουργός πρόλαβε να επαναλάβει ότι και η υγεία είναι υποταγμένη στο πρόγραμμα "σύγκλισης" και παρά το γεγονός αυτόπαρουσιάζει αύξηση των δαπανών 10%. Ζητούμενο, κατά τον υπουργό, είναι η παραγωγικότητα των δημόσιων νοσοκομείων, για την οποία ναι μεν δεν ευθύνονται οι ίδιοι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει και οι ίδιοι να συμβάλουν ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στα νοσοκομεία.

Ο Κ. Γείτονας "διευκρίνισε" ότι τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία θα είναι δωρεάν για τον ασθενή και το κόστος τους θα καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, λες και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα στηρίζουν - κυρίως - με τις εισφορές τους οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός είπε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την υγεία και μετά τον ενδοκυβερνητικό διάλογο θα δοθεί και στους φορείς.

Τέλος ο υπουργός υποστήριξε ότι το πρόβλημα των χρεών των νοσοκομείων θα αντιμετωπιστεί χωρίς δανεισμό, αλλά χωρίς να εξηγήσει και πώς.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 17.12.1996.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών της Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας νέο αναβαθμισμένο ιατρικό μισθολόγι
ο.

Εγκληματικές οι περικοπές στο ΚΕΘΕΑ

Θα έπρεπε να διπλασιαστούν οι επιχορηγήσεις, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη χτεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους συλλόγων γονέων των θεραπευτικών κοινοτήτων

"Γιατί μείωσαν στο ένα τρίτο το κονδύλι του προϋπολογισμού για τις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ; Δηλαδή προς όφελος της σύγκλισης και του Μάαστριχτ, δολοφονούμε τη νεολαία μας; Κόβοντας κονδύλια από το ΚΕΘΕΑ δολοφονούμε τη νεολαία μας. Αν η κυβέρνηση πετύχει τη "σύγκλιση" που θέλει, θα υπάρχει νεολαία να δρέψει του καρπούς αυτής της σύγκλισης;".

Τα αγωνιώδη αυτά ερωτήματα έθεσε χτες ο Γιώργος Τέντης,εκπρόσωπος της θεραπευτικής κοινότητας "Ιθάκη", μετά τη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων έξι θεραπευτικών κοινοτήτων με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική τη στιγμή, που όπως δήλωσαν οι γονείς, υπάρχουν λίστες αναμονής τοξικομανών στις θεραπευτικές κοινότητες και δεν μπορούν να τους πάρουν.

Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Θεωρούμε αυτή τη μείωση εγκληματική και πολιτικής σημασίας. Ξέρουμε παρά πολύ καλά ότι η θεραπεία, η βοήθεια στήριξης αυτών των παιδιών και των οικογενειών, καθώς και η αποκατάστασή τους μετά, δε γίνονται μόνο με λόγια. Βέβαια χρειάζονται λόγια, αγάπη και συμπάθεια. Αλλά χρειάζεται και χρήμα, αφού η θεραπεία έχει ένα τεράστιο κόστος για να μιλήσουμε για μια ποιοτική βοήθεια στα παιδιά αυτά, η οποία συνεχώς αναπροσαρμόζεται με βάση και τις εξελίξεις και την πείρα που διαμορφώνουν οι κοινότητες. Κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε να διπλασιάσει το ποσόν, γιατί την περίοδο που ζούμε μετράμε νεκρά παιδιά καθημερινά και παράλληλα έχουμε εξάπλωση νέων ναρκωτικών ουσιών".

"Θα καταγγείλουμε στη Βουλή, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, αυτό το γεγονός και θα υποδείξουμε στην κυβέρνηση από πού μπορεί να αποκομίσει λεφτά και να αυξήσει γενναία την επιχορήγηση και όχι να κάνει μια τυπική αύξηση για την τιμή των όπλων. Παράλληλα θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια για την πρόληψη μέσα στα σχολειά αρχίζοντας από το δημοτικό. Δεν μπορεί ένα τέτοιο ζήτημα να επαφίεται μόνο στην οικογένεια. Αποδείχτηκε ότι η οικογένεια, όσο και να έχει τα φόντα και τις δυνατότητες, είναι ανίσχυρη μπροστά στα οργανωμένα κυκλώματα και μπροστά στην εξάπλωση μιας οργανωμένης διαφθοράς και ηθικής κρίσης που υπάρχει".

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Επομένως το σχολείο και η γειτονιά πρέπει να γίνουν η βάση της βοήθειας του παιδιού. Για να γίνουν όμως τέτοια προγράμματα πρόληψης χρειάζεται χρήμα. Οι θεσμοί που συνήθως λέει η κυβέρνηση και τα θεσμικά είναι απαραίτητα, αλλά τέτοιοι θεσμοί χωρίς πολύ χρήμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν".

Ο Χρ. Παπασπυρόπουλος εκπρόσωπος του προγράμματος της οικογένειας στη θεραπευτική κοινότητα "Διάβαση" δήλωσε στο "Ρ": "Ηρθαμε στο ΚΚΕ γιατί γνωρίζουμε την ευαισθησία του γύρω από το χώρο των ναρκωτικών. Ηρθαμε να ζητήσουμε την παρέμβασή του μέσα στη Βουλή γιατί σήμερα οι θεραπευτικές κοινότητες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού".

Νεκροί από ηρωίνη

Δυο νέοι άνθρωποι προστέθηκαν χτες στον μακρύ κατάλογο του "λευκού θανάτου". Στις 10.50 π.μ. βρέθηκε νεκρός στο υπνοδωμάτιο της κατοικίας του στο Ζεφύρι (Κύπρου 9) ο 35χρονος Αντώνιος Γκίκας. Στις 11.30 π.μ. βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα Ν. Λιόσια (Πηλέως 4) ο Ευάγγελος Πορτοκάλης, 35 χρόνων. Δίπλα του βρέθηκε χρησιμοποιημένη σύριγγα.

Ημερίδα για τα ναρκωτικά

Ημερίδα με θέμα τα ναρκωτικά, διοργανώνει το Σάββατο η Επιτροπή κατά των Ναρκωτικών του Δήμου Ταύρου, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. στο 2ο όροφο του Δημαρχείου.

  • Την Τετάρτη 18.12.1996, θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΣΥΝ στην αίθουσα της ΤΕΔΚΝΑ (Χαριλάου Τρικούπη 24, 1ος όροφος).
ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑΚ για το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ είναι οι εξής:

Αρκουμάνης Πέτρος ειδ/νος παθολόγος "Αγία Ολγα". Γιαννάκου Βιβή ειδ/νη μικροβιολόγος "Λαϊκό". Ζαχαρόγιαννης Χάρης ΕΒ εντατικολόγος "Βούλα". Ζησάκη Ελένη ΕΒ παιδίατρος "Τζάνειο". Λαμπρούλης Γιώργος ειδ/νος παθολόγος "Σωτηρία". Μαρόπουλος Γιώργος ΕΒ μικροβιολόγος "Αγλ. Κυριακού". Μοντέζη Μαρία ΕΑ αναισθησιολόγος "ΓΚΝΠ". Μπαγκλέζος Στάθης ειδ/νος ψυχίατρος "Νταού". Μπουλνταδάκης Γιάννης ΕΑ παιδοχειρουργός "Τζάνειο". Νάρη Ιουλία ειδ/νη ακτινολόγος "Αλεξάνδρα". Προέδρου Δημήτρης ΕΒ ουρολόγος "Ιπποκράτειο". Σιώρας Ηλίας ΕΒ καρδιολόγος "Σωτηρία". Τετρίπη Τόνια ΕΒ καρδιολόγος "Σωτηρία". Τσάμης Νίκος ειδ/νος γυναικολόγος "ΓΚΝΠ". Τσουρούλας Μαρίνος ΕΑ ακτινολόγος "ΓΚΝΑ".

Η χτεσινή συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με αντιπροσωπεία των συλλόγων γονέων παιδιών στις θεραπευτικές κοινότητες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ