Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάχωμα στην επίθεση η ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ

Στις 15 και 16 Δεκέμβρη 1996 γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Οι φετινές εκλογές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είναι κρίσιμες, γιατί γίνονται τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη δεύτερη επίθεσή της στην υγεία και την ασφάλιση. Η ενίσχυση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενάντια σε αντιλαϊκές επιλογές στην υγεία και την ασφάλιση.

Τα παραπάνω επισήμανε χτες ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,κατά την παρουσίαση των θέσεων της παράταξης για τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, που διενεργούνται την Κυριακή και τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Ελενα - Βενιζέλου, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενωση και εκπροσώπων στην Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ).

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης εξέφρασε την αντίθεσή του με τους περιορισμούς, που επιχειρούνται στη μόρφωση, την εκπαίδευση και τον προσανατολισμό των νέων στα επαγγέλματα υγείας, καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται προγραμματισμός της παραγωγής των επαγγελμάτων υγείας στη βάση κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του ελληνικού λαού και όχι στη βάση παραγωγής φτηνού ιατρικού δυναμικού στην εκμετάλλευση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας.

"Οι νοσοκομειακοί γιατροί τον περασμένο Ιούνη με τις κινητοποιήσεις τους βοήθησαν να αποκρουστεί η επίθεση της κυβέρνησης στις δομές της δημόσιας υγείας. Δεν επετράπη στην κυβέρνηση να οδηγήσει τα νοσοκομεία σε δανεισμό και υποθήκευση της περιουσίας τους. Επίσης, δεν επετράπη στην κυβέρνηση να μεταφέρει τις χρηματοδοτικές ευθύνες της πολιτείας για την υγεία στα Ασφαλιστικά Ταμεία", τόνισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης.

Ο Ηλ. Σιώρας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι παρά τα ελλείμματα, τις ελλείψεις σε προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό παράγουν σημαντικό έργο. "Είναι, τόνισε, επικίνδυνο να μιλάνε οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ιδιωτικοποιήσεις της μιας ή της άλλης μορφής (εισαγωγή μάνατζερς), ή για δανεισμό, μόνο και μόνο για να μειώσουν τις ευθύνες του κράτους".

Ο Ηλ. Σιώρας, αναφερόμενος στους ειδικευόμενους γιατρούς, είπε ότι "η κατάστασή τους θυμίζει συνθήκες δουλείας, από άποψη αμοιβών, εκπαίδευσης, εργασιακών δικαιωμάτων και προοπτική ανεργίας". Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν περισσότεροι από 1.500 οι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι γιατροί.

Η Τ. Τερτίπη τόνισε ότι η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας πρέπει να γίνεται απευθείας απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και πως η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων θα καταργήσει κάθε ίχνος δωρεάν υγείας. Η απελευθέρωση του νοσηλίου, πρόσθεσε, θα γονατίσει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε η Τ. Τερτίπη πρέπει να ξεπερνούν σημαντικά το όριο φτώχειας (420.000 δραχμές το 1996 για τετραμελή οικογένεια) και να προέρχονται, κυρίως, από το βασικό μισθό. Ακόμη, τάχθηκε κατά των επιδομάτων, πλην του χρονοεπιδόματος 2% κατ' έτος, που τώρα δε χορηγείται, του οικογενειακού και του επιδόματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης 100.000 δραχμές το μήνα για όλους, με προσκόμιση αποδείξεων για βιβλία, συνέδρια.

Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ, όσον αφορά τους "εισαγωγικούς βασικούς μισθούς", έχει ως εξής: 300.000 δραχμές στον ειδικευόμενο, 400.000 δραχμές στον επιμελητή Β, 500.000 δραχμές στον επιμελητή Α, 600.000 δραχμές στο διευθυντή και 700.000 δραχμές στον συντονιστή διευθυντή.

Αναφερόμενη στη δράση της ΕΙΝΑΠ, η Τ. Τερτίπη σημείωσε ότι "το σωματείο διατήρησε τον κυρίως εργασιακό του χαρακτήρα, χάρις στην αντίσταση των νέων γιατρών, τις αποφάσεις συνελεύσεων νοσοκομείων και γενικών συνελεύσεων. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η στάση της ΔΗΠΑΚ, που στο ΔΣ της Ενωσης, στα νοσοκομεία και τις συνελεύσεις έδειξε πως μόνο ο δρόμος του ενωμένου αγώνα φέρνει αποτέλεσμα".

Εκτός από τη ΔΗΠΑΚ, στις εκλογές συμμετέχουν άλλες εννέα παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ