Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα χρήσιμο ιστορικό παράδειγμα

Ο κ. Σημίτης δεν πρωτοτυπεί. Από τότε που άρχισαν να αγωνίζονται οι εκμεταλλευόμενοι, όταν δεν υποκύπτουν στις πολύμορφες πιέσεις του κράτους και τις αυθαιρεσίες, όταν αγωνίζονται, ακούνε πάντα την ίδια προτροπή: Σταματήστε τις κινητοποιήσεις για να κάνουμε διάλογο να συζητήσουμε τα αιτήματά σας. Ο κ. Σημίτης με το διάγγελμά του, που καλεί τους αγρότες να ελευθερώσουν τους δρόμους και μετά να αρχίσει διάλογος - "θεσμικός" μάλιστα με τις εκλεγμένες τριτοβάθμιες οργανώσεις που ουσιαστικά είναι μακριά και από τους αγρότες και τα προβλήματα - μας θύμισε τις καπνεργατικές κινητοποιήσεις στην Καβάλα.

***

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις το 1932, με αιματηρά γεγονότα (σκότωσαν τον καπνεργάτη Δημήτρη Ψαρόπουλο από τη Θάσο και τραυμάτισαν πολλούς), οι καπνεργάτες για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκαναν κατάληψη καπνεργοστασίων. Οι επανειλημμένες και πολύμορφες πιέσεις, για να καμφθεί η αγωνιστικότητα των καπνεργατών, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Κυβέρνηση και εργοστάσια έκαναν "διάλογο" με τα κεντρικά σωματεία, αλλά οι καπνεργάτες δεν ενέκριναν τις συμφωνίες τους, ήταν ανένδοτοι. Κάθε μέρα έκλειναν κι άλλα καπνεργοστάσια και στη Θεσσαλονίκη και στο Αγρίνιο και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης από όλο το λαό της Καβάλας πλήθαιναν. Ετσι ο γενικός διοικητής κ. Μαντάς και ο νομάρχης υποχρεώθηκαν την 6η μέρα να κατεβούν οι ίδιοι έξω από τα καπνεργοστάσια και να ζητούν να συζητήσουν με την Καπνεργατική Αμυνα Καβάλας (ΚΑΚ), που μέχρι τότε επιδίωκαν να την απομονώσουν και τη χτυπούσαν ως κομμουνιστική και παράνομη.

***

Τελικά προγραμματίστηκε σύσκεψη. Σκόπιμα σ' αυτήν κάλεσαν και εκπροσώπους των κεντρικών σωματείων, αλλά οι καπνεργάτες άμεσα τους απομόνωσαν. Στη σύσκεψη αυτή έγιναν δεκτά όλα τα αιτήματα των καπνεργατών και έτσι σταμάτησε η κατάληψη του καπνεργοστασίου.

Να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις αυτές έγιναν ενώ ίσχυε από το 1932 το καθεστώς του "ιδιώνυμου" του Βενιζέλου, που έστελνε στη φυλακή και τις εξορίες τους αγωνιζόμενους εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες.

Ν. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ