Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίδραση στη "Σένγκεν"
  • Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς
  • Ζητούν να μην επικυρωθεί η Συνθήκη από τη Βουλή

Η συμφωνία "Σένγκεν" περιορίζει τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα των πάντων - προσώπων και πραγμάτων - και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο απαγορεύει τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών για τους πολίτες αυτής της χώρας. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ζητήσει την... έγκριση και της Βουλής.

Την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που έχουν εκπονηθεί από τους ισχυρούς κύκλους της Ευρώπης πριν από πολλά χρόνια στην πόλη Σένγκεν του Βελγίου, επιχείρησαν τα τελευταία χρόνια να θέσουν σε εφαρμογή τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αναλογιζόμενες όμως το πολιτικό κόστος δεν είχαν τολμήσει μέχρι σήμερα να νομιμοποιήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έναρξη του μεγάλου φακελώματος. Η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστή" Σημίτη δηλώνει, όμως, πανέτοιμη να προχωρήσει ακόμα και στον εκσυγχρονισμό του φακελώματος!

Πώς θ' αντιδράσουν οι εργαζόμενοι; Πώς ο αγώνας για να μην γίνουν πράξη οι αυταρχικές επιδιώξεις των ισχυρών της ΕΕ, θα γίνει υπόθεση όλων των σωματείων; Πώς θα περάσει μέσα από την καθημερινή τους δράση;

Τα πρώτα βήματα...

Το πρώτο βήμα έγινε προχτές με τη συγκρότηση επιτροπής από εκπροσώπους συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων, που ύστερα από πρωτοβουλία της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ) συζήτησαν για τις επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ειδικότερα από την προβλεπόμενη επικύρωση της συμφωνίας "Σένγκεν".

"Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού αξίας πολλών δισ. για την εφαρμογή της "Σένγκεν", τη στιγμή που δεν έχει ψηφιστεί ο ανάλογος νόμος από τη Βουλή" τόνισε ο Ν. Τσιούνης από την ΕΕΛΠ, ενώ ο Κ. Μπότσης υπογράμμισε ότι στην επιτροπή θα κληθούν να πάρουν μέρος και άλλα σωματεία που θα συντονίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις επόμενες μέρες, στόχος είναι να διοργανωθεί ημερίδα, να γίνουν συναντήσεις με κομματικούς φορείς και να κατατεθεί υπόμνημα στη Βουλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γ. Δούρος από το ΚΣ της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας, ο Π. Σπύρου από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου "Αγ. Σοφία", ο Χ. Πατίδης από την Ενωση Λογιστών Πειραιά, ο Α. Γόντικας από το σωματείο Λιθογράφων, ο Γ. Στρατηγός γραμματέας της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο Γ. Θεοδώρου από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Δ. Θανασόπουλος από το Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας, ο Δ. Βαλιώτης από το Συνδικάτο Μετάλλου, η Μ. Τσαγκατάκη και η Κ. Καστρινού από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ο Δ. Βαρελάς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, ο Β. Ρυφουνάς από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και ο Δ. Πρωτοψάλτης από τον Σύλλογο Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1967 - 1974.

Ν' αναπτυχθεί κίνημα

Πολλοί συνδικαλιστές τόνισαν ότι η συμφωνία "Σένγκεν" δεν είναι γνωστή στους περισσότερους εργαζόμενους και υπογράμμισαν την ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα για να εμποδιστεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

"Η συνθήκη είναι ένα νομικό έκτρωμα" ανέφερε το μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου.Μια ανάγνωση του άρθρου 99 μπορεί να πείσει γι' αυτό. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "τα στοιχεία σχετικά με τα πρόσωπα ή τα οχήματα εισάγονται, τηρουμένου του εθνικού δικαίου του συμβαλλομένου μέρους που προβαίνει στην καταχώριση, με στόχο τη διακριτική παρακολούθηση ή τον ειδικό έλεγχο". Οι έννοιες όμως της "διακριτικής παρακολούθησης" και του "ειδικού ελέγχου" είναι καινούριες για το δικονομικό μας καθεστώς και αντίθετες σε κάθε περίπτωση με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Στο υπόμνημά της η επιτροπή αναφέρει ότι η συμφωνία "Σένγκεν" ανατρέπει τη βασική αρχή του κράτους δικαίου, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρεί τους πάντες ύποπτους. Επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το φακέλωμα σε πολίτες για τους οποίους"κάποιοι" έχουν... κάποιες υπόνοιες ότι στο μέλλον μπορεί να παρανομήσουν και καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών. Η επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή τη "Σένγκεν", τα κόμματα και τους βουλευτές να την καταψηφίσουν και τους μαζικούς φορείς με την πάλη τους να μην επιτρέψουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ