Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυνατά, σταθερά, σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες της Ηλείας, πυκνώνοντας το μπλόκο της Γαστούνης. Μάλιστα μετά τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη το μπλόκο ενισχύθηκε με πάνω από 20 τρακτέρ, που ήρθαν από την Ανδραβίδα. Στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα περιοδεύουν στα χωριά του νομού και συναντούν νέα πρόσωπα που συστρατεύονται στον αγώνα. Περιοδείες όμως κάνουν και τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θορυβημένα από το πάθος και την ένταση των αγώνων πραγματοποιούν ανοιχτές παρεμβάσεις διχασμού και διάσπασης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η κάθοδος του υφυπουργού Εργασίας, Χρήστου Πρωτόπαππα,τον οποίο επιστράτευσε η ΝΕ Ηλείας το ΠΑΣΟΚ για να μιλήσει στους αγρότες για την οικονομική και "κοινωνική" πολιτική της κυβέρνησης. Κι επειδή αυτά δεν αρκούν, παράλληλα γίνονται και οι δέουσες παρεμβάσεις στους αγρότες, τους οποίους μεμονωμένα πλησιάζουν και με απειλές και υποσχέσεις προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Μάταια. Οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα και μάλιστα σχεδιάζουν τις επόμενες μέρες κλιμάκωση με στήσιμο νέων μπλόκων. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας σε ανακοίνωσή της καταδικάζει "την προβοκατόρικη ενέργεια του κρατικοδίαιτου διορισμένου περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας, που, θυμίζοντας μεθόδους της Γενικής Ασφάλειας των προηγούμενων μαύρων εποχών, μετράει τον αριθμό των τρακτέρ και των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο της Γαστούνης για να συκοφαντήσει με ψεύτικα στοιχεία το δίκαιο και πατριωτικό αγώνα των αγροτών". Στην ίδια ανακοίνωση η Ομοσπονδία τονίζει πως "η απεργοσπαστική, διατεταγμένη αποστολή του Χρ. Πρωτόπαππα για διάσπαση των αγροτών στο νομό μας θα πέσει στο κενό" και καλεί τους αγρότες του νομού "να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα και του μπλόκου της Γαστούνης μέχρι την τελική νίκη".

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών του μπλόκου της Γαστούνης, αφού ευχαριστεί όλους τους μαζικούς φορείς που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τους βουλευτές του νομού που δεν εμφανίστηκαν στα μπλόκα, θυμίζοντάς τους πως "θα ξανάρθουν εκλογές" και καλεί τους μαζικούς φορείς σε ενημέρωση - συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 5 μ.μ. στο μπλόκο της Γαστούνης. Ταυτόχρονα μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών. Συστήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης από μαζικούς φορείς της Ηλείας, ενώ οι εργαζόμενοι μεθοδεύουν τη δική τους πάλη.

Ζάκυνθος

Τη μέθοδο των "αγανακτισμένων εμπόρων" επιστρατεύει η κυβέρνηση για να διαβρώσει τον αγώνα των αγροτών της Ζακύνθου, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό της νομαρχίας. Τέτοιοι "αγανακτισμένοι έμποροι" προκαλούν καθημερινά τους αγρότες, επιχειρούν μέχρι και χειροδικίες προκειμένου να "ελευθερωθούν οι δρόμοι και να δουλέψουν τα μαγαζιά". Μάλιστα ένας έμπορος, ονόματι Ακτύπης,ενοχλημένος από την αποφασιστικότητα των αγροτών και τη συμπαράσταση των εργαζόμενων, επιτέθηκε στην πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου.

Ομως, οι αγρότες δεν πτοούνται και συνεχίζουν ενθαρρημένοι κι από τη συμπαράσταση των εργαζομένων. Χτες οι οικοδόμοι, που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, τους επισκέφθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Το ίδιο έκαναν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις τρομοκρατικές ενέργειες των κυβερνητικών εγκάθετων και ζητούν την απομόνωση των "εντεταλμένων εντολοδόχων, των στημένων αγανακτισμένων εμπόρων", θεωρώντας πως "το σύνθημα "εργατιά, αγροτιά χωρίς δουλιά, μαγαζιά χωρίς λεφτά" είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακλόνητοι στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη τη χώρα(2022-02-12 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια οι εξαγγελίες της κυβέρνησης(2021-12-22 00:00:00.0)
Εργατο - αγροτική συγκέντρωση(2009-01-29 00:00:00.0)
"Θα μείνουμε μέχρι τέλους"(1996-12-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο αγώνας(1996-12-14 00:00:00.0)
Πλατιά αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών(1996-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ