Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συντονίζονται ακόμα καλύτερα

Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας. Απάντηση και στα περί "αποχώρησης" αγροτών από τα μπλόκα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονίας προχώρησαν χτες εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών από τους νομούς της Μακεδονίας. Στην πρώτη σύσκεψη της 17μελούς Επιτροπής που συγκροτήθηκε χτες, παραβρέθηκαν από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή οι Γιάννης Παττάκης και Θανάσης Τσαλόπουλος.Στόχος της κίνησης αυτής, όπως είπε ο Γ. Βογιατζής, μέλος της ΣΕΑ Μακεδονίας, είναι ο καλύτερος συντονισμός των αγροτών ενόψει της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Καλύτερος συντονισμός τόσο σε επίπεδο Μακεδονίας όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο με όλους τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Βογιατζής, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί των δρόμων, είπε: "Η απόφαση των αγροτών στα μπλόκα είναι ξεκάθαρη, όπως και η προτροπή προς τις Συντονιστικές Επιτροπές: "Συνεχίστε γιατί θα σας κόψουμε τα πόδια"! Σ' αυτή την κατεύθυνση λοιπόν βαδίζουμε και θα επιμείνουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα στο Δερβένι και τη Χαλκηδόνα, σημείωσε πως έγινε μέσα στα πλαίσια των κινήσεων τακτικής που επιλέγουν οι ίδιοι οι αγρότες. Δηλαδή ανοίγουν μπλόκα που δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας και ενισχύονται τα κεντρικά. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως οι αγρότες που έφυγαν από τα συγκεκριμένα μπλόκα δεν αποχώρησαν από τον αγώνα αλλά πήγαν να ενισχύσουν τα υπόλοιπα.

Ο Γιάννης Παττάκης σημείωσε πως "οι αγρότες κατανόησαν ότι ο ενωμένος αγώνας μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Και αυτό είναι μια απάντηση στην κυβέρνηση για την άρνησή της να σκύψει πάνω στα οξυμένα προβλήματα που δεν είναι μονάχα των Θεσσαλών και των Μακεδόνων αγροτών, αλλά όλης της χώρας. Προβλήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, με τη ρύθμιση των χρεών κλπ. για να μπορέσουμε να ανασάνουμε και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια μας, για να παράγουμε προϊόντα για τις ανάγκες της χώρας μας".

Ο ίδιος επανέλαβε πως η ομόφωνη απόφαση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής είναι η κλιμάκωση του αγώνα και τόνισε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και οι αγρότες που μέχρι τώρα δε συμμετείχαν για διάφορους λόγους, να μπουν κι αυτοί στον αγώνα. "Βρισκόμαστε σε μια φάση - είπε ο Γ. Παττάκης - που δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, γιατί αυτό θα σημάνει το τέλος όχι μόνο του συγκεκριμένου αγροτικού κινήματος, αλλά γενικότερα και της ύπαρξής μας ως αγρότες".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στάση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, που αυθαίρετα και στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων για σπάσιμο του αγώνα των αγροτών, τους καλεί να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε: "Καλά θα κάνει η ΟΑΣΘ να παίξει το ρόλο για τον οποίο υπάρχει. Οι Ομοσπονδίες δε γίνονται για να διασπούν τους αγροτικούς αγώνες αλλά για να τους συντονίζουν και να τους συσπειρώνουν".

Ομως και ο Θανάσης Τσαλόπουλος, γνωστός συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος από τα Φάρσαλα, απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης να "μαζέψει" τους αγρότες του ΠΑΣΟΚ από τους δρόμους, είπε και πάλι: "Κλιμακώνεται ο αγώνας και από τους ΠΑΣΟΚτζήδες και εκείνο που έχουν δηλώσει είναι ότι θα φύγουν τελευταίοι από τα μπλόκα. Εάν την πρώτη δόση τα τρακτέρ που ήρθαν από τα Φάρσαλα είναι 1.000, τα 700 είναι ΠΑΣΟΚικά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Με 100 - 120 κιλά το στρέμμα βαμβάκι πώς να ζήσουν και να τα βγάλουν πέρα με τις οικογένειές τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ