Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκανε το λάθος να δηλώσει Ελληνας

Κυνηγημένος από το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς ο μπαρμπα - Νίκος Λιοσάτος από την Κεφαλονιά, έφυγε για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του στη μακρινή Αυστραλία. Επί δεκαετίες, εκεί, φρόντισε να μεγαλώσει τα παιδιά του με την ελληνική ψυχή του. Φρόντισε, μάλιστα, να γράψει τα παιδιά του στα Ελληνικά Μητρώα, στο εκεί προξενείο, με την ελπίδα ότι κάποτε θα μπορέσουν να επιστρέψουν - και εκείνος με τη σύζυγο του, αλλά και τα παιδιά του - στην Ελλάδα, που πάλεψε για τη λευτεριά της από τους ξένους κατακτητές και την ντόπια αντίδραση.

Ομως η Ελλάδα του 2000 δεν ξεχνά να ξεπληρώσει τους αγωνιστές της αντίστασης, όχι βέβαια αποδίδοντας τις τιμές που τους αξίζουν, αλλά αντιμετωπίζοντάς τους με το μισαλλόδοξο καθεστώς του μετεμφυλιακού καθεστώτος. Ετσι, όταν τις προάλλες, συνταξιούχος πια, ο μπαρμπα - Νίκος επέστρεψε στο χωριό του στην Κεφαλονιά, αποφασισμένος να χτίσει σε οικόπεδο που είχε αφήσει πριν φύγε,ι βρήκε μπροστά του τα κατάλοιπα του Εμφυλίου. Το μικρό οικοπεδάκι του δασώθηκε, όπως ήταν φυσικό, αφού δεν ήταν εδώ ο αφέντης του για να το φροντίζει και τώρα τα σαϊνια της Δασικής Υπηρεσίας αρνούνται να του δώσουν το δικαίωμα να χτίσει ένα σπιτάκι για να στεγάσει τους καημούς της ξενιτιάς και να ζήσει με τη γυναίκα του το υπόλοιπο της ζωής τους στην πατρίδα.

Τι κι αν παρουσίασε σχέδια ρυμοτομικά και χάρτες ο μπαρμπα - Νίκος "οι νόμοι είναι νόμοι" του απάντησαν τα "τσακάλια" του δασαρχείου και κάποιοι άλλοι, τοπικοί πολιτικάντηδες του ΠΑΣΟΚ, του συνέστησαν να παρανομήσει για να βρει το δίκιο του, να πληρώσει μεσάζοντες για να πάρει το οικόπεδό του! Περήφανος όπως έχει ζήσει σ' όλη του τη ζωή, ο μπαρμπα - Νίκος αρνήθηκε την ...εκδούλευση των κρατούντων.

Αηδιασμένος και αγανακτισμένος απ' αυτήν την αντιμετώπιση ο Ν. Λιοσάτος κατάγγειλε στο "Ρ" τα όσα απαράδεκτα αντιμετώπισε και αναρωτήθηκε: "Επιτέλους πώς είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν έτσι; Και τι θα πω στα παιδιά μου στην Αυστραλία που τα μεγάλωσα και τα έπεισα να πολιτογραφηθούν στο προξενείο Ελληνες πολίτες; Πώς θα τους πω πως το Ελληνικό Κράτος μάς απαγορεύει να χτίσουμε στην περιουσία μας;". Βέβαια, δεν είναι ο πρώτος. Ισως να του είπαν του μπαρμπα - Νίκου πως θα ήταν διαφορετικά, για να στέλνει το συνάλλαγμά του στη χώρα. Εδώ, ωστόσο, δεν πρόκειται μόνον για την κοροϊδία και την προσβλητική συμπεριφορά των αρμοδίων. Οφείλουν οι αρμόδιοι, επιτέλους, να αλλάξουν τακτική και να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις αυτών των καταταλαιπωρημένων Ελλήνων. Κανένα πρόσχημα δε δικαιολογεί μια τέτοια απαράδεκτη αντιμετώπιση. Οι αρμόδιοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα όχι μόνον του Ν. Λιοσάτου, αλλά και όλων όσοι ταλαιπωρούνται με τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2019-01-30 00:00:00.0)
Αναγκαία μέτρα για τους μαθητές σε Κεφαλονιά - Ιθάκη (2014-02-12 00:00:00.0)
«Καρφιά» κατά της ΕΟΠΕ (2009-04-09 00:00:00.0)
Ο μπαρμπα-Τζίμης... (2005-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ