Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμώνει το μπλόκο στη σήραγγα Αρτεμισίου

Παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Νομών Αργολίδας και Αρκαδίας αντέχουν. Το μπλόκο που έχουν στήσει από την προηγούμενη Πέμπτη στη σήραγγα του Αρτεμισίου κάθε μέρα που περνά δυναμώνει και ενισχύεται, ενώ σημαντική είναι η ηθική, υλική και ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη δεκάδων μαζικών φορέων.

"Δεν πρόκειται να το κουνήσουμε από δω", έλεγε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χατζόπουλος,απ' την Αργολίδα, που καλλιεργεί οπωροκηπευτικά. "Οι επιδοτήσεις χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν, οι δαπάνες καλλιέργειας συνεχώς αυξάνονται και το εισόδημά μας δε φτάνει ούτε για τα βασικά", συνέχισε οργισμένα. Στο ίδιο πνεύμα και ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Σανιδάς, ο οποίος επισήμανε πως "με 100 πρόβατα πριν από 5 χρόνια μπορούσες να συντηρήσεις την οικογένεια, σήμερα με 500 πρόβατα δεν μπορείς ούτε να επιβιώσεις".

Το πείσμα και η οργή των εξεγερμένων αγροτών ξεχειλίζουν. "Εφτασε το γάλα να πωλείται πιο φθηνά και απ' το νερό. Κοίταξε τα χέρια μας, δες τα πρόσωπά μας. Δεν μπορούμε άλλο να δουλεύουμε χωρίς αντίκρισμα. Αυτή η εικόνα είναι η έκφραση της οργής", έλεγε ο Δ. Χατζόπουλος. Ολοι μιλούν για την ερήμωση των χωριών, για τους νέους που φεύγουν απ' τον τόπο τους χωρίς εισιτήριο επιστροφής. "Δεν μπορείς να μεγαλώσεις πια οικογένεια στην επαρχία. Κάθε χρόνος που περνά, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη", συμπληρώνει ο Επαμεινώνδας Σκροπίδας. Κοινό σημείο όλων η πεποίθησή τους πως κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το μπλόκο αν δε δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Αλλοι συμπαραστέκονταικαι άλλοι υπονομεύουν

Στο πλευρό των αγροτών των Νομών Αρκαδίας και Αργολίδας στέκουν όλες αυτές τις μέρες δεκάδες μαζικοί φορείς αλλά και απλοί πολίτες. Καθημερινά το μπλόκο επισκέπτονται αγρότισσες, νέοι απ' όλες τις γύρω περιοχές και πολλοί εργαζόμενοι. Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται απ' την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας,το Εργατικό Κέντρο Αργολίδας,τα Κοινοτικά Συμβούλια Νέας Κίου, Κουρτάκη και Βυζικίου,η ΝΑΣ Αρκαδίας,τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας, Αργοναυπλίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και εργαζόμενοι του Παναρκαδικού νοσοκομείου.Πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντική είναι η προσφορά - ηθική και υλική - του Σωματείου Οικοδόμων Τρίπολης,αντιπροσωπεία του οποίου πήγε χτες στο μπλόκο για να δείξει την αλληλεγγύη του και ενεργά. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Αλέξης Τσαφαράς,τόνισε πως "ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης".

Απ' την άλλη πλευρά, όμως, κορυφώνονται όσο περνούν οι μέρες οι προσπάθειες υπονόμευσης του δίκαιου αγώνα των αγροτών. "Δράστες" ένα μέρος των τοπικών ΜΜΕ που δημιουργούν κλίμα αντιπαράθεσης τμημάτων του λαού με τους αγρότες, αφού διαδίδουν ακόμα και ότι δεν επέτρεψαν να περάσουν φάρμακα απ' το μπλόκο. "Είναι καθαρή συκοφαντία", απαντούν οι αγρότες. Παράλληλα η εφημερίδα "Δημοσιογράφος" της Αργολίδας κάνει απ' τις πρώτες της σελίδες ευθέως επίθεση σε στελέχη του ΚΚΕ, αποκαλώντας τα "αγροτοπατέρες" και "υποκινητές". "Αντίληψη" που έρχεται να συμπληρωθεί απ' το διασπαστικό ρόλο που τηρούν η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αργολίδας. Μάλιστα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μαζί με τον γγ της ΓΕΣΑΣΕ, Τάκη Πεβερέτο, σε συνεντεύξεις τους σε τοπικά κανάλια εκτοξεύουν απειλές και προκαλούν λέγοντας ότι "στο μπλόκο του Αρτεμισίου δεν υπάρχουν πραγματικοί αγρότες, αλλά στελέχη μόνο του ΚΚΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ