Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνυπεύθυνος ο δήμος για τα προβλήματα

Η δράση του κινήματος παιδείας στον Πειραιά ανάγκασε τη διοίκηση του Δήμου Πειραιά να προχωρήσει προχτές το βράδυ σε ανοιχτή σύσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, που κάλεσαν, για μια ακόμη φορά, το δήμο να μεταβάλει την πολιτική του, που τον "καθιστά σήμερα συνυπεύθυνο, όσο υιοθετεί την κυβερνητική πολιτική και δεν αντιδρά στα ψίχουλα που δίνει ο ΟΣΚ για τα σχολεία του Πειραιά".

Γονείς και μαθητές καυτηρίασαν, επίσης, την αδιαφανή διαχείριση που ακολουθεί τόσο στις πιστώσεις, όσο και στις επισκευές ο Δήμος Πειραιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΟΣΚ "στις παρατηρήσεις του αναφέρει πως στις βεβαιώσεις επισκευών δεν υπάρχουν, όπως προβλέπεται, οι υπογραφές των διευθυντών των σχολείων και των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών", γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ακόμη και για το αν έχουν όλες πραγματοποιηθεί. Κατήγγειλαν υπερκοστολογήσεις εργασιών σε σχολεία, αναφέροντας ότι δε φαίνεται να καταλήγουν σε επισκευές οι πιστώσεις που εμφανίζονται, αλλά απλά να δικαιολογούνται και να αξιοποιούνται στη συνέχεια αλλού.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά Κ. Κυριακοπούλου σημείωσε ότι ο δήμαρχος, Στ. Λογοθέτης, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην προχτεσινή σύσκεψη, προκειμένου να καλύψει την αυταρχική στάση του και να απαλύνει τις εντυπώσεις, καθώς σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο επιχείρησε να εκδιώξει, με ύβρεις και επίκληση αστυνομικής δύναμης, καθηγητές, γονείς και μαθητές, από την αίθουσα, όπου βρίσκονταν για να ζητήσουν να συζητηθούν τα προβλήματα της παιδείας και να ενημερωθούν για τις ενέργειες του δήμου. Αλλωστε, και το βράδυ της Τετάρτης, αντί της σύσκεψης που έγινε, ήταν κανονικά προγραμματισμένο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις, οι απουσίες όμως δημοτικών συμβούλων απέτρεψαν τη συνεδρίαση.

Ζητούν συγκεκριμένες λύσεις

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του Πειραιά. Σε αυτά αναφερόταν στο μεγαλύτερο μέρος της και η εισήγηση της διοίκησης του δήμου, η οποία κατά τα άλλα επικέντρωνε το πρόβλημα στην αδυναμία του ΟΣΚ να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή των νέων σχολείων, που χρειάζεται η πόλη, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην αιτία των προβλημάτων και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Οι φορείς της παιδείας κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και προειδοποίησαν ότι όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση θα συνεχίζονται και οι κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν ολοκλήρωση από τον ΟΣΚ εντός πενταμήνου των διαδικασιών για το χαρακτηρισμό και των 80 απαραίτητων χώρων, που πριν από 2 χρόνια αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι χρειάζονται για την ανέγερση των 500 σχολικών αιθουσών, οι οποίες λείπουν σήμερα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον Πειραιά.

Για το σκοπό αυτό ζητούν στην επόμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει το χαρακτηρισμό ως σχολικών χώρων και των 80 οικοπέδων και να κληθούν ο νομάρχης Πειραιά και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να οριστικοποιήσουν το χαρακτηρισμό. Να δοθεί παράλληλα εντολή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Πολεοδομία να μην προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας σ' αυτά.

Ακόμη να απαντήσει εγγράφως ο ΟΣΚ, αν και πώς υλοποιεί τις πρόσφατες δεσμεύσεις για μια σειρά ακατάλληλα σχολεία του Πειραιά, που χρειάζονται μετεγκατάσταση, όπως η Ράλλειος Σχολή και το Πολυκλαδικό Λύκειο Πειραιά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας καιΚ. Τζατζάνης σημείωσαν χτες πως "σε κάθε περίπτωση υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα σχολεία και γι' αυτό οφείλει να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι ανεπάρκειες και παραλείψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της αρμοδιότητας, να καλύπτονται άμεσα και αυτόματα κεντρικά".

Η δημοτική Κίνηση θα καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει με απόφασή του τα αιτήματα των φορέων παιδείας της πόλης και από κοινού να πραγματοποιήσουν πριν τα Χριστούγεννα παραστάσεις στον ΟΣΚ και στον υπουργό Παιδείας, ώστε να δεσμευτούν συγκεκριμένα για την υλοποίησή τους.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ