Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Θα μείνουμε μέχρι τέλους"

Στην ενωμένη γροθιά των αγωνιζόμενων αγροτών χτύπησαν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, που επιχείρησαν να σπάσουν την ενότητά τους και να στρέψουν τους αγρότες της Μακεδονίας ενάντια στους συναδέλφους τους Θεσσαλούς. Οι αγρότες από τον Εβρο,την Καβάλα,τη Δράμα,τις Σέρρες,το Κιλκίς,την Ημαθία,την Πέλλα,την Πιερία,τα Γρεβενά και τη Θεσσαλονίκη,που για 16η μέρα βρίσκονται στους δρόμους, δηλώνουν αποφασισμένοι μέσα στο Σαββατοκύριακο να ενισχύσουν τα οδοφράγματα. Από χτες το μεσημέρι μάλιστα στις περισσότερες περιοχές μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης των μπλόκων, ενώ σε άλλες έγινε αναδιάταξη των δυνάμεων. Π.χ. οι αγρότες της Δράμας άνοιξαν όλα τα μπλόκα στο οδικό δίκτυο και μετέφεραν τα τρακτέρ στο κεντρικό μπλόκο που είχαν στήσει έξω από τη νομαρχία.

Και όλα αυτά αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση στις ψευτιές όσων ξεδιάντροπα δηλώνουν ότι όλη η Μακεδονία και η Θράκη, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, έχει "ελευθερωθεί" από τους "καταληψίες".

Χτες δύο αγρότες από το Ζαγκλιβέρι κλήθηκαν σε απολογία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95. Κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ περιοδεύει σήμερα στα χωριά της περιοχής Ζαγκλιβερίου.

Στη Φθιώτιδα

Αποκλεισμένη παρέμενε χτες και η σιδηροδρομική γραμμή στο Δομοκό. Τα δύο μπλόκα στη θέση Δρούγος και το Ν. Μοναστήρι, όχι μόνον παραμένουν, αλλά έχουν ενισχυθεί, Ετσι, μένει αποκλεισμένος και ο δρόμος Λαμίας - Καρδίτσας.

Στη Βοιωτία

Εντείνουν την κινητοποίησή τους οι αγρότες της Βοιωτίας. Η ΣΕΑ Βοιωτίας με ομόφωνη απόφασή της απάντησε αρνητικά στην προσπάθεια του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Αποστολίδη,να μεταβούν για συνομιλίες στο υπουργείο Γεωργίας.

Το μπλόκο του Κάστρου "κρατά γερά". Στον Αϊ - Γιώργη το μπλόκο ενισχύεται καθημερινά, ενώ η συμπαράσταση των φορέων της Λιβαδειάς διευρύνεται μέρα τη μέρα.

Στην Εύβοια

Ακούραστοι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα παρέμεναν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο δρόμο Αιδηψού - Χαλκίδας, στο Προκόπι. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Ηλ. Κουτσουφλάκης απ' το Προκόπι, "θα κρατήσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση", ενώ ο πρόεδρος της ΣΕΑ, Στ. Λιογκάκης,τόνισε: "Οσο και να προσπαθούν να μας διασπάσουν, δε θα τα καταφέρουν".

Στην Πελοπόννησο

Στην Αιγιάλεια, όπου έχει στηθεί το μεγάλο μπλόκο, τις τελευταίες μέρες τα τρακτέρ αυξάνονται, ενώ η συρροή του κόσμου, που συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, αυξάνει. Κι αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης που έχει εξαπολύσει ο κυβερνητικός μηχανισμός και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το μπλόκο επισκέπτονται, εκτός των άλλων, και εργαζόμενοι του Πειραιά με πρωτοβουλία των σωματείων της πόλης, τα οποία οργανώνουν τη μετάβαση με πούλμαν των εργαζομένων για να εκφράσουν από κοντά την αλληλεγγύη τους.

Ακλόνητα παραμένουν και τα μπλόκα στη Γαστούνη Ηλείας.Αποκλεισμένη, επίσης, από τα μπλόκα των αγροτών της περιοχής παραμένει και η σήραγγα του Αρτεμισίου.Το τελευταίο διήμερο μάλιστα το μπλόκο ενισχύθηκε, ενώ πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων πηγαίνουν στο μπλόκο για να εκφράσουν άμεσα την αλληλεγγύη τους. Αμέτρητα είναι, τέλος, τα ψηφίσματα συμπαράστασης που φθάνουν καθημερινά.

Στη Δυτ. Ελλάδα

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας,της Αρτας,της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων,αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Στα μπλόκα του Ευήνου και της Σφήνας στην Αιτωλοακαρνανία, οι εκατοντάδες αγρότες που βρίσκονται εκεί, δέχονται απειλές από κάποιους εγκάθετους της κυβέρνησης, αλλά και από κοινοτάρχες, οι οποίοι απειλούν ότι θα τους κάψουν τα τρακτέρ και θα υποβάλουν μηνύσεις.

Απτόητοι συνεχίζουν και οι αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας. Στα μπλόκα που έστησαν στη Γέφυρα Καλογήρου και στο Πορθμείο του Ακτιου, η αγωνιστικότητα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ετσι παραμένει κλειστή η Εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων αλλά και προς την Πρέβεζα στον κόμβο της γέφυρας Καλογήρου.

Σταθερό παραμένει και το μπλόκο στις Καρυές Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ