Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΞΑΝΘΗΣ
Αυθαίρετη αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας

Την κατάργηση του άρθρου 19 του "Κώδικα περί ιθαγένειας", που εφαρμόζει επιλεκτικά η κυβέρνηση, ζητούν, με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Στρατής Κόρακας

Να καταργηθεί το άρθρο 19 του "Κώδικα περί Ιθαγένειας", σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος μπορεί να αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια από άτομα που έφυγαν στο εξωτερικό "με σκοπό να μη γυρίσουν", ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Στρατής Κόρακας.Πρόκειται, επισημαίνουν οι βουλευτές, για ένα άρθρο που βασίζεται στην αυθαίρετη εκτίμηση ότι δήθεν τα άτομα είχαν σκοπό να μη γυρίσουν στην Ελλάδα και εφαρμόζεται επιλεκτικά.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που προκαλεί η πρακτική αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας: "Η Χουσεϊν Ογλού Σεραφεντίμ Σεβίμ, Ελληνας υπήκοος, γεννήθηκε το 1955 και μεγάλωσε στον οικισμό Γαλήνη, της κοινότητας Ιάσμου Ροδόπης. Σπούδασε σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, τα πτυχία της όμως δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειές της επί μία πενταετία να ανοίξει φαρμακείο στην Κομοτηνή. Από τότε το ελληνικό κράτος τής έχει αφαιρέσει την ιθαγένεια και της απαγορεύει την είσοδο στην Ελλάδα. Ο αδελφός της, Χουσεϊν Αλί του Σεραφαντίν, Ελληνας υπήκοος, γεννήθηκε το 1952, στο ίδιο χωριό και απασχολιόταν ως γεωργός στα χωράφια της οικογένειας. Το 1982 έγραψε το παιδί του σε κολέγιο της Κωνσταντινούπολης για να αποκτήσει καλύτερη μόρφωση και ο ίδιος μέχρι το 1986 πηγαινοέρχεται Κωνσταντινούπολη - Γαλήνη. Από το 1986 εγκαθίσταται οικογενειακώς στην Κωνσταντινούπολη, πηγαινοέρχεται τακτικά στην Ελλάδα και μάλιστα τα καλοκαίρια βοηθά στις αγροτικές δουλιές την οικογένειά του στη Γαλήνη. Το Μάρτη του 1991 του αφαιρούν την ιθαγένεια και του απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα. Από τότε εγκαθίσταται οικογενειακώς στη Γερμανία. Από τη σύζυγο και τα παιδιά του δεν έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια".

"Παρόμοια προβλήματα, σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, αντιμετωπίζουν δεκάδες Ελληνες υπήκοοι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Πρόκειται για επιλεκτική εφαρμογή του άρθρου 19 του "Κώδικα περί Ιθαγένειας". Στο σημείο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να παρθούν μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατάφωρη αδικία και να αποδοθούν οι αφαιρεθείσες ιθαγένειες. Τέλος, "επειδή τέτοιες πρακτικές μόνο προβλήματα δημιουργούν και προκαλούν εντάσεις στο μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης, επειδή πρόκειται για επιλεκτική διάκριση αντίθετη με τους διεθνείς κανόνες και αρχές και τέλος επειδή επανειλημμένα η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι το άρθρο 19 θα καταργηθεί", οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς αν και πότε θα καταργηθεί το άρθρο 19 του "Κώδικα περί Ελληνικής Ιθαγένειας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ