Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σεμινάρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους αστυνομικούς

Επιστημονική συνάντηση με αντικείμενο "την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης στην Ευρώπη: το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης", διοργανώνει αύριο το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν τα πορίσματα εκτεταμένης συγκριτικής μελέτης για τις συνθήκες κράτησης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν μερικά χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων είχε επισκεφτεί τις φυλακές και τα κρατητήρια της Αστυνομίας στη χώρα μας και είχε υποβάλει στο υπουργείο Εξωτερικών επικριτικές αναφορές για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης που καταρτίζεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το προσεχές έτος, ολόκληρο το αστυνομικό προσωπικό θα παρακολουθήσει σεμινάρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτω από τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και τη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες. Στόχος του υπουργείου είναι η βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας - πολίτη και από τη σκοπιά αυτή θα ξεκινήσει εκστρατεία για τον περιορισμό των κρουσμάτων βάναυσης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς των αστυνομικών.

Ηδη έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων αξιωματικών (3ο έτος σπουδών) των νέων αστυφυλάκων (1ο έτος) και των αστυνόμων Β (τμήματα μετεκπαίδευσης). Για τη διδασκαλία του μαθήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφέρεται να διαθέσει εκπαιδευτές το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Ο σεβασμός των κρατουμένων και η ανθρώπινη αντιμετώπιση του πολίτη είναι φυσικά συνάρτηση της ευρύτερης παιδείας των αστυνομικών και των εφοδίων που αποκτούν στις αστυνομικές σχολές. Οι αστυνομικοί, όπως έχει αποδειχτεί από τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας, δεν είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν σωστά και ψύχραιμα δύσκολες καταστάσεις και να κάνουν σωστή χρήση του οπλισμού τους. Στον τομέα αυτό οι αστυνομικοί έχουν να καλύψουν μια μεγάλη απόσταση, η οποία δυστυχώς δεν καλύπτεται με τα ολιγοήμερα σεμινάρια αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας και σκοποβολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ