Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ενότητα της αγροτιάς, το θεμέλιο της δικαίωσής της

Κάλεσμα στους πνευματικούς ανθρώπους να εκφράσουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους

Με περιοδεία, το μεσημέρι, στα μπλόκα των περιοχών Μουργκανίου, Πηνειού και Νέου Μοναστηρίου και στη συνέχεια, το απόγευμα, με συγκέντρωση του Κόμματος στην Καρδίτσα, συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η περιοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Θεσσαλία με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Νωρίτερα, στις 11,30 το πρωί, η Αλ. Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:

"Η περιοδεία που πραγματοποιεί το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Θεσσαλία - προηγούμενα υπήρχε και περιοδεία στη Μακεδονία - έδειξε ότι μέσα στην αγροτιά υπάρχει μια τσιμενταρισμένη ενότητα γύρω από τα προβλήματά τους και αυτή η ενότητα συγκροτείται από ανθρώπους που ανήκουν σε όλα τα κόμματα, ενταγμένους, μέλη, τοπικά στελέχη, αλλά και απλό ανένταχτο κόσμο. Αυτό κατά τη δική μας γνώμη είναι μια μεγάλη υποθήκη ότι ο αγώνας έχει προοπτική και ότι θα δικαιωθεί. Για μας ήδη ο αγώνας αυτός είναι δικαιωμένος". Αναφερόμενη ειδικότερα στην κυβερνητική προπαγάνδα και την αισχρή, όπως εξελίσσεται, προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει το μέτωπο των αγροτών ασκώντας παντοειδείς πιέσεις, ειδικά στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, απ' ό,τι γνώμη σχημάτισα, είναι πάρα πολύ έμπειρος, έχει μια μακρά πολιτική πείρα και θητεία σε λαϊκούς αγώνες και για τα λαϊκά δικαιώματα και για τη δημοκρατία. Οταν λοιπόν ακούει από τα στελέχη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, περί "ουράς" και "συνοδοιπορίας", κυριολεκτικά γελάει. Αλλά και ανησυχεί ταυτόχρονα για το πού πάει αυτή η κατάσταση.

Δεν είναι κόσμος - ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΝΔ και των άλλων κομμάτων - που βγήκε από το "σωλήνα". Εχει δουλέψει στην ύπαιθρο, έχει προσφέρει και οι τρομοκρατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στην αλλαγή της συνείδησής του".

Συνειδητός διαστρεβλωτής

Ειδική αναφορά έκανε η Αλ. Παπαρήγα στις προχτεσινές τοποθετήσεις του μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσουκάτου. "Θέλω, είπε, να κάνω ένα σχόλιο για τις χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) τοποθετήσεις του κυρίου Τσουκάτου. Συστηματικά, εν ψυχρώ και εν γνώσει του, διαστρεβλώνει τις θέσεις των Συντονιστικών Επιτροπών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι θέσεις των Συντονιστικών Επιτροπών δεν είναι θέσεις που ταυτίζονται με τις θέσεις κανενός κόμματος. Είναι θέσεις οι οποίες είναι ζυμωμένες μέσα από την εμπειρία της δουλιάς και του αγώνα. Επόμενα, η προσπάθεια που κάνει ο κύριος Τσουκάτος να ταυτίσει τις θέσεις των Συντονιστικών με τις θέσεις ενός κόμματος, είναι μια πραγματική, κατά τη γνώμη μας, προβοκάτσια. Αυτή η προβοκάτσια, ειδικά αυτή, δεν πρόκειται να περάσει στη βάση της αγροτιάς. Νομίζω ότι συσσωρεύεται μια τεράστια οργή, αλλά και μια συνείδηση για τους δρόμους του αγώνα".

Κάλεσμα στον πνευματικό κόσμο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Αλ. Παπαρήγα απηύθυνε ειδικό κάλεσμα στον πνευματικό κόσμο της χώρας. "Θέλω, είπε, με την ευκαιρία αυτή να προτείνω, να καλέσω τον πνευματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος είμαι βέβαιη ότι συμπαρίσταται στην αγροτιά, να εκφράσει ενεργητικά αυτή τη συμπαράστασή του. Ο κόσμος της υπαίθρου έχει δίψα για γνώση και για δημιουργία και με πάρα πολύ μεγάλη συμπάθεια βλέπει τους πνευματικούς ανθρώπους όταν αυτοί ενεργητικά του συμπαρίστανται σε τούτες τις δύσκολες ώρες".

Αναφερόμενη και πάλι στη στάση "τσαμπουκά" που προσπαθεί να δείξει η κυβέρνηση, τόνισε: "Οσον αφορά την κυβέρνηση, έχω να πω το εξής: Αν αυτόν τον παλικαρισμό τον έδειχνε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, τότε είναι βέβαιο ότι σε καλύτερη μοίρα θα βρισκόταν η διασφάλιση των συνόρων της χώρας. Εκεί να κάνει το παλικάρι η κυβέρνηση και όχι στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στην ύπαιθρο και απέναντι στον ελληνικό λαό". Μιλώντας η Αλέκα Παππαρήγα για τη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο, τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτό που διαπραγματεύεται στη Σύνοδο είναι το πώς θα αποφασίζονται οι ποινές όταν παραβιάζονται οι όροι της "σύγκλισης". "Διαπραγματεύεται το ύψος της τιμωρίας και όχι το δίκαιο του λαού", υπογράμμισε.

Στο κενό η μαύρη προπαγάνδα

Σε μία τελευταία τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην απειλή που διατυπώνεται από διάφορους κύκλους, ότι εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων θα κλείσουν επιχειρήσεις. "Ολη αυτή η προπαγάνδα που γίνεται για το κλείσιμο εργοστασιακών μονάδων, είναι μια μαύρη και ψεύτικη προπαγάνδα, δεδομένου ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, αλλά και οι κάτοικοι όλης της Ελλάδας, ξέρουν πάρα πολύ καλά πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν, γιατί έκλεισαν" είπε. "Αυτές οι επιχειρήσεις, συνέχισε, δεν έχουν καμία σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Απλούστατα, ορισμένοι επιχειρηματίες φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να ζητήσουν αποζημιώσεις για να δικαιολογήσουν τα ναυάγια που οδήγησαν τις επιχειρήσεις τους και για να βγάλουν λάδι και την κυβερνητική πολιτική".

Η κυβέρνηση προκαλεί τα αδιέξοδα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Αλέκα Παππαρήγα σημείωσε πως αδιέξοδα, ουσιαστικά, δεν υπάρχουν. "Αδιέξοδα προκαλεί στους αγρότες η κυβέρνηση με τη στάση της. Η αγροτιά έχει συγκεκριμένα, δίκαια αιτήματα, που επειδή η κυβέρνηση δε θέλει να τα ικανοποιήσει, δημιουργεί αδιέξοδα", συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να λέει στο λαό πως "εγώ δεν αλλάζω πολιτική και κόφτε το λαιμό σας". Σημείωσε πως δε βρισκόμαστε σε δικτατορία, πως η κυβέρνηση είναι αιρετή και πως η αδιαλλαξία της δεν είναι ευθύνη του λαού. "Πρέπει να σταματήσει αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος, η λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"", δήλωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι ενδεχόμενη παραίτηση του υπουργού Γεωργίας δε δίνει λύση στα προβλήματα της αγροτιάς, καθώς το πρόβλημα είναι η συνολική πολιτική, που ακολουθείται. "Το πώς θα επιμεριστούν οι ευθύνες, είναι ζήτημα, αποκλειστικά, της κυβέρνησης", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ