Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάλπικα τα περίφημα "10 σημεία Τζουμάκα"

Πώς, με χοντρά ψέματα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως "έδωσε ό,τι μπορούσε", μόνο και μόνο, για να υπάρχει κάποια βάση στην προπαγάνδα των ΜΜΕ κατά των αγροτών

Εδώ και 18 μέρες οι αγρότες όλης της χώρας παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα. Μέσα στο κρύο και στη βροχή δίνουν - στην κυριολεξία - αγώνα επιβίωσης. Και έχουν να αντιμετωπίσουν μια αδίστακτη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Που φέρεται όπως το αφεντικό - βιομήχανος, ο οποίος προτιμά να χάνει πολλαπλάσια από όσα του ζητούν οι εργάτες που απεργούν, επειδή θέλει να τους αναγκάσει να γυρίσουν στη δουλιά με σκυμμένο το κεφάλι. Ετσι ακριβώς έχει η κατάσταση με τους εξεγερμένους αγρότες. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το κόστος για την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους είναι περίπου 120 - 130 δισ. δραχμές, όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ψέματα ολκής τα περί ενός τρισεκατομμυρίου, που λένε και ξαναλένε οι υπουργοί της, σε όποιο "παράθυρο" βρεθούν. Υποστηρίζει, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ότι υπάρχει τεράστιο κόστος για την εθνική οικονομία από το κλείσιμο των δρόμων. Κι έχει βαλθεί με όλα τα μέσα να στρέψει όλους τους υπόλοιπους Ελληνες εναντίον των αγροτών. Να σπείρει τη διχόνοια, γιατί το "διαίρει και βασίλευε" είναι γνωστό από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι "έδωσε ό,τι μπορούσε". Οι αγρότες γνωρίζουν πως είναι ψέμα, γιατί στην πραγματικότητα δεν έδωσε τίποτα. Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν έχει ως στόχο πρώτα και κύρια τους αγρότες, αλλά προσπαθεί να πείσει όλους τους υπόλοιπους Ελληνες ότι "οι βαμβακοπαραγωγοί πήραν επιδότηση 40 δραχμές το κιλό", ότι "ρυθμίστηκαν αγροτικά χρέη", ότι "έγινε δεκτό το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ" κλπ. Βέβαια, στην υπηρεσία αυτής της προπαγάνδας έχουν θέσει όλες τους τις δυνάμεις οι μεγαλοκαναλάρχες και συγκροτηματάρχες του Τύπου, αλλά και μια - δύο δεκάδες "επώνυμοι" δημοσιογράφοι, που με αντάλλαγμα τον παχυλό μισθό τους, έχουν αναλάβει εργολαβικά το έργο. Είναι τα περίφημα "δέκα σημεία" του Στ. Τζουμάκα.

Τα "δέκα σημεία"

Τι περιλαμβάνουν, όμως, τα περίφημα "δέκα σημεία" που λένε και ξαναλένε Τζουμάκας, Τσουκάτος και οι άλλοι κυβερνητικοί; Πόσο έχουν σχέση με τα πραγματικά και εντελώς συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών;

1.Αρχισαν να καταβάλλονται στους βαμβακοπαραγωγούς οι 40 δρχ./κιλό στο βαμβάκι, για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. Ισως, κάποιοι ή πολλοί να έχουν "πειστεί" ότι οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν πάρει "επιδότηση" 40 δραχμές το κιλό! Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Οι βαμβακοπαραγωγοί εισπράττουν μια προκαταβολή, όταν παραδίδουν το βαμβάκι και εξοφλούνται αρχές καλοκαιριού. Η κυβέρνηση αποφάσισε φέτος να τους δώσει 40 δραχμές επιπλέον προκαταβολή, ως άτοκο δάνειο, που θα αποπληρωθεί αυτόματα με την εξόφληση. Δίνει, δηλαδή, κάποια χρήματα που ανήκουν στους αγρότες, θα τα πάρει πίσω μετά από λίγους μήνες και κομπορρημονεί ότι "το μέτρο αυτό κοστίζει για τον κρατικό προϋπολογισμό 48 δισ. δραχμές", ενώ "το κόστος των τόκων θα είναι της τάξεως των 4 δισ. δρχ. περίπου".

2."Δεν παρακρατείται δραχμή από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί".Ναι, έτσι ακριβώς αναφέρεται στα επίσημα κείμενα. Χάρισμα δηλαδή ότι εισπράττουν χρήματα που δικαιούνται. "Ασφαλώς το μέτρο αυτό θα έχει κόστος για το δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα", λέει ανερυθρίαστα η κυβέρνηση.

3."Παγώνουν με περίοδο χάριτος για 2 χρόνια τα χρέη των βαμβακοπαραγωγών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μέχρι 31 - 12 - 96. Ρυθμίζονται για 5 έως 8 χρόνια. Οι οφειλές απαλλάσσονται από τους τόκους υπερημερίας. Η ρύθμιση γίνεται με το κατώτερο βασικό επιτόκιο. Το συνολικό κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 5 δισ. δρχ. περίπου".Ρύθμιση - κοροϊδία, γιατί, αν τα χρέη εξακολουθούν να τρέχουν με τα δεδομένα μεγάλα επιτόκια της ΑΤΕ, οι αγρότες δεν κερδίζουν ουσιαστικά τίποτα. Απλώς θα μεγαλώνει το χρέος τους.

4."Για τη συνολικότερη ρύθμιση των χρεών των αγροτών ορίστηκε και λειτουργεί στο υπουργείο Γεωργίας επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, η οποία επεξεργάζεται πρόταση ρύθμισης. Η πρόταση της επιτροπής θα κατατεθεί στις 10 - 12 - 96 (σ. σ. αλήθεια, γιατί δε δόθηκε στη δημοσιότητα;) και αφορά κονδύλιο ύψους 350 δισ. δρχ.". Στις 3 - 12 - 96 ο υπουργός Γεωργίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο, στο οποίο περιέχονται οι υπολογισμοί για το κόστος των αγροτικών αιτημάτων και οι οποίοι καταλήγουν στο ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, ποσό που τσαμπουνάνε έκτοτε όσοι επιδιώκουν να σπάσουν τον αγώνα των αγροτών. Σε αυτό το κείμενο αναφέρεται για τη ρύθμιση συνολικά των χρεών: "Το σύνολο των αγροτικών χρεών ανέρχεται σε 350 δισ. δρχ. Απ' αυτά εκτιμάται ότι τα 200 δισ. δρχ. αποτελούν τους συμβατικούς τόκους και τους τόκους υπερημερίας. Συνεπώς, ενδεχόμενη κατάργηση αυτών των τόκων σημαίνει δημοσιονομικό κόστος 200 δισ. δρχ.".Ομολογεί, δηλαδή, η κυβέρνηση την τοκογλυφία που υφίστανται οι αγρότες από την ΑΤΕ, ενώ αποσιωπά ότι μεγάλο ποσοστό των χρεών δεν αφορά απλούς αγρότες, αλλά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας.

5."Εξετάζονται ήδη όλες οι ενστάσεις", αυτές δηλαδή που έχουν υποβάλει οι βαμβακοπαραγωγοί. Περί ποιων ενστάσεων πρόκειται; Με σχεδόν αυθαίρετο τρόπο, η κυβέρνηση έχει ορίσει σε κάθε περιοχή ένα ανώτατο όριο στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι. Αν κάποιος παραγωγός ξεπεράσει αυτό το όριο δεν μπορεί να παραδώσει την επιπλέον παραγωγή και γι' αυτό υποβάλλει ένσταση. Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι εξετάζονται όλες αυτές οι ενστάσεις!

6."Αμεσα υλοποιείται η απόφαση της κυβέρνησης να πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί που είχαν παραδώσει την παραγωγή τους την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο σε τρεις βιομηχανίες που έκλεισαν".Αλλο χάρισμα αυτό! Λες και φταίνε οι αγρότες για το καθεστώς ασυδοσίας που έχουν οι "έχοντες και κατέχοντες" βιομήχανοι. Και η "καλή" κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα των αγροτών!

7."Επισπεύδονται από τον ΕΛΓΑ οι διαδικασίες εκτίμησης και επανεξέτασης όπου απαιτείται, καθώς και απόδοσης των αποζημιώσεων για όσους βαμβακοπαραγωγούς δικαιούνται".Δηλαδή, το αυτονόητο εμφανίζεται ως παραχώρηση της κυβέρνησης στους αγρότες!

8."Η επιστροφή ΦΠΑ θα αποδίδεται από το 1996. Το μέτρο αυτό έχει συνολικό κόστος 4 δισ. δρχ. περίπου".Δηλαδή, χάρισμα στους αγρότες που θα εισπράξουν χρήματα που τους έχουν παρακρατηθεί! Οι αγρότες ζητούν επιστροφή ΦΠΑ από το 1990. "Για την επιστροφή ΦΠΑ από το '90 χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Το κόστος που θα προκύψει ανέρχεται σε 12 δισ. δρχ. Η κυβέρνηση δε συμφωνεί με την προτεινόμενη ρύθμιση", λέει ο Τζουμάκας. Ετσι απλά δηλαδή, "η κυβέρνηση δε συμφωνεί" να επιστρέψει χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες!

9."Στα όργανα της ΕΕ έχουμε ζητήσει από την άνοιξη του 1996 αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους".Σχόλιο ουδέν!

10."Συμφωνούμε να μη χρησιμοποιηθεί το Μητρώο των Αγροτών για αποκλεισμούς και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να περιληφθούν οι κατ' αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες".Επίσης, σχόλιο ουδέν!

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ