Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαντήσεις σε ... αφελείς απορίες

Τι θα γινόμασταν, αν δεν παίρναμε τις επιδοτήσεις της ΕΕ, που καλύπτουν το 45% του αγροτικού εισοδήματος, ρωτούν και ξαναρωτούν τελευταία τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενα στο ΚΚΕ και νομίζοντας πως μπορούν να πείσουν, έτσι, την κοινή γνώμη για την καλή ΕΕ. Για να τους... προφυλάξουμε, λοιπόν, από τέτοιες αφελείς ερωτήσεις, τόσο τον αρμόδιο υπουργό Στ. Τζουμάκα όσο και τους ομοϊδεάτες του Κ. Σκανδαλίδη, Θ. Τσουκάτο, Κ. Λαλιώτη, κ. ά. και να τους απαλλάξουμε από τέτοιες απορίες που τους κατατρώνε, παραθέτουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Εχουμε και λέμε: Στη 15ετία 1981-'94 η χώρα μας εισέπραξε συνολικά από τα ταμεία της ΕΕ το ποσό των 7,1 τρισ. δραχμών και δώσαμε 1,33 τρισ. δραχμές εισφορές. Στο ίδιο διάστημα, όμως, πληρώσαμε άλλα 11,7 τρισ. δραχμές για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Ενα έλλειμμα, που δεν υπήρχε μέχρι το 1981, αφού μέχρι τότε ήμασταν πλεονασματικοί (εισπράτταμε δηλαδή και διαφορά...).

Το έλλειμμα αυτό δημιουργήθηκε και συνέχεια από τότε αυξάνει και διογκώνεται, γιατί υποχρεωνόμαστε να εισάγουμε, π. χ. κτηνοτροφικά προϊόντα των χωρών της ΕΕ, σε διπλάσιες τιμές απ' ό,τι οι διεθνείς (τι να κάνουμε, πρέπει να στηρίξουμε την κτηνοτροφία π. χ. της Αγγλίας, την ώρα που καταστρέφεται η δική μας...). Γιατί, ακόμη, οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών και οι αντίστοιχες "γαλαζοπράσινες" αντιαγροτικές πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οδήγησαν και οδηγούν σε συρρίκνωση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και τους αγρότες στην απόγνωση. Κι έτσι, αντί η Ελλάδα να "κολυμπήσει" στη μεγάλη αγορά των 350 εκατομμυρίων (το θυμάστε το σύνθημα...;), ξεζουμίζουν οι δυτικοευρωπαϊκές πολυεθνικές τη δική μας χώρα.

Αυτά, για να λυθεί η απορία και να μην παραπλανούν τον ελληνικό λαό, γιατί οι αγρότες ξέρουν ποιοι και πώς τους έφεραν στα σημερινά, τραγικά αδιέξοδα.

Συνήθως, βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις, εγείρουν άλλο ένα παραπλανητικό επιχείρημα. Πώς θα παίρνουν οι αγρότες τις τιμές που εισπράττουν σήμερα, για τα προϊόντα τους, αν χάσουμε ενδεχομένως τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αναρωτιούνται με περισσή ...αφέλεια. Προφανώς, είναι τόσο αθεράπευτα και τραγικά εγκλωβισμένοι στις αντιλήψεις της "Ψωροκώσταινας", που ...ξεχνούν ακόμη και τι γινόταν πριν από 15 μόνο χρόνια. Μέχρι το 1980 - δηλαδή, πριν την ένταξη στην τότε ΕΟΚ - πώς εξασφαλίζονταν οι τότε τιμές στα αγροτικά προϊόντα;

Δε θέλουμε στο παραμικρό να υπερασπίσουμε το τότε καθεστώς και τις πολιτικές που εφαρμόζονταν. Κάθε άλλο παρά αποτελούν τα δικά μας πρότυπα και στόχους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι τιμές, που... απόλαυσαν οι αγρότες το 1994 (συνυπολογίζοντας όλες τις εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις) ήταν από 1 έως 66% μικρότερες από την τιμή που είχαν πληρωθεί το 1980. Και το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα επίσημα, τα δικά τους, στοιχεία, που πρόσφατα δημοσίευσε ο "Ρ". Αν, τώρα, προσθέσουμε στη μείωση αυτή, όλες τις άλλες, μικρές και μεγάλες - και κατά βάση αρνητικές - αλλαγές στις συνθήκες καλλιέργειας και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, που έχουν συντελεστεί στο διάστημα αυτό, τότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι περιβόητες κοινοτικές επιδοτήσεις μόνο ως σύγχρονος Δούρειος Ιππος, για την άλωση και καταστροφή της μεγάλης μάζας της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς, μπορεί να θεωρηθεί.

Ας μην προκαλούν, λοιπόν, τους αγρότες με τα καλά της ΕΕ, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο. Είμαστε, πάντως, στη διάθεσή τους να τους στείλουμε τους αναλυτικούς πίνακες, αν δεν τους βρίσκουν...

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ