Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας όλου του λαού

Με την πικρή εμπειρία και το αλάθητο αισθητήριό τους, οι αγρότες έχουν πια κατανοήσει ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει μέλλον αν συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που αν, τώρα, δε δοθούν εισοδηματικές ενισχύσεις και δεν παρθούν μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Αυτή την ωμή πραγματικότητα που με χαρακτηριστικό τρόπο αποκαλύπτει και η έρευνα της ICAP - το 91,5% των αγροτικών νοικοκυριών έγινε φτωχότερο πέρσι και φέτος βεβαίως είναι πολύ περισσότεροι και ακόμα φτωχότεροι - προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της "επικοινωνιακής πολιτικής της", δηλαδή της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης ολόκληρου του λαού. Ομως, οι αγρότες που βιώνουν αυτήν την πραγματικότητα συμμετέχουν στην εξέγερση στα μπλόκα, καθώς η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους είναι προϋπόθεση επιβίωσης και στήριξη των νοικοκυριών που οδηγούνται στην καταστροφή, που θα σημάνει και τη μετατροπή τους σε κολίγους. Αλλά ο αγώνας αυτός ενάντια στις καταστροφικές επιλογές της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που περιορίζουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και καταστρέφουν την αγροτική υποδομή, είναι ταυτόχρονα αγώνας, για να στηριχτεί η γεωργία μας, και συμβάλλει γενικότερα στη στήριξη της οικονομίας της χώρας, άρα είναι αγώνας με προοπτική.

Γιατί με τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και την υποβάθμιση του αγροτικού τομέα - που προωθείται στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο το ξεκλήρισμα και τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού κατά 50%, όπως ομολογήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα - οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές στους αγρότες, τους εργαζόμενους και την οικονομία:

  • Θα έχουμε παραπέρα αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων - εκεί οδήγησε η συμμετοχή στην ΕΟΚ - και μείωση της καλλιεργήσιμης γης. Ετσι, όχι μόνο θα μειωθούν τα εισοδήματα και το συνάλλαγμα για τη χώρα, αλλά άμεσα θα έχουμε φούντωμα της ανεργίας, με τους εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα ανέργους που θα προστεθούν από τους ξεκληρισμένους αγρότες. Αντίθετα, θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση και στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, των άμεσων εφοδίων επιβίωσης του λαού από τις πολυεθνικές που σημαίνει και ακρίβεια και ό,τι άλλο συνεπάγεται.
  • Η καταστροφή του αγροτικού τομέα, με συνακόλουθο το μαράζωμα της υπαίθρου και τη δημιουργία νέων ζωνών φτώχειας σε ολόκληρες περιφέρειες θα καταστρέψει και χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες και χιλιάδες μαγαζιά σε όλη τη χώρα, γιατί, κυρίως, αυτά τα μαγαζιά και οι ντόπιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την ύπαρξη και τη λειτουργία τους και στο αγροτικό εισόδημα. Κι αφορά όλα τα μαγαζιά, της Αθήνας, όλων των αστικών κέντρων και της επαρχίας. Ετσι, ο αγώνας των εξεγερμένων αγροτών αποκτά, αντικειμενικά, ευρύτερη σημασία για το σήμερα και για το αύριο της χώρας και όλων των λαϊκών δυνάμεων και των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Είναι αγώνας που η επιτυχία του θα οδηγήσει στη σωτηρία σήμερα, και την ανάπτυξη αύριο του αγροτικού τομέα, που μπορεί να γίνει, μοχλός γενικότερης ανάπτυξης της χώρας μαζί με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο αγώνας αυτός, ωστόσο σήμερα, έχει μπει στην πλέον αποφασιστική φάση του. Η κυβέρνηση, με την ταξική, υπέρ των μεγάλων αφεντικών, πολιτική της, λειτουργώντας σαν υποτακτικός εταίρος, στο όνομα της εφαρμογής των επιλογών του Μάαστριχτ και του προγράμματος προσαρμογής στην περιβόητη σύγκλιση, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα ζωής των αγροτών, επιχειρεί να τους υποτάξει σήμερα, υπολογίζοντας να δώσει "μάθημα" και στους υπόλοιπους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, συνειδητοποιώντας ότι δεν έχουν άλλο δρόμο και, στη βάση των κοινών συμφερόντων τους, σφυρηλατούν την αρραγή ενότητά τους - ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση -, συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα, με αποφασιστικότητα, το σκληρό αγώνα τους. Εναν αγώνα που δίνεται, αντικειμενικά, για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Σ' αυτήν ακριβώς τη σημαντική φάση του ηρωικού αγώνα των εξεγερμένων αγροτών, η δεδομένη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων, των επαγγελματιών - βιοτεχνών όλου του λαού, πρέπει να δυναμώσει ποιοτικά. Κι αυτό μπορεί να γίνει, πέρα από τα ψηφίσματα συμπαράστασης, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της αγροτικής κινητοποίησης. Αν οργανώσουν τα δικά τους μαζικά συλλαλητήρια και αναλάβουν πρωτοβουλίες, τα ίδια τα συνδικάτα, για να εκφραστεί μαζικά και ενεργητικά η συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών και πιεστεί η κυβέρνηση, για να υποχρεωθεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Η πολύμορφη συμπαράσταση και συμπαράταξη όλων των εργαζομένων με τους αγρότες, η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική είναι η καλύτερη συνεισφορά στους εξεγερμένους αγρότες, για την επιτυχία του αγώνα τους!

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η καταστροφή του αγροτικού τομέα, με συνακόλουθο το μαράζωμα της υπαίθρου και τη δημιουργία νέων ζωνών φτώχειας σε ολόκληρες περιφέρειες θα καταστρέψει και χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες και χιλιάδες μαγαζιά σε όλη τη χώρα, γιατί, κυρίως, αυτά τα μαγαζιά και οι ντόπιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την ύπαρξη και τη λειτουργία τους και στο αγροτικό εισόδημα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ