ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν και σήμερα οι καθηγητές

Απεργούν Δευτέρα και Τρίτη δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Συνεχίστηκε χτες η τριήμερη απεργία των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, κυμάνθηκε σε επίπεδα ίδια με τα χτεσινά (70%) με μικρή πτώση της συμμετοχής. Η τριήμερη απεργία των καθηγητών ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο μεταξύ, συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ και διαμόρφωσε συγκεκριμένη πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η ΟΛΜΕ προτείνει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τις 20 Γενάρη. Η πρόταση θα συζητηθεί σήμερα στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Ολομέλεια των Προέδρων των ΕΛΜΕ, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Οι καθηγητές ζητούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, νέο ενιαίο μισθολόγιο, μείωση των μαθητών ανά τμήμα σε 25, δικαίωμα κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ΔΕΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ της Τρίτης πρέπει να αποτελέσει ένα επόμενο σημαντικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα γι' αυτήν την περίοδο και προτείνει πανεκπαιδευτική συγκέντρωση, που θα συναντήσει την κεντρική συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ στη Βουλή, για να ασκηθεί η μεγαλύτερη πολιτική πίεση σε αυτούς που ετοιμάζονται να σηκώσουν το χέρι τους υπέρ ενός ακόμη αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Απεργούν τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Δεκέμβρη δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη Δευτέρα, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας και την Τρίτη θα συμμετάσχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ.

Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της ΔΟΕ για 48ωρη κυλιόμενη απεργία ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, ξεκινώντας από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, την Εύβοια και την υπόλοιπη Στερεά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Οι αποφάσεις των συλλόγων θα σταλούν στη ΔΟΕ μέχρι τις 19 Δεκέμβρη.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας αιτήματα κόντρα στην ιδιωτικοποίηση, την "αποκέντρωση" της παιδείας και την επιχειρούμενη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενάντια στο νέο μισθολόγιο, στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και την άρση της μονιμότητας, για την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό κ.ά.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Διαδήλωσαν ξανά για το 15%
  • Μαχητική πορεία στο υπουργείο Παιδείας
  • Αρνήθηκε να τους συναντήσει ο υφυπουργός Παιδείας

Για άλλη μια φορά βγήκαν στους δρόμους χτες σπουδαστές και μαθητές για να διαδηλώσουν το αίτημά τους για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Μαθητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν χτες στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, στην οδό Πανεπιστημίου και ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό της ΕΣΕΕ με σύνθημα "Οι σπουδαστές διεκδικούν 15% για την παιδεία", ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα πανό των μαθητών: "15% για την παιδεία, όχι στον αυταρχισμό, οι μαθητές αγωνίζονται και θα νικήσουν". "Μέτωπο παιδείας με όλο τον λαό για σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σχολειό" ήταν το σύνθημα στο πανό του ΕΠΛ Πειραιά. Την ανάγκη για αύξηση των δαπανών τόνιζε και το σύνθημα που φώναζαν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μαθητές και σπουδαστές: "15% για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", τονίζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τους εξεγερμένους αγρότες με το σύνθημα: "Στα μπλόκα του αγώνα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς ".

Στο πλευρό σπουδαστών και μαθητών βρέθηκε χτες και η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα της σπουδάζουσας νεολαίας για υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Φτάνοντας στο υπουργείο Παιδείας, εκπρόσωποι μαθητών και σπουδαστών θέλησαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να εκθέσουν τα αιτήματά τους, ωστόσο ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, με διάφορα προσχήματα αρνήθηκε, ουσιαστικά, να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία. Ζήτησε να πάνε χώρια οι μαθητές και χώρια οι σπουδαστές, βάζοντας σαν πρόσθετη προϋπόθεση οι συνομιλητές του να μην εκπροσωπούν σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη. Δε δέχτηκε επίσης να συναντηθεί με τον παριστάμενο εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, γιατί θεώρησε πως αυτός υποκινεί τους μαθητές!

Την απαράδεκτη στάση του υφυπουργού Παιδείας κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, τονίζοντας ότι η στάση του, εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιζόμενους νέους, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δε θέλει τη νεολαία να αγωνίζεται και να απαντά στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές.

"Ο χειμώνας θα συνεχισθεί το ίδιο θερμός και αγωνιστικός. Η νέα απάντηση θα δοθεί και πάλι στους δρόμους του αγώνα, το νέο ραντεβού είναι την Τρίτη 17 Δεκέμβρη στο μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Λιτότητα και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες

Στάση εργασίας (11 πμ - 2 μμ) και παράσταση στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν τη Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη 1996, οι 152 εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας (ΨΚΒΕ), διαμαρτυρόμενοι για τις μόνιμες πλέον καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και των ημερομισθίων. Μέχρι το τέλος του έτους, το ίδρυμα χρειάζεται 175 εκατομμύρια να συνεχίσει έστω να λειτουργεί με περικοπές στα διάφορα προγράμματα και υπηρεσίες.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση του συλλόγου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση των στάσεων εργασίας και εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του συλλόγου να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, αν χρειαστεί, σε περίπτωση που δε λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Μέχρι το τέλος του έτους, έχουν εξασφαλιστεί 120 εκατομμύρια, τη στιγμή που μόνο τα χρέη προς τους προμηθευτές είναι 40 εκατ., ενώ από τα δέκα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκτιμάται πως θα συνεχίσουν μόνο τέσσερα.

"Τη βγάζουμε σπαρτιάτικα", τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΚΒΕ Ν. Παπαγεωργίου και προσθέτει πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το ίδρυμα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση από τα χρέη προς τους τρίτους που συσσωρεύονται. Το ΨΚΒΕ περιθάλπει 170 παιδιά και νέους με ειδικές ψυχολογικές ανάγκες ηλικίας από 4 - 24 ετών, εκ των οποίων τα 70 παιδιά μένουν μόνιμα στο ίδρυμα.

"Τα προβλήματα της Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής δε λύνονται με φιέστες τις ημέρες που είναι αφιερωμένες στα άτομα με ειδικές ανάγκες και με περικοπές κονδυλίων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα ιδρύματα σε μαρασμό. Λύνονται με συνεχή ηθική στήριξη για το έργο τους και πάνω από όλα με επίλυση των οικονομικών προβλημάτων", επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος των Εργαζομένων και καλεί το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΨΚΒΕ να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια των εργαζομένων και να συμμετέχει στη σημερινή γενική συνέλευση.

Δύσκολη η επιστροφή

Περιπλέκονται τα πράγματα σχετικά με την επιστροφή των δύο Ελλήνων ναυτικών Κ. Καστανιά και Χρ. Κοντογιάννη,οι οποίοι σαπίζουν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Καϊρου με το κατηγορητήριο της εμπορίας ναρκωτικών.Οι αιγυπτιακές αρχές φαίνονται να συνδέουν την υπόθεση των Ελλήνων ναυτικών με την εξέλιξη του αιτήματός τους για έκδοση της Αιγύπτιας Ιμπραϊμ Χόντα ή Σάφια Μοχάμεντ,η οποία κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απορρίφτηκε χτες η αίτηση των αιγυπτιακών αρχών για έκδοση της Ιμπραϊμ Χόντα ή Σάφια Μοχάμεντ, η οποία κατηγορείται για υπόθεση ακάλυπτης επιταγής ύψους 50.000 δολαρίων που έχει ήδη εξοφλήσει.

Αν και το αδίκημα της Ιμπραϊμ Χόντα ή Σάφια Μοχάμεντ φαίνεται ασήμαντο, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Αίγυπτο για την έκδοση της κατηγορούμενης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοσή της ζητούνταν επίμονα, όχι για το ελαφρό αυτό αδίκημα, αλλά για άλλα πολύ πιο σοβαρά. Παράλληλα, η κατηγορούμενη δήλωσε στο δικαστήριο ότι διώκεται στη χώρα της, όχι για τις ακάλυπτες επιταγές, αλλά γιατί βοηθά διάφορα άτομα εναντίον του σημερινού καθεστώτος.

Για τη συνάντηση που δεν έγινε

Στο γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας δε συνάντησε προχτές τους απεργούς καθηγητές, γεγονός που καταγγέλθηκε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, επιχείρησε να απαντήσει χτες με επιστολή στο "Ρ" ο σύμβουλος Τύπου του υπουργού, Δ. Κασίμης.Στην επιστολή αναφέρει: "Σε χθεσινό δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας με θέμα "Σημίτης και ο Αρσένης" αναφέρεται ότι ο υπουργός Παιδείας δε δέχτηκε να συναντηθεί με τους απεργούς καθηγητές.

Αυτό δεν ευσταθεί, διότι κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα ο κ. Αρσένης ήταν στην Ιατρική Σχολή για τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης. Αλλωστε, είναι γνωστόν ότι ουδέποτε ο κ. Αρσένης έχει αρνηθεί συνάντηση με συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου της εκπαίδευσης, όποτε του έχει ζητηθεί".

Παρά την άρνηση του υφυπουργού να συνομιλήσει μαζί τους, μαθητές και σπουδαστές δηλώνουν ότι η ηγεσία του ΥΠΕΠ θα τους βρίσκει συνέχεια μπροστά της

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 3.00 το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, αντιδρώντας στο νέο μισθολόγιο και ζητώντας την εξίσωση των αποδοχών τους με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και εξαίρεσή τους από τη νομαρχιακή αποκέντρωση. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας θα συμμετάσχουν την ερχόμενη Τρίτη στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και θα πραγματοποιήσουν νέα τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ