ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιτυχία στην απεργία των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Πάνω από 1.000.000 ανθρακωρύχοι στη Ρωσία και την Ουκρανία κήρυξαν χτες γενική απεργία με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Η απεργία των ανθρακωρύχων της Ρωσίας αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν για τα γενέθλιά του (Την 1 Φλεβάρη συμπλήρωσε 65 χρόνια). Οι ανθρακωρύχοι ήταν εκείνοι που με τις απεργίες τους το καλοκαίρι 1989 δημιούργησαν την εικόνα του Γιέλτσιν ως "υπερασπιστή του λαού", βοηθώντας το υπό δυσμένεια πρώην αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ να τοποθετηθεί σε νέα πολιτική τροχιά - στη θέση του Προέδρου της Ρωσίας. Αργησε, αλλά ήρθε η αφύπνιση των ανθρακωρύχων. Το 1995 η ανθρακοφόρα περιοχή του Κουζμπάς έδωσε πάνω από τις μισούς ψήφους στου κομμουνιστές.

Μιλώντας για την απεργία των ανθρακωρύχων στο "Ρ", ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου των Ανθρακωρύχων της Ρωσίας, Βιτάλι Μπούτκο, είπε: "Η αιτία της απεργίας συνίσταται στο ότι, από τη μια μεριά, η παραπέρα τύχη του κλάδου δεν είναι σαφής, διότι δε χορηγούνται χρήματα για την ανασυγκρότησή του. Από την άλλη, οι ανθρακωρύχοι έχουν να πληρωθούν από 3 έως 9 μήνες. Γι' αυτό και πάρθηκε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα. Το συνδικάτο, σε διάκριση με τις εργασιακές κολεκτίβες, δε θέτει πολιτικά αιτήματα, περιοριζόμενο στα οικονομικά. Και πώς να μην απεργήσουμε, αφού μέχρι τώρα τα χρέη των καταναλωτών προς τους ανθρακωρύχους ανέρχονται στα 4 τρισεκατομμύρια ρούβλια και δε λάβαμε τα 400 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρέη για μισθούς είναι περίπου 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια". Η ρωσική κυβέρνηση χορήγησε στις παραμονές της απεργίας 600 δισεκατομμύρια ρούβλια, αλλά τα χρήματα αυτά αποτελούν συνηθισμένη χρηματοδότηση και δεν επαρκούν. Στην απεργία παίρνει μέρος το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου σε όλες τις ανθρακοφόρες (18) περιοχές της χώρας. Για το υπόλοιπο 20%, που δε συμμετέχει στην απεργία, ο Μπούτκο σημείωσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις υποχρεωτικά λειτουργούν. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τις πόλεις, οι οποίες ζουν μόνο χάρη στο ανθρακωρυχείο. Αν σταματήσει η παροχή κάρβουνου θα παγώσουν, θα νεκρώσουν. Επίσης σε μερικές επιχειρήσεις δε σταματάει η εξόρυξη άνθρακα, έχει σταματήσει μόνο η εκφόρτωση για τους καταναλωτές. Σε μια σειρά περιοχές των ανθρακωρύχων πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συνελεύσεις. Στη Βορκουτά οι ανθρακωρύχοι ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στη γενική απεργία στην Ουκρανία συμμετέχουν οι κολεκτίβες 160 ορυχείων, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Τα αιτήματα είναι τα ίδια με αυτά τω ρώσων ανθρακωρύχων: καταβολή των μισθών εγκαίρως, χορήγηση χρημάτων για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του τομέα εξόρυξης κάρβουνου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η απεργία των εργαζομένων στο σύστημα της εθνικής παιδείας, με βασικά αιτήματα την αύξηση και καταβολή των μισθών, την πλήρη χρηματοδότηση της παιδείας κ.ά. Πολλοί έχουν να πληρωθούν για δυο μήνες. Μόνο στους καθηγητές γυμνασίων η κυβέρνηση οφείλει περίπου ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια. Σε πολλές περιοχές οι αρχές απειλούν τους εκπαιδευτικούς με απολύσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξελίξεις με την παρακολούθηση της Ουάσιγκτον

Με γοργά βήματα φαίνεται να προχωρούν οι ισραηλινο - συριακές συνομιλίες υπό το βλέμμα της Ουάσιγκτον στην πόλη Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Βήματα φαίνεται να γίνονται και στην κατεύθυνση της ικανοποίησης του ισραηλινού αιτήματος για διαγραφή άρθρων του καταστατικού της ΟΑΠ.

Εκπρόσωποι των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφυγαν να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση. Ο Αμερικανός μεσολαβητής Ντένις Ρος, όμως, που παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, αφού οι δύο πλευρές μοιάζουν να συμφωνούν σε όλο και περισσότερα σημεία σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, που θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν. Στο σχετικό ανακοινωθέν, βέβαια, αναφέρεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες δε θεωρούνται αγεφύρωτες.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι το εξόριστο Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές του Απρίλη για να συζητήσει το αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης για διαγραφή των άρθρων της ΟΑΠ, που, σύμφωνα με το Ισραήλ, μιλούν για καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Οι ισραηλινοί αυτοί ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώθηκαν από την παλαιστινιακή αρχή.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Απεργιακό κύμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

ΚΙΤΟ.-

Απεργία συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού του Εκουαδόρ, που απέχουν από τις δουλιές τους εδώ και 15 ημέρες, πραγματοποίησαν οι εργάτες στα κρατικά διυλιστήρια πετρελαίου. Κοινό αίτημα των απεργών είναι η ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ηλεκτρισμού...

Οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρία ηλεκτρισμού άρχισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους από τις 17 Γενάρη, καταλαμβάνοντας παράλληλα τους επτά υδροηλεκτρικούς σταθμούς ενέργειας της χώρας, οι οποίοι παράγουν το 75% του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συνδικαλιστές του κλάδου των εργαζομένων αντιδρούν με τους τρόπους αυτούς στα σχέδια της κυβέρνησης για την πώληση του 39% των μετοχών της κρατικής ηλεκτρικής εταιρίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, θεωρώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε νέες περικοπές των θέσεων εργασίας.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Ευρωβουλευτικές εκλογές

ΒΙΕΝΝΗ.-

Οι πρώτες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθούν στην Αυστρία στις 13 Οκτώβρη, περίπου δύο χρόνια μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χτες το Κοινοβούλιο της χώρας.

Την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές, όπου θα εκλεγούν 12 βουλευτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθούν και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη.

ΙΤΑΛΙΑ
Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Α. Μακάνικο

ΡΩΜΗ.-

Ο Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, παρέδωσε χτες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην υπουργό Θεσμικής Μεταρρύθμισης, Αντόνιο Μακάνικο, δύο μέρες αφότου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διερευνητικών επαφών του Προέδρου με τα πολιτικά κόμματα.

Ο Αντόνιο Μακάνικο, 71 ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την εντολή ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής, για να προωθήσει ριζικές συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν σταθερότητα στην Ιταλία.

Υποστήριξε, επίσης, ότι θα επιδιώξει σύντομα την επανένταξη της λιρέτας στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και τη μείωση του πληθωρισμού, που τώρα κινείται με ετήσιο ρυθμό 6%.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι από τα παλαιότερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και δεν είχε ποτέ δεσμούς με τη Χριστιανοδημοκρατία και την Καθολική Εκκλησία.

Ο ίδιος σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος πρώτα στη Βουλή και μετά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το 1987 διορίστηκε πρόεδρος της τράπεζας "Μεντιομπάνκα" και από το 1988 ως το 1991 ήταν υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων και Περιφερειακών Υποθέσεων στις κυβερνήσεις συνασπισμού του Τσιριάκο ντε Μίτα και του Τζούλιο Αντρεότι. Το 1992 εκλέγεται γερουσιαστής με το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως τη διάλυση του Κοινοβουλίου το 1994. Στο διάστημα 1993 - '94 μετέχει στην κυβέρνηση του Ατζέλιο Τσάμπι στη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση Μακάνικο, όταν σχηματιστεί, θα είναι η 55η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας και θα διαδεχτεί τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση τεχνοκρατών του Λαμπέρτο Ντίνι, που παραιτήθηκε στις 11 Γενάρη.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συνεχής αύξηση του αριθμού των νεκρών

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Τους 80 έχουν φτάσει οι νεκροί από την προχτεσινή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, για την οποία οι αρχές κατηγορούν τους αυτονομιστές Ταμίλ.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ανασύρουν ανθρώπινα σώματα από τα ερείπια. Οι αρχές θεωρούν βέβαιο ότι κάτω από τα ερείπια υπάρχουν τουλάχιστον 12 νεκροί πολίτες.

Η Αστυνομία του Κολόμπο, στο μεταξύ, ανακοίνωσε πως πέτυχε την αναγνώριση των μελών της ομάδας αυτοκτονίας των "Τίγρεων Ταμίλ" που πραγματοποίησαν την επιχείρηση στην καρδιά του Κολόμπο.

Ο ένας από τους κομάντος οδηγούσε το φορτηγό αυτοκίνητο που μετέφερε 200 κιλά εκρηκτικών, ενώ δύο συνεργοί του, κατά την Αστυνομία πάντα, τον συνόδευσαν στον τόπο της επίθεσης και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν και συνελήφθησαν.

Οι ζημιές στο κτίριο που υπέστη την επίθεση είναι τρομακτικές. Ακόμα, 400 αυτοκίνητα στον περιβάλλοντα χώρο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πάντως, τα αποθέματα χρυσού, τα χρηματοκιβώτια και τα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που στεγαζόταν στο κτίριο, παρέμειναν ανέπαφα.

Ο Σιράκ μιλάει για ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στην Ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου μίλησε, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομιλία του Γάλλου Προέδρου επικεντρώθηκε στο θέμα της επικείμενης μεταρρύθμισης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Σιράκ απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να αποδεχτούν έναν ευρύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο των Ευρωπαίων συμμάχων στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Επιπλέον, "συμβούλευσε" την αμερικανική ηγεσία να μην αποστασιοποιηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις (κάτι που συζητείται έντονα λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση) γιατί μια τέτοια ενέργεια "κρύβει πολλούς κινδύνους και οδηγεί στη διεθνή απομόνωση". Αναφερόμενος, δε, στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία, ο Ζακ Σιράκ επανέλαβε ότι "όσες δυσκολίες και αν εμφανιστούν, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι προσπάθειες νομισματικής ενοποίησης και ανάπτυξης θα συνεχιστούν και θα επιτύχουν. Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, κυρίως έγχρωμοι, αποχώρησαν από την αίθουσα του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας για τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ