ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αυξημένος φόρος πριν την "αύξηση" πείνας

Πώς μειώνονται, ονομαστικά, οι συντάξεις, με την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου

Κατάπληκτοι οι συνταξιούχοι - ακόμα και των χαμηλών συντάξεων - είδαν να μειώνεται η ονομαστική αξία της σύνταξης του Φλεβάρη 1996, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα!!!

Το "κατόρθωμα" του ΙΚΑ είναι αποτέλεσμα της αύξησης της φορολόγησης του πολίτη - το 1996 - λόγω διατήρησης της ίδιας φορολογικής κλίμακας, που, ας σημειωθεί, ισχύει από το διαχειριστικό έτος του 1994, χωρίς τιμαριθμοποίηση. Οι "αρμόδιοι" του ΙΚΑ ανέλαβαν - εργολαβικά - τον ξεσηκωμό εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλοντας στις συντάξεις τον αυξημένο φόρο πριν καν καταβάλλουν την προβλεπόμενη αύξηση πείνας,για την οποία οι... κομπιούτερ του Ιδρύματος φαίνεται να παρουσίασαν... δυσλειτουργία.

Είναι απαράδεκτη η τακτική πολύμηνης μετατόπισης καταβολής των "αυξήσεων" στις συντάξεις πείνας και της άμεσης επιβολής - αντίθετα - πρόσθετου φόρου,χωρίς να υπάρχει καμιά πραγματικά αύξηση σύνταξης. Αντίθετα, ο φόρος αυξάνει,τη στιγμή που οι πραγματικές συντάξεις - και μετά τις ονομαστικές αυξήσεις πείνας - μειώνονται.

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα καταγγείλει τη διατήρηση της ίδιας φορολογικής κλίμακας από την κυβέρνηση και την εξαπάτηση του πολίτη ότι, δήθεν, δε θα επιβληθούν "νέοι" φόροι το 1996.

Δίνω πραγματικό παράδειγμα μειωμένης απ' το φόρο σύνταξης. Οπως φαίνεται και στον πίνακα, ο συνταξιούχος αυτής της σύνταξης πείνας θα πληρώσει πρόσθετο φόρο το 1996, όχι λόγω αύξησης, αλλά... λόγω μείωσης της πραγματικής του σύνταξης! Ο φόρος που θα προκύψει, κατά το παραπάνω υπόδειγμα, θα είναι 1.949χ11 μήνες=21.439 δραχμές. Αν έχουν την "έμπνευση" να τον παρακρατήσουν και από τα δώρα - επιδόματα άδειας, θα προστεθούν άλλες 3.898 δραχμές, δηλαδή, σύνολο παρακράτησης φόρου 21.439+ 3.898=25.337 δραχμές για το 1996, και κατά την κυβέρνηση... "δε θα επιβληθούν νέοι φόροι"!

Αίσχος κύριοι! Ντροπή! Ούτε προβοκάτορες της ίδιας της κυβέρνησής σας δε θα επινοούσαν παρόμοιες μεθοδεύσεις. Ξαναθυμίζουμε ότι προεκλογικά, ο τότε "χαρισματικός" είχε εξαγγείλει την κατάργηση της φορολογίας των συντάξεων ως... "διπλής φορολογίας".

Ο αναγνώστης αυτού του σημειώματος θα πρόσεξε, επίσης, την παρακράτηση και ειδικής εισφοράς,από 1.548 δραχμές, απ' την ίδια - παραπάνω - σύνταξη πείνας. Πρόκειται για την αισχρή φορολόγηση των συντάξεων, "υπέρ των συντάξεων", που επέβαλε η ΝΔ με το νόμο 2084/92, άρθρο 60.

Το ΠΑΣΟΚ, που είχε καταψηφίσει στη Βουλή αυτό το νόμο, δημαγωγώντας ασύστολα, το διατηρεί ακόμα μέχρι σήμερα,στο όνομα της... "χαρισματικότητας": Αλλα να λες και άλλα να κάνεις.Ετσι, στην ασήμαντη σύνταξη του παραδείγματός μας, των 127.410 δραχμών, παρακρατείται στις πρώτες 100.000 δραχμές ποσοστό 1% ή 1.000 δραχμές. Στις υπόλοιπες 27.410 δρχ. παρακρατείται ποσοστό 2%, δηλαδή, 548 δραχμές. Σύνολο, δηλαδή, 1.548 δραχμές. Το συνολικό ποσό για ολόκληρο το χρόνο - αν πολλαπλασιαστεί επί δώδεκα - είναι 18.576 δραχμές.

Η "στοργή" και το... "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης για τον συνταξιούχο κινδυνεύουν να μας... πνίξουν.

Κώστας ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Φοιτητικές εκλογές στις 28 Μάρτη

Συνεδριάζει αύριο το ΚΣ της ΕΦΕΕ, με θέμα την κρίση στο Αιγαίο

Στις 28 Μάρτη θα γίνουν οι φοιτητικές εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων και αντιπροσώπων για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Αυτό αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη και συζήτησε παράλληλα τη στάση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην κρίση που ξέσπασε στο Αιγαίο χωρίς όμως να καταλήξει σε σχετική απόφαση.

Η συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΦΕΕ θα επαναληφθεί αύριο προκειμένου να αποφασιστεί η αντίδραση των φοιτητών για τα γεγονότα στο Αιγαίο. Οι εκπρόσωποι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στο ΚΣ της ΕΦΕΕ προτείνουν αγωνιστικό πλαίσιο με επίκεντρο τη φιλία των λαών και τη σαφή καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα θα απαιτήσουν την άμεση απομάκρυνση των βάσεων από την Ελλάδα, την άμεση ανάκληση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία, την αποδέσμευση της Ελλάδας από το μηχανισμό του ΝΑΤΟ.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και το Κεντρικό Συμβούλιο της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΣΕΕ) με θέμα τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής των σπουδαστικών εκλογών.

Συνάντηση "ανοχής"

Η πρώτη επίσημη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τον νέο υφυπουργό Παιδείας Γ. Πασχαλίδη, πραγματοποιήθηκε χτες.

Από την πλευρά της ΟΛΜΕ έγινε ενημέρωση του νέου υφυπουργού για τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, όπως αυτά της αύξησης των αποδοχών (18χίλιαρο, αύξηση του βασικού μισθού, ΑΤΑ κλπ. ) της ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης, της αύξησης των δαπανών για την παιδεία, καθώς επίσης και για άλλα εργασιακά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ο νέος υπουργός, κάτω από "την πίεση" της απροσδιόριστης ακόμη χρονικά 48ωρης εκτονωτικής απεργιακής κινητοποίησης που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ για το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη... "αναγκάστηκε" να εκφράσει την κατανόησή του και να αναγνωρίσει το δίκαιο των περισσότερων αιτημάτων χωρίς να δεσμευτεί σε τίποτα και για κανένα. Υποσχέθηκε μόνο, ότι αφού πρώτα τα μελετήσει θα απαντήσει σε επόμενη συνάντηση.

Εκτός από την προκαταβολή του φόρου, οι συνταξιούχοι θα ακριβοπληρώσουν και τα φάρμακα

Νέα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων

Ενα νέο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πέντε νέα τμήματα στα ΤΕΙ προστίθενται από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των Γενικών εξετάσεων, ενώ μετονομάζονται και πέντε τμήματα πανεπιστημίων, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας.

Τα νέα τμήματα: Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην 4η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης, στην 4η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Κοζάνης, στην 4η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πάτρας, στη 2η και 3η Δέσμη, με βασικό μάθημα τη Βιολογία και τα Αρχαία Ελληνικά, αντίστοιχα. Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου με βασικό μάθημα τη Χημεία. Τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου με βασικό μάθημα τη Χημεία.

Μετονομασίες τμημάτων: Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας της 1ης Δέσμης μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας της 1ης Δέσμης μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ της 1ης Δέσμης μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της 1ης Δέσμης μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το Τμήμα Εφηρμοσμένης Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας της 1ης Δέσμης μετονομάστηκε σε Τμήμα Πληροφορικής.

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Προτάσεις για των απώλεια ωρών

Σειρά προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των χαμένων διδακτικών ωρών που δημιουργούνται στην αρχή της σχολικής χρονιάς, λόγω έλλειψης καθηγητών, καταθέτει με υπόμνημά του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Σημειώνουμε ότι στο Νομό Καρδίτσας είχαν παρατηρηθεί στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς πολλά κενά στους καθηγητές, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές διδακτικές ώρες, με συνέπεια να δημιουργούνται πολλά προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Οπως αναφέρει στο υπόμνημά της η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, κατά το τρέχον έτος ο αριθμός των διορισθέντων καθηγητών στο νομό ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, σε αντίθεση με τον αριθμό των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων, των οποίων όμως οι διορισμοί δεν έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα παραπάνω προβλήματα. Μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Καρδίτσας προτείνει να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις από το υπουργείο Παιδείας για το διορισμό μόνιμων καθηγητών που χρειάζονται για την κάλυψη όλων των κενών, όπως είναι και η θέση της ΟΛΜΕ. Ωστόσο, προτείνει οι αναπληρωτές που θα χρειαστούν να διοριστούν σε κενές θέσεις που θα δημιουργούνται - από εκπαιδευτικές άδειες, αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου κτλ. - να προσληφθούν από τώρα.

Τέλος το ΔΣ της ΕΛΜΕ προτείνει οι μεταθέσεις ο διορισμός των μόνιμων καθηγητών, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις να ολοκληρώνονται μέχρι τον Ιούνιο κάθε χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ