ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
"Μοιρασιά" των δυνατών ζητά και η Γαλλία

Υποστηρίζουν τη μείωση των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της Διακυβερνητικής

ΠΑΡΙΣΙ.-

Να μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων επιτρόπων και να ενισχυθεί ο ρόλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, πιέζοντας και με αυτό τον τρόπο για μια καινούρια "μοιρασιά" των ισχυρών μέσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η γαλλική αυτή θέση έγινε γνωστή, χτες, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας του γαλλικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η Γαλλία επιθυμεί ο αριθμός των επιτρόπων από 20 που είναι σήμερα να μειωθεί σε 12 και στοχεύει να μη διαταραχτεί καθόλου η ισορροπία στα ευρωπαϊκά όργανα κατά τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, κάθε μία από τις 10 μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διορίζει έναν επίτροπο και οι πέντε μεγάλες χώρες (η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία) διορίζουν από δύο. Αν ισχύσουν οι γαλλικές προτάσεις, σημαίνει ότι κάποιες χώρες δε θα έχουν κανέναν εκπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το θέμα του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα συζήτησης στην επικείμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη, καθώς η Γαλλία πρόκειται να επιμείνει στις θέσεις της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μετά την είσοδο νέων χωρών - μελών στην ΕΕ, ο αριθμός των Ευρωπαίων επιτρόπων, αν δε γίνουν μειώσεις, θα είναι υπερβολικά μεγάλος και μη λειτουργικός. Περίπου ανάλογες προτάσεις έχουν κατατεθεί, στο παρελθόν, τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί θεσμικά η δυναμική και, ίσως και, αποκλειστική εκπροσώπηση των μεγάλων χωρών (τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό) στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.-

Η αιφνιδιαστική έναρξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ ανέβασε, χτες, το θερμόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ετσι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούν ενδείξεις προετοιμασίας πολέμου, χτες το πρωί δέκα νοτιοκορεατικά πολεμικά πλοία, ακολουθούμενα από αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφοράς αεροσκαφών τύπου "Στελθ", άρχισαν την πραγματοποίηση ενός στρατιωτικού προγράμματος 10 ημερών στις ανατολικές ακτές της Νότιας Κορέας.

Οπως έγινε γνωστό από νοτιοκορεατικές στρατιωτικές πηγές, το υπουργείο Αμυνας της χώρας προωθεί σχέδια για την πραγματοποίηση ασκήσεων εδάφους μεγάλης κλίμακας μέσα στις πρώτες μέρες του Μάρτη, στη διάρκεια των οποίων θα κινητοποιηθούν δύο σώματα στρατού, τα οποία σήμερα στρατοπεδεύουν στη μεθόριο Νότιας και Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας.

Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σεούλ, Τζέιμς Λάνεϊ, σημείωσε κατά τη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του ότι η Ουάσιγκτον δε θα βελτιώσει τις σχέσεις της με τη ΛΔ Κορέας, σε περίπτωση που η τελευταία δεν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Νότια Κορέα.

Οι δύο χώρες είναι θεωρητικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς από το τέλος του Κορεατικού Πολέμου (1950-'53) μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί συμφωνία ειρήνης ανάμεσά τους. Τα σύνορά τους φρουρούνται από τον πιο βαριά οπλισμένο στρατό του κόσμου, που συνολικά ξεπερνάει σε δύναμη τους 2.000.000 στρατιώτες. Στο πλαίσιο κοινής αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα υπάρχουν στην περιοχή 37.000 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Πρόβλημα βραχονησίδας

Το ίδιο 24ωρο, ένταση δημιουργήθηκε στις σχέσεις Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας, με αφορμή την πρόθεση της πρώτης να κατασκευάσει προβλήτα σε μία βραχονησίδα που βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών. Η συγκεκριμένη βραχονησίδα ("Τοκ - ντο" στα νοτιοκορεατικά ή "Τακεσίμα" στα γιαπωνέζικα), που θεωρείται πλούσια σε αλιεύματα και σε ορυκτό πλούτο, διεκδικείται από τις δύο πλευρές.

Ετσι, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γουκιχίκο Ικέντα, χαρακτήρισε "λυπηρά" τα σχέδια της Νότιας Κορέας για την κατασκευή της προβλήτας στη συγκεκριμένη βραχονησίδα, υποστηρίζοντας ότι "η ιστορία και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος του Τόκιο". Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στη Σεούλ επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, η οποία αντέδρασε άμεσα.

"Λυπούμαστε πολύ για τις δηλώσεις του Γουκιχίκο Ικέντα, με τις οποίες διεκδικείται η κυριότητα της νήσου Τοκ - ντο", ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Σου Ντάε - Γον. Ο Ντάε - Γον, ωστόσο, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Σεούλ στη συγκεκριμένη περίπτωση...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εκρηξη με νεκρούς και διαδηλώσεις

ΜΟΣΧΑ. -

Εκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλα 7, σημειώθηκε χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία του Γκρόζνι, όπου συνεχίζουν να διαδηλώνουν Τσετσένοι οπαδοί του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Η αιτία της έκρηξης δεν έγινε γνωστή. Η κατάσταση εντάθηκε όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν διαδηλωτή, ο οποίος του επιτέθηκε με μαχαίρι. Λίγο αργότερα, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό περίπου 50 ανθρώπων που προσπαθούσαν να ενωθούν με τους διαδηλωτές. Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ, υποστήριξε ότι η έκρηξη είναι μια"προβοκάτσια, που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Τσετσενία και την υποκίνηση της αντιρωσικής υστερίας". Περίπου 2.000 Τσετσένοι εξακολουθούν να παραμένουν κοντά στο προεδρικό μέγαρο της πόλης, απαιτώντας την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Στο μεταξύ, οι τσετσενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στις 9 Φλεβάρη σκοπεύουν να θέσουν τέρμα στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Γκρόζνι.

Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υποστήριξε ότι θέλει να θέσει τέρμα στον πόλεμο στην Τσετσενία, αλλά δεν έχει βρει ακόμα κάποιο ρεαλιστικό ειρηνευτικό σχέδιο. "Ποιος θέλει τον πόλεμο; ", ρώτησε κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Κρεμλίνο με καθοδηγητές μιας σειράς περιοχών της Ρωσίας και πρόσθεσε: "Εγώ; Οχι δεν τον θέλω. Οι στρατιωτικοί δεν τον επιθυμούν. Οι άνθρωποι δεν τον θέλουν. Και ο υπόλοιπος κόσμος δεν τον επιθυμεί".

  • Η Ρωσία επιβεβαίωσε χτες ότι υπέγραψε στα τέλη του 1995 συμφωνία για την πώληση στην Κίνα μαχητικών αεροσκαφών "Σουχόι - 27". Δεν έγινε γνωστό πότε θα αρχίσει η προμήθεια των αεροσκαφών και πόσα ακριβώς αεροσκάφη θα πουληθούν στην Κίνα.
Αλλος ένας άστεγος ζεσταίνεται κοντά σε μια πρόχειρη φωτιά κάτω απο τη

Αλλος ένας άστεγος ζεσταίνεται κοντά σε μια πρόχειρη φωτιά, κάτω από τη γέφυρα του Αμβούργου, όπου πέθαναν περίπου δέκα άτομα από το πολύ ψύχος των τελευταίων ημερών

Φόβοι και μέτρα... λόγω Ραμαζανιού

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ενταση προκλήθηκε, για άλλη μια φορά, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς μετά τον εκ νέου αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης. Η παλαιστινιακή αρχή, πάντως, δε σχολίασε τα μέτρα αυτά και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι σήμερα το απόγευμα θα γνωστοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών.

Απαγορεύτηκε η είσοδος στο ισραηλινό έδαφος και κυρίως στην Ιερουσαλήμ για όλους τους Παλαιστινίους κάτω των 30 ετών. Ως αιτία του νέου αυτού αποκλεισμού παρουσιάστηκε ο γιορτασμός του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, περίοδος που, συνήθως, δημιουργούνται πολλά προβλήματα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Ο πραγματικός λόγος του αποκλεισμού, όμως, είναι - σύμφωνα με τις ισραηλινές εφημερίδες - οι πληροφορίες που έχουν οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας για πιθανή βομβιστική επίθεση από τους φανατικούς ισλαμιστές μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα λήξουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γιορτασμού του Ραμαζανιού.

Τα απαγορευτικά αυτά μέτρα δεν προκάλεσαν καμία απολύτως αντίδραση εκ μέρους της παλαιστινιακής αρχής και του Γιάσερ Αραφάτ. Η μόνη ανακοίνωση που έγινε, χτες, στην πόλη της Γάζας, προέρχεται από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, ο Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Επιτροπής, θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα τα τελικά αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών της 20ής Γενάρη. Αφέθηκε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι σε αυτά θα συμπεριληφθούν και τα αρχικά αποτελέσματα των 3 εκλογικών περιφερειών, όπου θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική ψηφοφορία.

Εκρηξη στο Λονδίνο

Εκατό άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και τρία σοβαρότερα από ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε χτες το βράδυ στο Ανατολικό Λονδίνο. Η Αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά εκπρόσωπος των πυροσβεστών δήλωνε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι τραυματίες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα κτίρια της περιοχής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, κατάγγειλε την έκρηξη, ενώ φήμες έφεραν σαν ύποπτους της έκρηξης Ιρλανδούς εξτρεμιστές.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις με ισλαμιστές

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες το πρωί στο Ανατολικό Τατζικιστάν ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ισλαμιστές μαχητές της αντιπολίτευσης. Τα κυβερνητικά στρατεύματα αναχαίτισαν την επίθεση, που είχαν εξαπολύσει την Πέμπτη οι ισλαμιστές στην περιοχή Ταβιλντάρια. Επίσης, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν μια γέφυρα, σε σημαντική τοποθεσία, η οποία ενώνει την πρωτεύουσα Ντουσανμπέ με το ανατολικό τμήμα της χώρας. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους κοντά στο χωριό Κιψόν και σφυροκόπησαν με το πυροβολικό τις θέσεις των ισλαμιστών. Το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδωσε ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περίπου 100 κυβερνητικοί στρατιώτες. Ομως, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Αμυνας του Τατζικιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ