Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Μοιρασιά" των δυνατών ζητά και η Γαλλία

Υποστηρίζουν τη μείωση των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της Διακυβερνητικής

ΠΑΡΙΣΙ.-

Να μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων επιτρόπων και να ενισχυθεί ο ρόλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, πιέζοντας και με αυτό τον τρόπο για μια καινούρια "μοιρασιά" των ισχυρών μέσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η γαλλική αυτή θέση έγινε γνωστή, χτες, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας του γαλλικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η Γαλλία επιθυμεί ο αριθμός των επιτρόπων από 20 που είναι σήμερα να μειωθεί σε 12 και στοχεύει να μη διαταραχτεί καθόλου η ισορροπία στα ευρωπαϊκά όργανα κατά τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, κάθε μία από τις 10 μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διορίζει έναν επίτροπο και οι πέντε μεγάλες χώρες (η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία) διορίζουν από δύο. Αν ισχύσουν οι γαλλικές προτάσεις, σημαίνει ότι κάποιες χώρες δε θα έχουν κανέναν εκπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το θέμα του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα συζήτησης στην επικείμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη, καθώς η Γαλλία πρόκειται να επιμείνει στις θέσεις της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μετά την είσοδο νέων χωρών - μελών στην ΕΕ, ο αριθμός των Ευρωπαίων επιτρόπων, αν δε γίνουν μειώσεις, θα είναι υπερβολικά μεγάλος και μη λειτουργικός. Περίπου ανάλογες προτάσεις έχουν κατατεθεί, στο παρελθόν, τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί θεσμικά η δυναμική και, ίσως και, αποκλειστική εκπροσώπηση των μεγάλων χωρών (τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό) στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ