Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.-

Η αιφνιδιαστική έναρξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ ανέβασε, χτες, το θερμόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ετσι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούν ενδείξεις προετοιμασίας πολέμου, χτες το πρωί δέκα νοτιοκορεατικά πολεμικά πλοία, ακολουθούμενα από αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφοράς αεροσκαφών τύπου "Στελθ", άρχισαν την πραγματοποίηση ενός στρατιωτικού προγράμματος 10 ημερών στις ανατολικές ακτές της Νότιας Κορέας.

Οπως έγινε γνωστό από νοτιοκορεατικές στρατιωτικές πηγές, το υπουργείο Αμυνας της χώρας προωθεί σχέδια για την πραγματοποίηση ασκήσεων εδάφους μεγάλης κλίμακας μέσα στις πρώτες μέρες του Μάρτη, στη διάρκεια των οποίων θα κινητοποιηθούν δύο σώματα στρατού, τα οποία σήμερα στρατοπεδεύουν στη μεθόριο Νότιας και Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας.

Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σεούλ, Τζέιμς Λάνεϊ, σημείωσε κατά τη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του ότι η Ουάσιγκτον δε θα βελτιώσει τις σχέσεις της με τη ΛΔ Κορέας, σε περίπτωση που η τελευταία δεν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Νότια Κορέα.

Οι δύο χώρες είναι θεωρητικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς από το τέλος του Κορεατικού Πολέμου (1950-'53) μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί συμφωνία ειρήνης ανάμεσά τους. Τα σύνορά τους φρουρούνται από τον πιο βαριά οπλισμένο στρατό του κόσμου, που συνολικά ξεπερνάει σε δύναμη τους 2.000.000 στρατιώτες. Στο πλαίσιο κοινής αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα υπάρχουν στην περιοχή 37.000 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Πρόβλημα βραχονησίδας

Το ίδιο 24ωρο, ένταση δημιουργήθηκε στις σχέσεις Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας, με αφορμή την πρόθεση της πρώτης να κατασκευάσει προβλήτα σε μία βραχονησίδα που βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών. Η συγκεκριμένη βραχονησίδα ("Τοκ - ντο" στα νοτιοκορεατικά ή "Τακεσίμα" στα γιαπωνέζικα), που θεωρείται πλούσια σε αλιεύματα και σε ορυκτό πλούτο, διεκδικείται από τις δύο πλευρές.

Ετσι, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γουκιχίκο Ικέντα, χαρακτήρισε "λυπηρά" τα σχέδια της Νότιας Κορέας για την κατασκευή της προβλήτας στη συγκεκριμένη βραχονησίδα, υποστηρίζοντας ότι "η ιστορία και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος του Τόκιο". Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στη Σεούλ επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, η οποία αντέδρασε άμεσα.

"Λυπούμαστε πολύ για τις δηλώσεις του Γουκιχίκο Ικέντα, με τις οποίες διεκδικείται η κυριότητα της νήσου Τοκ - ντο", ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Σου Ντάε - Γον. Ο Ντάε - Γον, ωστόσο, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Σεούλ στη συγκεκριμένη περίπτωση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση των ΥΠΕΞ το Σάββατο (2015-03-18 00:00:00.0)
Βομβαρδιστικά «Β-2» έστειλαν οι Αμερικανοί (2013-03-29 00:00:00.0)
Ενταση από τα «βαφτίσια» των ΗΠΑ σε βραχονησίδες (2008-07-30 00:00:00.0)
Νοτιοκορεατικές πιέσεις (2003-07-31 00:00:00.0)
5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή στις πορείες (1997-02-07 00:00:00.0)
Εξαρση των φοιτητικών κινητοποιήσεων (1996-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ