ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέες αποφάσεις για συλλαλητήρια στις 19 Φλεβάρη

Μετά τους αγρότες της Θεσσαλίας, σχετικές αποφάσεις πήραν και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Κυρίαρχο αίτημα των αγροτών η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, οι οποίοι παράλληλα με τους αγρότες της Θεσσαλίας, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα 19 του μήνα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει συλλαλητήριο που, αυτή τη φορά, θα γίνει στη γέφυρα Κυψέλης (Σφήνας) στο μνημείο του αγωνιστή Μήτσου Βλάχου. Η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου γίνεται στα πλαίσια της απόφασης για δυναμικούς αγώνες μέχρι να λυθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που πάρθηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και στην οποία εκτός από τους αντιπροσώπους συμμετείχαν και τα ΔΣ των αγροτικών συλλόγων του νομού. Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας θέτει ως κυρίαρχο αίτημα τη ρήξη με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τη χάραξη μιας ανεξάρτητης φιλοαγροτικής πολιτικής για τη χώρα και στο ζήτημα αυτό καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, ξεκάθαρα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους αγρότες του νομού σε αγωνιστική ετοιμότητα, τονίζοντας πως γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν πήραν καθόλου υπόψη τους τη φωνή απόγνωσης της αγροτιάς. Αντίθετα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά πέρασαν σε νέα επίθεση και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Τα αιτήματα που προτάσσει η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας αφορούν κυρίως τα καπνά, την κτηνοτροφία και το βαμβάκι που δέχονται απανωτά πλήγματα. Για καπνά προτείνεται: Η αύξηση της "γενικής" ποσόστωσης και ανακατανομή των ατομικών ποσοστώσεων, με ιδιαίτερο βάρος σε όσους αγγίζουν τα κοινωνικά κριτήρια. Το πριμ να δίνεται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου με εγγύηση το ίδιο το προϊόν. Να γίνουν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών μεταποιητές, να επανέλθει το προτιμησιακό καθεστώς καθώς και η εξαγωγική επιδότηση. Να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις λόγω χαμένου εισοδήματος από τις επιπτώσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και να ληφθούν ειδικά μέτρα στήριξης των προβληματικών καπνοπαραγωγικών περιοχών.

Για την κτηνοτροφία: Να δοθούν τιμές που να αφήνουν λογικό κέρδος στους παραγωγούς. Να γίνεται έλεγχος στις εισαγωγές και καταργηθεί το πλαφόν στο αγελαδινό γάλα και στα επιλέξιμα. Για το βαμβάκι; Να καταργηθεί το πλαφόν και η συνυπευθυνότητα και η εξόφληση να γίνεται σε 20 μέρες από την παράδοση του προϊόντος. Ακόμα, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και της δημιουργίας υποδομής στον αγροτικό τομέα, να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις μέχρι να εξισωθούν με αυτές του ΙΚΑ, καθώς και να δοθούν κίνητρα για τους νέους αγρότες.

"Τερτίπια" καπνεμπόρων

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η αγανάκτηση των καπνοπαραγωγών της Πιερίας από τα "τερτίπια" του γνωστού μεγαλοκαπνέμπορου - μεταποιητή Μιχαηλίδη, ο οποίος, όπως καταγγέλλει το Αγροτικό Τμήμα της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, χρησιμοποιεί εκβιαστικά μέσα για να κερδοσκοπήσει σε βάρος των παραγωγών.

Σαν να μην έφτανε που η μεταποιητική εταιρία του Μηχαηλίδη πληρώνει για τα καπνά "Κατερίνης" εσοδείας 1995 με εμπορικές τιμές 1990, πέφτει και "ρίξιμο" στα ποσοστά για τις κατηγορίες των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αντί του 60% για Α και Β ποιοτική σύνθεση και 40% Γ που ήταν πέρσι, ο γνωστός καπνέμπορος επιχειρεί φέτος να ανατρέψει αυθαίρετα τα ποσοστά υπέρ της Γ ποιοτικής κατηγορίας. Και αυτό για να πληρώσει 250 δρχ. το κιλό σε όσο μεγαλύτερες ποσότητες καπνών καταφέρει, αντί των 650 δρχ. το κιλό που είναι η Α κατηγορία. Από την άλλη, οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως, όσοι επιχειρήσουν να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις αυτές και να διεκδικήσουν το δίκιο τους, κινδυνεύουν να μην πουλήσουν καθόλου τη σοδειά τους. Οσο για την κατοχύρωση των παραγωγών από τα αναγνωρισμένα κέντρα αγοραπωλησιών (ΑΚΑ), που καθιέρωσε το υπουργείο Γεωργίας, όπως πάλι καταγγέλλουν οι παραγωγοί, αυτή πάει περίπατο μπρος στο "εκτόπισμα" του Μηχαηλίδη.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ απευθύνει ερώτημα προς την κυβέρνηση, γιατί δεν παρεμβένει μπρος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση και καλεί τους καπνοπαραγωγούς του νομού, να απομονώσουν αυτούς που ούτε μια τυπική διαμαρτυρία δεν κάνουν, και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαιά τους, ενάντια στην ασυδοσία των καπνεμπόρων και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Επίσης, τους καλεί να διεκδικήσουν την ανατροπή του καθεστώτος των συμβολαίων καλλιέργειας και των κοινοτικών κανονισμών 2074 και 2075 περί αγοραπωλησιών στα καπνά.

"Βιομηχανία" τρομοκρατίας από την κυβέρνηση

Στο Νομό Λάρισας, 190 αγρότες καλούνται να καταθέσουν γιατί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Μάρτη και απειλούνται να διωχθούν, με την κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών"!

Επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, ώστε να μην συμμετάσχουν στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, εξελίσσεται στη Λάρισα. Με εντολή του εισαγγελέα, αγρότες που πήραν μέρος στη μεγαλειώδη εξέγερση του περασμένου Μάρτη, καλούνται ν' απολογηθούν στην Τροχαία Λάρισας, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών". Από την Τροχαία θα κληθούν να περάσουν σταδιακά, 190 αγρότες.

Οπως επεσήμαναν στελέχη του αγροτικού κινήματος της περιοχής, η τακτική της τρομοκράτησης επαναλαμβάνεται από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές - προφανώς με "άνωθεν εντολές" - κάθε φορά που οι αγρότες αποφασίζουν να κινητοποιηθούν για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες αγρότες παραπέμπονται στα δικαστήρια για να δικαστούν με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών επειδή συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα τον προηγούμενο χρόνο, ενώ γίνονται δίκες αγροτών για συμμετοχή και σε πολύ παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις. Τον προηγούμενο μήνα καταδικάστηκαν 60 αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης με φυλάκιση και βαρύ χρηματικό πρόστιμο για συμμετοχή σε παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση. Ακόμα παραπέμφθηκαν σε δίκη 21 αγρότες στην περιοχή του Εβρου γιατί... τόλμησαν να συμμετέχουν στον αποκλεισμό του δρόμου στο Αρδάνι με αγροτικά τρακτέρ. Επίσης, πολλοί αγρότες της περιοχής Αιγίου, πρόσφατα, κλήθηκαν να καταθέσουν για τον συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μετά από συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν,στις 6 Νοέμβρη στο Αίγιο.

Οπως διαπιστώνουν αγρότες συνδικαλιστές και συνεταιριστές, πρόκειται για βιομηχανία διώξεων που στόχο έχει την κατατρομοκράτηση των αγροτών για να τους εμποδίσουν να συμμετέχουν στους αγροτικούς αγώνες που αναπτύσσονται και αναμένεται να πάρουν πιο δυναμικό χαρακτήρα μπροστά στην όξυνση των αγροτικών προβλημάτων που οδηγεί η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Ομως, υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη, ο αγροτικός κόσμος δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί και, για μια ακόμα φορά, θα συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στους αγώνες που από τις 19 Φλεβάρη φαίνεται να παίρνουν ξανά εκτεταμένο χαρακτήρα καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπως και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Τρίτη και 13 η πίτα στο ΤΕΕ

Την Τρίτη και... 13 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας!

Η πίτα θα κοπεί στην Αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος) από τον πρόεδρο Κ. Λιάσκα και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Στην εκδήλωση έχουν επίσης προσκληθεί και θα παραστούν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και βουλευτές μηχανικοί, εκπρόσωποι διοικήσεων Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των συλλογικών φορέων των μηχανικών.

Στη γέφυρα Κυψέλης στο μνημείο του αγωνιστή Μήτσου Βλάχου θα

Στη γέφυρα Κυψέλης, στο μνημείο του αγωνιστή Μήτσου Βλάχου, θα συγκεντρωθούν στις 19 του μήνα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. (Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τα μπλόκα του περασμένου Νοέμβρη)

ΧΑΝΙΑ
Καταστροφική αδιαφορία για πορτοκαλοπαραγωγούς

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει τους υπευθύνους για τη ζημιά των αγροτών

Την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμόδιων νομαρχιακών και περιφερειακών αρχών του Νομού Χανίων, αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες εσπεριδοειδοπαραγωγών, των οποίων η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών μένει απούλητη στα δέντρα, ενώ ήδη μεγάλο μέρος της έχει υποστεί σημαντική καταστροφή.

Οπως καταγγέλλει η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιμένει να μην αποζημιώνει το μέρος της παραγωγής πορτοκαλιών που έχει πέσει από τα δέντρα, ενώ η καρπόπτωση συνεχίζεται και η υπόλοιπη παραγωγή υποβαθμίζεται ποιοτικά όσο μένει απούλητη πάνω στα δέντρα. Η παραγωγή δεν μπορεί να πουληθεί γιατί οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί λόγω μείωσης των εξαγωγικών επιδοτήσεων, που επιβλήθηκαν με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Μπροστά στην κατάσταση απόγνωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή αρμοδίων παραγόντων της τοπικής Διεύθυνσης Γεωργίας και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να παρθούν κάποια μέτρα που θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση. Ωστόσο, και οι τρεις συσκέψεις κατέληξαν χωρίς αποφάσεις συγκεκριμένες, που θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα και, δυστυχώς, η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, αλλά καταδικάζει και την αδιαφορία των κομματικών ηγεσιών των τοπικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών αγροτικών οργανώσεων να οργανώσουν τον αγώνα των αγροτών και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ