Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέες αποφάσεις για συλλαλητήρια στις 19 Φλεβάρη

Μετά τους αγρότες της Θεσσαλίας, σχετικές αποφάσεις πήραν και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Κυρίαρχο αίτημα των αγροτών η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, οι οποίοι παράλληλα με τους αγρότες της Θεσσαλίας, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα 19 του μήνα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει συλλαλητήριο που, αυτή τη φορά, θα γίνει στη γέφυρα Κυψέλης (Σφήνας) στο μνημείο του αγωνιστή Μήτσου Βλάχου. Η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου γίνεται στα πλαίσια της απόφασης για δυναμικούς αγώνες μέχρι να λυθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που πάρθηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και στην οποία εκτός από τους αντιπροσώπους συμμετείχαν και τα ΔΣ των αγροτικών συλλόγων του νομού. Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας θέτει ως κυρίαρχο αίτημα τη ρήξη με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τη χάραξη μιας ανεξάρτητης φιλοαγροτικής πολιτικής για τη χώρα και στο ζήτημα αυτό καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, ξεκάθαρα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους αγρότες του νομού σε αγωνιστική ετοιμότητα, τονίζοντας πως γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν πήραν καθόλου υπόψη τους τη φωνή απόγνωσης της αγροτιάς. Αντίθετα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά πέρασαν σε νέα επίθεση και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Τα αιτήματα που προτάσσει η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας αφορούν κυρίως τα καπνά, την κτηνοτροφία και το βαμβάκι που δέχονται απανωτά πλήγματα. Για καπνά προτείνεται: Η αύξηση της "γενικής" ποσόστωσης και ανακατανομή των ατομικών ποσοστώσεων, με ιδιαίτερο βάρος σε όσους αγγίζουν τα κοινωνικά κριτήρια. Το πριμ να δίνεται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου με εγγύηση το ίδιο το προϊόν. Να γίνουν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών μεταποιητές, να επανέλθει το προτιμησιακό καθεστώς καθώς και η εξαγωγική επιδότηση. Να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις λόγω χαμένου εισοδήματος από τις επιπτώσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και να ληφθούν ειδικά μέτρα στήριξης των προβληματικών καπνοπαραγωγικών περιοχών.

Για την κτηνοτροφία: Να δοθούν τιμές που να αφήνουν λογικό κέρδος στους παραγωγούς. Να γίνεται έλεγχος στις εισαγωγές και καταργηθεί το πλαφόν στο αγελαδινό γάλα και στα επιλέξιμα. Για το βαμβάκι; Να καταργηθεί το πλαφόν και η συνυπευθυνότητα και η εξόφληση να γίνεται σε 20 μέρες από την παράδοση του προϊόντος. Ακόμα, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και της δημιουργίας υποδομής στον αγροτικό τομέα, να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις μέχρι να εξισωθούν με αυτές του ΙΚΑ, καθώς και να δοθούν κίνητρα για τους νέους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ