Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Δώστε στους Αθηναίους το παζάρι τους

Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει το κυριακάτικο παζάρι στο Μοναστηράκι, τονίζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Οι καλλιτέχνες αναφέρονται όχι μόνο στην κοινωνική και οικονομική διέξοδο που έδινε το παζάρι, αλλά υπογραμμίζουν και ότι αποτελούσε μέρος της ιστορικής πορείας της Αθήνας.

Το Επιμελητήριο, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι με την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να σταματήσει το κυριακάτικο παζάρι στο Μοναστηράκι, η Αθήνα έχει χάσει ένα από τα στοιχεία παράδοσης και γραφικότητάς της. Σημειώνει ότι το Μοναστηράκι και το παζάρι του αποτελούσε διέξοδο για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αλλά και το πολιτιστικό και αισθητικό χαρακτήρα της πόλης. Σημειώνει ότι το κέντρο φαίνεται τώρα φτωχότερο και χωρίς ζωή.

Τονίζει ακόμα ότι η Ελλάδα ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και ότι η Αθήνα έχει παντού μνημεία από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή κατάκτηση, το Βυζάντιο, την τουρκοκρατία, τη βαυαροκρατία, την προσφυγιά και το σύγχρονο κόσμο. Μνημείο, επισημαίνει, είναι και η υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι. Καμία πόλη του σύγχρονου κόσμου, συνεχίζει, δε στερείται παραδοσιακών αγορών και μάλιστα στο κέντρο.

Το Επιμελητήριο ζητά να ξαναλειτουργήσει η κυριακάτικη αγορά στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι, αν ο δήμος αντιμετωπίζει πρόβλημα με το σύστημα χορήγησης αδειών μικροπωλητών, θα μπορούσε να αλλάξει το σύστημα και όχι να καταργήσει βίαια το παζάρι. Επισημαίνει, τέλος, ότι ο δήμος οφείλει να δείξει το σεβασμό του στην πόλη, το δημότη, τις ανάγκες και τις συνήθειές του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ