Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ο "δράκος" παραμένει λόγω... συνέπειας στις διακρατικές συμφωνίες

Αποκαλυπτική απάντηση της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανή

Αυταπάτη αποδείχτηκε τελικά η αισιοδοξία, που ορισμένοι θέλησαν να καλλιεργήσουν στους κατοίκους του Κερατσινίου και των γύρω δήμων, ότι η "νέα" κυβέρνηση του Κ. Σημίτη δε θα επιτρέψει τη λειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανή, αν και παραδέχτηκε ότι "υπάρχει πράγματι πρόβλημα", ξεκαθάρισε ότι "Θα πρέπει, όμως, να δούμε ότι έχουν υπογραφεί κάποιες διακρατικές συμφωνίες. Και πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις διακρατικές συμφωνίες". Η υπουργός... "Ανάπτυξης" τόνισε: "Υπάρχει η υποχρέωση της χώρας μας, βάσει της διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία για την αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει επικυρωθεί και με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων". Παράλληλα, για να "χρυσώσει το χάπι", υποστήριξε: "Η λειτουργία των αναβαθμισμένων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου, μετά τη μετατροπή τους για καύση φυσικού αερίου, εφόσον ληφθούν ορισμένα μέτρα μείωσης των εκπομπών οξειδίου του αζώτου - μέτρα που διατίθενται από τη σύγχρονη τεχνολογία - δε δημιουργείται ιδιαίτερο περιβαλλντικό πρόβλημα στην περιοχή".

Ακολούθως, και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε: "Η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για μετατροπή των δύο μονάδων σε καύση με φυσικό αέριο και το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 11,8 δισ. δραχμές", αποτιμώντας προφανώς χαμηλότερα από το ποσό αυτό την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ο Γερ. Αραβανής

"Τελευταία, είχαν υπάρξει ορισμένες ελπίδες στους κατοίκους του Κερατσινίου και των γύρω δήμων, ότι ίσως η κυβέρνηση το ξανασκέφτεται. Τελικά, σήμερα, από την απάντηση της κυρίας υπουργού αποδεικνύονται αυταπάτες", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση προχωρεί στην ίδια γραμμή που είχε ακολουθήσει μέχρι σήμερα". Ο Γερ. Αραβανής, αφού σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει στη Βουλή επερώτηση για τα ενεργειακά θέματα, οπότε και θα δοθεί η ευκαιρία ευρύτερης συζήτησης, τόσο για το οικονομικό μέρος, όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας: "Απέδειξαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Κερατσινιώτης, ή κάτοικος κοντινού δήμου, που να αποδέχεται ή να μην αντιδρά σ' αυτή την εξέλιξη".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε στη συνέχεια την κυβέρνηση, ότι στους σχεδιασμούς της πρέπει να συνυπολογίσει την αποφασιστικότητα των κατοίκων να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωση των έργων. "Ανοίγετε ένα τεράστιο πρόβλημα με τους κατοίκους του Κερατσινίου αντιμέτωπους", είπε χαρακτηριστικά ο Γερ. Αραβανής, προσθέτοντας: "Πρέπει να το ξαναδείτε. Θα φτάσουμε σε καταστάσεις που και το εργοστάσιο δε θα προχωρεί, και δε θα γίνεται, και καθημερινές τριβές και τεράστια προβλήματα θα συσσωρεύονται", προειδοποιώντας παράλληλα τους κυβερνώντες να μη θεωρήσουν ότι "κάποια στιγμή, μέσω ορισμένων μηχανισμών ή ορισμένων κινήσεων, θα εκτονωθεί η όλη κατάσταση. Ο Γερ. Αραβανής επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ να μεταφερθεί το εργοστάσιο στο Λαύριο, τονίζοντας ότι, όχι μόνο δεν είναι οικονομικά ασύμφορη αυτή η πρόταση, αλλά ασύμφορη είναι η λειτουργία των δύο μονάδων του Αγίου Γεωργίου. "Μην επιμένετε σ' αυτή την απόφασή σας. Και για το λαό της περιοχής, και για την κυβέρνηση, και για τη χώρα, η πρότασή μας είναι η καλύτερη λύση", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος, τέλος, στην περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής, τόνισε: "Είναι οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Εχουν σχεδόν μηδέν πράσινο. Οι κάτοικοι, λοιπόν, έχουν το δικαίωμα και εσείς την υποχρέωση να το ικανοποιήστε και το εργοστάσιο να πάει στο Λαύριο. Πρέπει η περιοχή να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους κατοίκους. Κάποια στιγμή πρέπει και αυτοί να ζήσουν".

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ