ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κινήσεις εξομάλυνσης ή όξυνσης;
  • Η ιρλανδική κυβέρνηση φέρεται να δέχεται τώρα, την πρόταση για εκλογές
  • Για μακρόχρονη ειρήνη, μιλά ο Τζέρι Ανταμς

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Η ιρλανδική κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να δεχθεί την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, για τις εκλογές του νέου βουλευτικού οργάνου στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

Η ιρλανδική κυβέρνηση είχε αρνηθεί την πρόταση του Μέιτζορ, λέγοντας ότι η ιδέα αυτή πρωτοεμφανίστηκε από το Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ, το οποίο είναι υπέρ της βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή, και πρόσθεσε ότι δε θα είχε αποτέλεσμα "επειδή έρχεται από τη μια πλευρά της χωρισμένης Βόρειας Ιρλανδίας".

Η συγκεκριμένη εφημερίδα αναφέρει ότι αναμενόταν χτες το βράδυ να παρουσιαστεί η σχετική ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο του Δουβλίνου από τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντικ Σπρινγκ.

Από την πλευρά του, ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, Σιν Φέιν, δήλωσε χτες ότι η οργάνωσή του "δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από το δρόμο της ειρήνης" μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε 2 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες.

"Κανένας άνθρωπος, καμιά ομάδα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβάλλει την ειρήνη. Μόνο οι συντονισμένες προσπάθειες όλου του κόσμου και μια δημοκρατική συμφωνία, που θα αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, μπορεί να φέρει μια μακρόχρονη ειρήνη", πρόσθεσε ο Ανταμς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το παγιδευμένο φορτηγό που προκάλεσε την έκρηξη της περασμένης Παρασκευής στο Λονδίνο, είχε κλαπεί τουλάχιστον τρεις βδομάδες πριν, από τη Βόρεια Ιρλανδία και μετά μεταφέρθηκε στη Βρετανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιαν Πρέισλι, που είναι γιος του φανατικού προτεστάντη κληρικού και ηγέτη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, στο Λοντοντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, ένας οδηγός λεωφορείου δέχθηκε χτες επίθεση με βόμβα μολότοφ που εκτοξεύθηκε εναντίον του οχήματός του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τρεις νεαροί έριξαν τη βόμβα μολότοφ, η οποία όμως δεν ήταν αναμμένη, τραυματίζοντας στο μάτι τον οδηγό.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για πολιτικής φύσεως επίθεση ή για πράξη βανδαλισμού.

ΡΩΣΙΑ
Ληστεύουν τη χώρα οι "μεταρρυθμίσεις"

Από την εποχή που μπήκε σε εφαρμογή το Γιελτσινικό πρόγραμμα, έχουν διαφύγει από τη χώρα περίπου 200 δισ. δολάρια

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Η Ρωσία προχωράει στο δρόμο δημιουργίας δημοκρατικού κράτους δικαίου, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν κατά την παραλαβή χτες στο Κρεμλίνο των διαπιστευτηρίων από νέους πρεσβευτές ξένων χωρών. Είπε με έμφαση ότι προσωπικά εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, σε συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της Κρατικής Δούμας, τόνισε πού οδήγησε τη Ρωσία ο Γιέλτσιν με τα σχέδια αναδιοργάνωσης του κράτους και τις αντικομμουνιστικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Ιλιούχιν, στα χρόνια των "μεταρρυθμίσεων", από τη χώρα έφυγαν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος κατά παράνομο τρόπο. Πριν από λίγες μέρες δυτικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να χορηγήσουν στη Ρωσία το τελευταίο 1,5 δισ. δολάρια από 6 δισ. που είχαν είχαν υποσχεθεί στη Ρωσία με τη μορφή πίστωσης για τη στήριξη των οικονομικών "μεταρρυθμίσων" το 1995. Παράδοξο πράγμα. Από τη μια μεριά 6 δισ. το χρόνο (που, μάλιστα, δε δόθηκαν έγκαιρα) και από την άλλη 200 δισ. δολάρια (που τροφοδότησαν τη δυτική οικονομία). Στο μεταξύ, το δημόσιο ταμείο της χώρας εξαντλείται. Οι εργαζόμενοι έχουν μήνες να πάρουν τους μισθούς τους. Πιθανόν, τα χρήματα πηγαίνουν για τη "δημιουργία του δημοκρατικού κράτους δικαίου", επιπλέον για την εξασφάλιση του ίδιου του "εγγυητή" - οι ασθένειες - θεραπείες του Γιέλτσιν δεν κοστίζουν και λίγα (μόνο οι επισκέψεις των αξιωματούχων στο νοσοκομείο και στο σανατόριο κόστισαν τεράστια ποσά), καθώς και για τη συντήρηση της πολυάριθμης προσωπικής του φρουράς.

Ο Ιλιούχιν έκανε μια πρόταση πώς να επιστραφούν τα χρήματα στη χώρα, ειδικότερα, με τη χορήγηση αμνηστίας σε κείνους που μέσα σε 100 μέρες από τη στιγμή ψήφισης ενός τέτοιου νόμου, επαναφέρουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία. Οπως φαίνεται, όμως, ο Ιλιούχιν έθεσε αυτό το ζήτημα, κατανοώντας θαυμάσια ότι όσο καιρό στο Κρεμλίνο βρίσκεται ο Γιέλτσιν, θα είναι εγγυητής (χωρίς εισαγωγικά πλέον) των απατεώνων, οι οποίοι έχουν πληθύνει πάρα πολύ στη Ρωσία.

Επίθεση εναντίον πολιτικού

Ο Αλεξάντρ Βενγκερόφσκι, αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, όταν δυο άγνωστοι τον πυροβόλησαν έξω από το σπίτι του στο κέντρο της Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα ανακριτικά όργανα δεν αποκλείουν την πιθανότητα σκηνοθετημένης απόπειρας δολοφονίας, αιτιολογώντας τη με το ότι οι άγνωστοι είχαν όλη τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Ο Γιέλτσιν "κλείνει" τηλεοπτικό σταθμό

Του έκανε αντιπολίτευση

ΜΟΣΧΑ.-

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Ρωσίας NTV έκλεισε χτες μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του από το Κρεμλίνο, με το αιτιολογικό ότι είχε μεταδώσει πρόσφατα συνέντευξη του Βιατσεσλάβ Κόστικοφ, πρώην εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, η οποία θεωρήθηκε προσβλητική για τον Πρόεδρο και το περιβάλλον του. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, παραδέχτηκε ότι δεν είχε επιτραπεί η μετάδοση ορισμένων γεγονότων, αρνήθηκε, όμως, ότι υπήρξε επίσημη απαγόρευση του καναλιού.

Ο τηλεοπτικός αυτός σταθμός έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι σε διάφορα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, στον Γιέλτσιν και την κυβέρνηση, σχετικά με τη διαφθορά σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, καθώς και σε σχέση με τον πόλεμο στην Τσετσενία. Σημειώνουμε ότι και στο παρελθόν το Κρεμλίνο είχε απειλήσει με απαγόρευση του NTV, εξαιτίας της κάλυψης του πολέμου στην Τσετσενία. Επίσης, το καλοκαίρι, το Κρεμλίνο είχε απειλήσει με δίωξη έναν γνωστό κωμικό του καναλιού, ο οποίος έπαιζε μαριονέτες που μιμούνταν τον Γιέλτσιν και τον κύκλο του, με την κατηγορία ότι "προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια" του Προέδρου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην υλοποίηση της απειλής της.

Η απόφαση της απαγόρευσης του NTV ήρθε μια μέρα μετά τη μετάδοση της δεύτερης συνέντευξης του Κόστικοφ. Στην πρώτη συνέντευξή του στο κανάλι, ο Κόστικοφ υποστήριξε ότι ο Γιέλτσιν δεν είναι καθόλου δημοκρατικός. "Η εξουσία είναι η ιδεολογία του, ο φίλος του, η ερωμένη του, το πάθος του", τόνισε. Στη δεύτερη συνέντευξη, ο Κόστικοφ αναφέρει ότι ο στενός συνεργάτης και ο αρχηγός της ασφάλειας του Προέδρου, Αλεξάντρ Κορζακόφ, είναι "υπηρέτης"... που φέρνει τις παντόφλες στον Γιέλτσιν.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του καναλιού, Ολέγκ Ντομπροντίγιεφ τόνισε ότι "αυτή η πράξη δεν είναι λογοκρισία, αλλά μια προειδοποίηση ότι άλλες, πιο συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να ακολουθήσουν".

ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Για τη... βραχονησίδα

ΣΕΟΥΛ.-

Τεταμένες εξακολουθούν να είναι οι σχέσεις Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας με αφορμή τη διεκδικούμενη (και από τις δύο χώρες) κυριότητα της βραχονησίδας "Τοκ - ντο" ή "Τακεσίμα".

Χτες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιανγκ - Σαν, ζήτησε τηλεφωνικά από τον αρχηγό της ακτοφυλακής να υπερασπιστούν οι άνδρες του τη βραχονησίδα "Τοκ - ντο" γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, "έτσι περιφρουρείται η πατρίδα αλλά και η περηφάνια του λαού".

Παράλληλα, Ιάπωνες βουλευτές που ανήκουν στο κυβερνών "Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα", άσκησαν χτες πιέσεις στον πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο να πάρει πιο σκληρή στάση απέναντι στις τελευταίες κινήσεις της Σεούλ, σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που συνέστησαν "ψυχραιμία". Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γουκιχίκο Ικέντα, είχε πριν από μία βδομάδα αποκαλέσει ξεκάθαρα τη βραχονησίδα "ιαπωνική", ο εκπρόσωπος του ίδιου υπουργείου, χτες, υπαναχώρησε προτείνοντας την επίλυση του ζητήματος με "ειρηνικό και ήσυχο τρόπο"...

ΜΕΞΙΚΟ
Ο νόμος του κέρδους

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Η μεξικανική Αστυνομία συνέλαβε χτες περισσότερους από 93 διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας PEMEX, στην περιοχή "Βιλαερμόσα" του νότιου τμήματος της χώρας, ζητώντας την άμεση αναστολή της λειτουργίας των εκεί διυλιστηρίων, εξαιτίας των βαρύτατων επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας ΡΕΜΕΧ επικρίνονται δριμύτητα από τους κατοίκους της περιφέρειας του Μεξικού, οι οποίοι ζητούν τη λήψη ιδιαίτερα δραστικών μέτρων για την προστασία της φύσης, καθώς βλέπουν τα χωράφια, τις λίμνες να μολύνονται, είτε από τις πετρελαιοκηλίδες, είτε από το φαινόμενο της όξινης βροχής. Οι κινητοποιήσεις των Μεξικανών έχουν ενταθεί τις τελευταίες τρεις βδομάδες και οι συχνές διαδηλώσεις τους έξω από διυλιστήρια της εταιρίας συνοδεύονται από συλλήψεις και άλλες ενέργειες των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Η διοίκηση της εταιρίας υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια δολάρια γι' αυτό το σκοπό και ότι οι εκάστοτε διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν προκαλέσει ζημιές, που ξεπερνούν τα 9.000.000 δολάρια. Μάλιστα, χτες, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Ερνέστο Ζεντίγιο, καταδίκασε τις λαϊκές διαδηλώσεις, θεωρώντας ότι υποκινούνται από το αντιπολιτευόμενο αριστερό "Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα"...

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και Τσετσένων αυτονομιστών συνεχίστηκαν και χτες στο Γκρόζνι, όπου η βίαιη διάλυση της διαδήλωσης στοίχισε τη ζωή τεσσάρων τουλάχιστον ανθρώπων το περασμένο Σάββατο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ