Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κινήσεις εξομάλυνσης ή όξυνσης;
  • Η ιρλανδική κυβέρνηση φέρεται να δέχεται τώρα, την πρόταση για εκλογές
  • Για μακρόχρονη ειρήνη, μιλά ο Τζέρι Ανταμς

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Η ιρλανδική κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να δεχθεί την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, για τις εκλογές του νέου βουλευτικού οργάνου στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

Η ιρλανδική κυβέρνηση είχε αρνηθεί την πρόταση του Μέιτζορ, λέγοντας ότι η ιδέα αυτή πρωτοεμφανίστηκε από το Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ, το οποίο είναι υπέρ της βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή, και πρόσθεσε ότι δε θα είχε αποτέλεσμα "επειδή έρχεται από τη μια πλευρά της χωρισμένης Βόρειας Ιρλανδίας".

Η συγκεκριμένη εφημερίδα αναφέρει ότι αναμενόταν χτες το βράδυ να παρουσιαστεί η σχετική ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο του Δουβλίνου από τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντικ Σπρινγκ.

Από την πλευρά του, ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, Σιν Φέιν, δήλωσε χτες ότι η οργάνωσή του "δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από το δρόμο της ειρήνης" μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε 2 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες.

"Κανένας άνθρωπος, καμιά ομάδα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβάλλει την ειρήνη. Μόνο οι συντονισμένες προσπάθειες όλου του κόσμου και μια δημοκρατική συμφωνία, που θα αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, μπορεί να φέρει μια μακρόχρονη ειρήνη", πρόσθεσε ο Ανταμς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το παγιδευμένο φορτηγό που προκάλεσε την έκρηξη της περασμένης Παρασκευής στο Λονδίνο, είχε κλαπεί τουλάχιστον τρεις βδομάδες πριν, από τη Βόρεια Ιρλανδία και μετά μεταφέρθηκε στη Βρετανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιαν Πρέισλι, που είναι γιος του φανατικού προτεστάντη κληρικού και ηγέτη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, στο Λοντοντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, ένας οδηγός λεωφορείου δέχθηκε χτες επίθεση με βόμβα μολότοφ που εκτοξεύθηκε εναντίον του οχήματός του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τρεις νεαροί έριξαν τη βόμβα μολότοφ, η οποία όμως δεν ήταν αναμμένη, τραυματίζοντας στο μάτι τον οδηγό.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για πολιτικής φύσεως επίθεση ή για πράξη βανδαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ