Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ληστεύουν τη χώρα οι "μεταρρυθμίσεις"

Από την εποχή που μπήκε σε εφαρμογή το Γιελτσινικό πρόγραμμα, έχουν διαφύγει από τη χώρα περίπου 200 δισ. δολάρια

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Η Ρωσία προχωράει στο δρόμο δημιουργίας δημοκρατικού κράτους δικαίου, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν κατά την παραλαβή χτες στο Κρεμλίνο των διαπιστευτηρίων από νέους πρεσβευτές ξένων χωρών. Είπε με έμφαση ότι προσωπικά εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, σε συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της Κρατικής Δούμας, τόνισε πού οδήγησε τη Ρωσία ο Γιέλτσιν με τα σχέδια αναδιοργάνωσης του κράτους και τις αντικομμουνιστικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Ιλιούχιν, στα χρόνια των "μεταρρυθμίσεων", από τη χώρα έφυγαν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος κατά παράνομο τρόπο. Πριν από λίγες μέρες δυτικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να χορηγήσουν στη Ρωσία το τελευταίο 1,5 δισ. δολάρια από 6 δισ. που είχαν είχαν υποσχεθεί στη Ρωσία με τη μορφή πίστωσης για τη στήριξη των οικονομικών "μεταρρυθμίσων" το 1995. Παράδοξο πράγμα. Από τη μια μεριά 6 δισ. το χρόνο (που, μάλιστα, δε δόθηκαν έγκαιρα) και από την άλλη 200 δισ. δολάρια (που τροφοδότησαν τη δυτική οικονομία). Στο μεταξύ, το δημόσιο ταμείο της χώρας εξαντλείται. Οι εργαζόμενοι έχουν μήνες να πάρουν τους μισθούς τους. Πιθανόν, τα χρήματα πηγαίνουν για τη "δημιουργία του δημοκρατικού κράτους δικαίου", επιπλέον για την εξασφάλιση του ίδιου του "εγγυητή" - οι ασθένειες - θεραπείες του Γιέλτσιν δεν κοστίζουν και λίγα (μόνο οι επισκέψεις των αξιωματούχων στο νοσοκομείο και στο σανατόριο κόστισαν τεράστια ποσά), καθώς και για τη συντήρηση της πολυάριθμης προσωπικής του φρουράς.

Ο Ιλιούχιν έκανε μια πρόταση πώς να επιστραφούν τα χρήματα στη χώρα, ειδικότερα, με τη χορήγηση αμνηστίας σε κείνους που μέσα σε 100 μέρες από τη στιγμή ψήφισης ενός τέτοιου νόμου, επαναφέρουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία. Οπως φαίνεται, όμως, ο Ιλιούχιν έθεσε αυτό το ζήτημα, κατανοώντας θαυμάσια ότι όσο καιρό στο Κρεμλίνο βρίσκεται ο Γιέλτσιν, θα είναι εγγυητής (χωρίς εισαγωγικά πλέον) των απατεώνων, οι οποίοι έχουν πληθύνει πάρα πολύ στη Ρωσία.

Επίθεση εναντίον πολιτικού

Ο Αλεξάντρ Βενγκερόφσκι, αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, όταν δυο άγνωστοι τον πυροβόλησαν έξω από το σπίτι του στο κέντρο της Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα ανακριτικά όργανα δεν αποκλείουν την πιθανότητα σκηνοθετημένης απόπειρας δολοφονίας, αιτιολογώντας τη με το ότι οι άγνωστοι είχαν όλη τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το έργο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ