Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΝΑΤΟικοί μοιράζουν και το "δίκιο"

Το ρόλο αυτού που θα συλλαμβάνει για να παραπέμπει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλούνται να παίξουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Σε κρίσιμο στάδιο δοκιμασίας έχει τεθεί η Συνθήκη του Ντέιτον για την επιβολή της ειρήνης στη Βοσνία, με αφορμή, αυτή τη φορά, τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η μεταφορά των δύο ανώτατων Σερβοβόσνιων στρατιωτικών αξιωματούχων (στρατηγός Ντζούκιτς και συνταγματάρχης Κρισμάνοβιτς) στη Χάγη αποτελεί, όπως είναι γνωστό και από προχτές, γεγονός. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, σε συνδυασμό με νέες εξελίξεις, φαίνεται να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την επιβολή της ειρήνης στη Βοσνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σερβοβοσνιακή στρατιωτική ηγεσία αρνήθηκε και χτες να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, φάνηκε ότι οι πολυεθνικές δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου καλούνται τώρα να παίξουν και το ρόλο αυτού που θα συλλαμβάνει τους κατηγορούμενους από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, γνωστοποίησε ότι τα μέλη των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία έλαβαν ήδη φωτογραφίες και πολλές πληροφορίες για άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, διευκρινίζοντας: "Η πολιτική των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων παραμένει η ίδια. Η IFOR δε θα αρχίσει να κυνηγάει ανθρώπους, αλλά αν διασταυρωθεί με ύποπτους εγκληματίες πολέμου θα τους συλλάβει".

Πριν από αυτή την εξέλιξη είχε προηγηθεί η εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για τη διενέργεια ανακρίσεων σχετικά με την εξακρίβωση πληροφοριών, που έφεραν τον Σερβοβόσνιο ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς, να έχει περάσει από σημεία ελέγχου της Συμμαχίας στη Βοσνία. Οπως είναι γνωστό, τόσο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, όσο και ο στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, κατηγορούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου...

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να αναπτύξουν μέχρι τον Απρίλη δύναμη 60 επανδρωμένων αεροσκαφών για την εναέρια επιτήρηση των μέχρι πρότινος εμπόλεμων ζωνών στη Βοσνία. Τα αεροσκάφη, που θα είναι παντός καιρού, θα μπορούν να ελέγχουν όλες τις κινήσεις στρατευμάτων στη Βοσνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάρατζις: «Αναλαμβάνω τις ηθικές ευθύνες»(2014-10-02 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση της Σερβίας συνέλαβε για να εκδώσει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς(2008-07-23 00:00:00.0)
Εντάλματα σύλληψης από τη Χάγη(1996-07-12 00:00:00.0)
Η ασάφεια παραμένει(1996-07-03 00:00:00.0)
Διπλωματικές πιέσεις της "Ομάδας Επαφής"(1996-06-05 00:00:00.0)
Αλλαγές στην ηγεσία των Σερβοβοσνίων(1996-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ