Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αλλαγές στην ηγεσία των Σερβοβοσνίων

ΠΑΛΕ.-

Ανακατατάξεις στην ηγεσία των Σερβοβοσνίων, με σκοπό μάλλον την εκτόνωση των γνωστών αντιδράσεων της Δύσης σε σχέση με την προσωπικότητα του Ράντοβαν Κάρατζιτς, έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρώτα, απ' όλα, το σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο βρήκε προσωρινά, τουλάχιστον, λύση στο πολύκροτο ζήτημα της αντικατάστασης του - μέχρι πρότινος - πρωθυπουργού Ράικο Κάσαγκιτς, δίνοντας εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον Γκόικο Κλίτσκοβιτς. Δεύτερον, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς παραχώρησε την περασμένη Κυριακή μέρος των αρμοδιοτήτων του στην αντιπρόεδρο της "Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας", Μπιλιάνα Πλάβτσιτς, γεγονός που έκανε πολλούς, στην αρχή, να μιλούν για ...απομάκρυνση του Σερβοβόσνιου ηγέτη από την πολιτική.

Συγκεκριμένα, το σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο συνεδρίασε το Σάββατο στο Πάλε, επικυρώνοντας την απόφαση του Προέδρου Ράντοβαν Κάρατζιτς για την αποπομπή του πρωθυπουργού Ράικο Κάσαγκιτς και την αντικατάστασή του από τον μέχρι προχτές υφυπουργό Υγείας και υπεύθυνο για την εγκατάσταση των προσφύγων, Γκόικο Κλίτσκοβιτς. Η απόφαση πάρθηκε από τους 43 παρόντες βουλευτές του 84μελούς Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "SRNA". Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές στο κυβερνών σχήμα και ότι θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Ντέιτον. Ωστόσο, η πρόβλεψή του ότι "το έδαφος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας θα χωριστεί από την υπόλοιπη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, άφησε αρκετές αμφιβολίες για το μέλλον της λεγόμενης ειρηνευτικής Συνθήκης Ντέιτον... Ο Κλίτσκοβιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου στο Πάλε, είπε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να είναι σαφές για όλο τον κόσμο ότι μπορούμε να ζήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά όχι όλοι μαζί". Αναφερόμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Κλίτσκοβιτς τόνισε ότι "ο σερβικός λαός δε θα επιτρέψει ποτέ να δικαστεί απ' αυτό το δικαστήριο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς".

Νωρίτερα, ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός Ράικο Κάσαγκιτς υπαναχώρησε στην προηγούμενη στάση του και δήλωσε ότι "αποδέχεται την απόφαση του Κοινοβουλίου σχετικά με την αντικατάστασή του".

Σημαντικό ήταν και το περασμένο 48ωρο όσον αφορά τις αλλαγές στη σερβοβοσνιακή ηγεσία. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς παραχώρησε μέρος των αρμοδιοτήτων του στην αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβτσιτς, κάνοντάς την υπεύθυνη για τις επαφές της κυβέρνησης του Πάλε με τη διεθνή κοινότητα. Η εξέλιξη αυτή τροφοδότησε στην αρχή σενάρια για απομάκρυνση του Κάρατζιτς από την ενεργό πολιτική σκηνή. Ωστόσο, αυτά τα σενάρια "κατέρρευσαν" μέσα σε ελάχιστες ώρες με την ακόλουθη δήλωση της Πλάβτσιτς: "Ανθρωποι με μεγάλη φαντασία οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι θα παραιτηθεί ο Κάρατζιτς από την εξουσία, μόνον και μόνο γιατί μου ανέθεσε μέρος των ευθυνών του. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο δόκτωρ Κάρατζιτς είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων του στον αντιπρόεδρο".

  • Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Πρίστινα, χωρίς ευτυχώς να αναφερθεί ο τραυματισμός ανθρώπων. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού μπροστά στο οποίο ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο που ανήκε σε έναν Αλβανόφωνο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ