Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Βομβιστική επίθεση

Νεκρός ένας λοχίας και τρεις τραυματίες

ΚΟΡΝΤΟΜΠΑ.-

Ενας Ισπανός λοχίας σκοτώθηκε και τρία άτομα τραυματίστηκαν από βόμβα που εξερράγη χτες κοντά σε σταθμό λεωφορείων που χρησιμοποιούν συνήθως στρατιωτικοί, επίθεση που η Αστυνομία πιστεύει πως ήταν έργο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Συγκεκριμένα, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε δοχείο απορριμμάτων και όχι στο αυτοκίνητο του θύματος, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, σε στάση λεωφορείων που χρησιμοποιούν στρατιωτικοί. Νεκρός είναι ο λοχίας Μιγκέλ Ανγκελ, ενώ τραυματίστηκε ακόμα ένας στρατιωτικός και ένα διερχόμενο ζεύγος.

Οπως πιστεύουν οι αστυνομικές αρχές, η βόμβα είχε ως στόχο στρατιωτικό λεωφορείο, το οποίο σταματά κάθε πρωί στο σημείο εκείνο για τη μεταφορά στρατιωτικών, αλλά εξερράγη πρόωρα.

Ο δήμαρχος της Κόρντομπα, Ραφαέλ Μερίνο, μέλος του κυβερνώντος "Λαϊκού Κόμματος", απέδωσε την επίθεση στην ΕΤΑ επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη παρόμοια επίθεση που σημειώνεται στην πόλη του και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει μέρος στην Ισπανία που να είναι ασφαλές από τη βαρβαρότητα της ΕΤΑ".

Στο μεταξύ, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων "Ερι Μπατασούνα", που θεωρείται το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, ανακοίνωσε χτες ότι η επίθεση στην Κόρντομπα αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ύπαρξη μιας ανεπίλυτης σύγκρουσης.

"Οταν πραγματοποιούνται επιθέσεις όπως η σημερινή (χτεσινή) στην Κόρντομπα, γίνεται μια προσπάθεια σκόπιμης συγκάλυψης του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση βίαιης σύγκρουσης, όπου το κράτος καταφεύγει συνεχώς στη χρήση βίας, νόμιμης ή παράνομης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Οι καταδίκες και οι εκκλήσεις για έναν ιερό πόλεμο κατά του αυτονομιστικού βασκικού κινήματος δεν οδηγούν πουθενά", καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ