Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΡΟ - ΚΕΚΡ
Ενωμένοι στις εκλογές

Διμερή συμφωνία των δύο κομμάτων για υποστήριξη του κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 20 Μάη συνέβη στη Μόσχα ένα αναμενόμενο από καιρό σημαντικό γεγονός. Ο γραματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Γιούρι Τερέντιεφ κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής της Συμφωνίας υποστήριξης του κοινού υποψηφίου των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενέντι Ζιουγκάνοφ, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ υπέγραψαν διμερή κομματική συμφωνία για κοινές ενέργειες στην εκλογική εκστρατεία. "Αυτή ήταν η θέληση του συνεδρίου του κόμματός μας", είπε ο Τερέντιεφ. Οι περιφερειακές οργανώσεις των δυο κομμάτων θα συνεργαστούν, αξιοποιώντας την προεκλογική εκστρατεία για την προπαγάνδιση των ιδεών του σοσιαλισμού και της σοβιετικής εξουσίας, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. "Νομίζω ότι οι συντονισμένες, ακριβείς ενέργειες στην τελική φάση θα οδηγήσουν στη νίκη. Γι' αυτό και το κόμμα μας θα καταβάλει όλες τις δυνάμεις για τη νίκη του υποψηφίου του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού Γκενέντι Ζιουγκάνοφ. Θα παλέψουμε μαζί και το κόμμα μας ξέρει να δουλεύει", με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία του ο Τερέντιεφ στην τελετή.

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ γνωστοποίησε ότι πάνω από 200 κόμματα, οργανώσεις και κινήματα, καθώς και παράγοντες με κύρος έχουν υπογράψει τη Συμφωνία συμμετοχής στο λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό. "Ευχαριστώ το ΚΕΚΡ για την προσχώρησή του στο συνασπισμό μας και για τον δραστήριο αγώνα που θα διεξαγάγει προς υποστήριξη του κοινού υποψηφίου", σημείωσε ο Ζιουγκάνοφ.

Την ίδια στιγμή υπέγραψαν τη Συμφωνία η Ενωση Εργατών της Μόσχας, το Διεθνές Χριστιανικό Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, εκπρόσωποι νεολαϊστικων συνοικιακών οργανώσεων κ.ά., δηλαδή περίπου 20 οργανώσεις και κοινωνικοί παράγοντες. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι το ΚΕΚΡ, όπως αναφέραμε παραπάνω, υπέγραψε διμερή συμφωνία με το ΚΚΡΟ, αλλά την καθεαυτό Συμφωνία στήριξης δεν την υπέγραψε ακόμα. Σχετικά μ' αυτό, ρωτήθηκε ο Τερέντιεφ από το "Ρ" για να εξηγήσει την κατάσταση αυτή.

"Σε όλη την πολλαπλότητα των πολιτικών δυνάμεων, που συνενώνονται τώρα γύρω από τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, το κόμμα μας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση, διότι ήταν το πρώτο που ξεκίνησε τον αγώνα κατά του Μπορίς Γιέλτσιν. Το ΚΕΚΡ είναι αυστηρά προσανατολισμένο στο σοσιαλισμό και πιστεύουμε ότι χωρίς τη δικτατορία του προλεταριάτου δε θα καταφέρουμε. Η πολλαπλότητα αυτή απαιτεί μια εκτίμηση: υπάρχουν άραγε στο πρόγραμμα του συνασπισμού αυτού τουλάχιστον τα στοιχεία για τα οποία παλέψαμε, ή με νέα μορφή πραγματοποιείται εκεί πορεία προς τον καπιταλισμό; Θέλαμε να δούμε με προσοχή πώς θα διαμορφωθεί αυτό το πολιτικό φάσμα και μήπως ο Ζιουγκάνοφ πάει τόσο δεξιά που δε θα μπορεί πλέον να επιστρέψει στην αριστερά. Το ΚΚΡΟ οικοδόμησε ως εξής την τακτική του: η αριστερή πτέρυγα είναι εξασφαλισμένη, κύριο καθήκον - να αποσπαστούν από τον Γιέλτσιν οι δυνάμεις από τα δεξιά και τότε η νίκη στις εκλογές θα είναι εξασφαλισμένη. Μα και μετά τις εκλογές, υπό την πίεση αυτών που εντάχθηκαν στο συνασπισμό, μπορεί να πάει προς τα δεξιά. Εδώ είναι ο κύριος κίνδυνος! Οπως γνωρίζετε, μόλις διεξήχθη σύσκεψη του συμβουλίου του συνασπισμού, στο οποίο η δρ. Οικονομικών Επιστημών, Τατιάνα Κοριάγκινα, παρουσίασε τις βασικές θέσεις του οικονομικού προγράμματος του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού. Μίλησε για αγορά και ένταξη στο παγκόσμιο σύστημα. Πρέπει να απασαφηνιστεί τι εννοείται με τον όρο "αγορά". Αν πρόκειται για καπιταλιστική οικονομία, τότε και η πολιτική γραμμή θα συνδέεται στενά με την οικοδόμηση την καπιταλιστικής οικονομίας. Κάθε κουβέντα για ένταξη της ρωσικής οικονομίας στο παγκόσμιο σύστημα οικονομιών (που είναι καπιταλιστικό) οδηγεί σ' ένα πράγμα: μόλις "συστρατευτούμε", δεν μπορεί να γίνει πλέον λόγος για σοσιαλισμό. Θέση εκεί έχει μόνο ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Με τη μορφή, λοιπόν, της "συστράτευσης" πράγματι θα μας "απορροφήσουν" στο διεθνές σχήμα καταμερισμού της εργασίας με πολύ σκληρούς όρους. Κι αν πάμε εκεί υπό την κόκκινη σημαία, φυσικά, το κόμμα μας δεν έχει δουλιά εκεί. Το πρόγραμμα του Ζιουγκάνοφ είναι πρόγραμμα μεταβατικής περιόδου και ο ίδιος λέει ότι πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να ζήσουμε σ' αυτές τις συνθήκες. Τι θα ακολουθήσει μετά τη μεταβατική περίοδο, όλοι προτιμούν να σιωπούν, γιατί πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Γι αυτό και ήταν βασανιστικό και όχι τόσο απλό να αποφασίσει το συνέδριο του ΚΕΚΡ πώς θα υπογραφεί η Συμφωνία συμμετοχής στο συνασπισμό. Και το συνέδριο αποφάσισε: πρώτα πρέπει να υπογραφεί διμερή συμφωνία, στην όποια θα αναφέρεται με σαφήνεια ότι τα δυο κόμματα, από κοινό αγωνίζονται για το σοσιαλισμό και τη σοβιετική εξουσία και μετά να ενταχθούμε στο συνασπισμό. Για την ώρα η υπογραφή μας δεν υπάρχει κάτω από την πολυμερή Συμφωνία, αλλά ο δρόμος προς αυτή έχει ανοίξει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ