Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην τελική ευθεία
  • Γιλμάζ και Ερμπακάν συναντώνται σήμερα
  • Ακόμα πιο κοντά οι νέες εκλογές
  • Διώκονται χιλιάδες αθώοι πολίτες, καταγγέλλουν βουλευτές

ΑΓΚΥΡΑ. -

Καθώς η πιθανότητα συμφωνίας στη σημερινή συνάντηση Ερμπακάν και Γιλμάζ φαίνεται να απομακρύνεται, ο πολύπειρος πολιτικός Μπουλέντ Ετσεβίτ αναφαίνεται ως μια εναλλακτική λύση για την άρση του αδιεξόδου στην Τουρκία. Πολιτικοί κύκλοι προβλέπουν ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, θα του αναθέσει απ' ευθείας το έργο σχηματισμού κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει τα δύο κόμματα της παραδοσιακής τουρκικής Δεξιάς - του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ και της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ - υπερφαλαγγίζοντας τις διαφορές των ηγετών τους.

Η δεύτερη πιο πιθανή εξέλιξη είναι η εκ νέου καταφυγή στις κάλπες, το Μάη ή τον Ιούνη, η οποία πάντως είναι απευκταία για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Τα χρήματα τα οποία θα χρειαστούν, χωρίς να διαφαίνεται ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, και η παράταση της ακυβερνησίας- την ώρα που η οικονομία παραπαίει - καθιστούν τις νέες εκλογές όχι και τόσο ελκυστικές.

Διαφορετική άποψη έχουν ο ηγέτης του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, Ερμπακάν, ο οποίος προσβλέπει στη λαϊκή δυσαρέσκεια για αύξηση του ποσοστού του κόμματός του στη Βουλή, και η Τανσού Τσιλέρ, που έχει εξασφαλίσει συμμαχία με την ακροδεξιά και έχει σίγουρη την πρόσκτηση ποσοστού 5 - 10% στο... δισάκι της.

Αίσθηση προκαλεί η άποψη μέρους των πολιτών που δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος (το χτεσινό φύλλο της "Σαμπάχ") ότι ο στρατός "θα πρέπει να παρέμβει" προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική ομαλότητα (! ) στην Τουρκία.

Διώξεις Αλεβιτών

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο νομάρχης της τουρκικής περιοχής Σίβας (Σεβάστεια) σκοπεύει να "διαγράψει από το χάρτη" εξήντα εννιά χωριά Αλεβιτών, τα οποία, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, εκκενώθηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας που διώκουν τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ).

Παρά τις αντιδράσεις βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, που προτίθενται να φέρουν το θέμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, υποστηρίζοντας την άποψη ότι τα χωριά είναι αλεβιτικά (οι Αλεβίτες παραδοσιακά εκφράζονται μέσα από το ΡΛΚ), ο νομάρχης της περιοχής δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει απερίσπαστος το... έργο του.

Βουλευτές καταγγέλλουν ότι στην προσπάθεια καταστολής του κουρδικού κινήματος, αυθαίρετα έχουν συλληφθεί και υποστεί ξυλοδαρμούς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής.

"Τμήματα των δυνάμεων ασφαλείας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, "προσπαθούν να φέρουν αντιμέτωπους το κράτος με το λαό".

Στο πλαίσιο του κλίματος τρομοκρατίας το οποίο καλλιεργείται στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταστρέψει χιλιάδες χωριά, στην πλειοψηφία τους κουρδικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ