Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Γιέλτσιν "κλείνει" τηλεοπτικό σταθμό

Του έκανε αντιπολίτευση

ΜΟΣΧΑ.-

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Ρωσίας NTV έκλεισε χτες μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του από το Κρεμλίνο, με το αιτιολογικό ότι είχε μεταδώσει πρόσφατα συνέντευξη του Βιατσεσλάβ Κόστικοφ, πρώην εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, η οποία θεωρήθηκε προσβλητική για τον Πρόεδρο και το περιβάλλον του. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, παραδέχτηκε ότι δεν είχε επιτραπεί η μετάδοση ορισμένων γεγονότων, αρνήθηκε, όμως, ότι υπήρξε επίσημη απαγόρευση του καναλιού.

Ο τηλεοπτικός αυτός σταθμός έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι σε διάφορα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, στον Γιέλτσιν και την κυβέρνηση, σχετικά με τη διαφθορά σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, καθώς και σε σχέση με τον πόλεμο στην Τσετσενία. Σημειώνουμε ότι και στο παρελθόν το Κρεμλίνο είχε απειλήσει με απαγόρευση του NTV, εξαιτίας της κάλυψης του πολέμου στην Τσετσενία. Επίσης, το καλοκαίρι, το Κρεμλίνο είχε απειλήσει με δίωξη έναν γνωστό κωμικό του καναλιού, ο οποίος έπαιζε μαριονέτες που μιμούνταν τον Γιέλτσιν και τον κύκλο του, με την κατηγορία ότι "προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια" του Προέδρου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην υλοποίηση της απειλής της.

Η απόφαση της απαγόρευσης του NTV ήρθε μια μέρα μετά τη μετάδοση της δεύτερης συνέντευξης του Κόστικοφ. Στην πρώτη συνέντευξή του στο κανάλι, ο Κόστικοφ υποστήριξε ότι ο Γιέλτσιν δεν είναι καθόλου δημοκρατικός. "Η εξουσία είναι η ιδεολογία του, ο φίλος του, η ερωμένη του, το πάθος του", τόνισε. Στη δεύτερη συνέντευξη, ο Κόστικοφ αναφέρει ότι ο στενός συνεργάτης και ο αρχηγός της ασφάλειας του Προέδρου, Αλεξάντρ Κορζακόφ, είναι "υπηρέτης"... που φέρνει τις παντόφλες στον Γιέλτσιν.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του καναλιού, Ολέγκ Ντομπροντίγιεφ τόνισε ότι "αυτή η πράξη δεν είναι λογοκρισία, αλλά μια προειδοποίηση ότι άλλες, πιο συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να ακολουθήσουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ