Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Διπλωματικές πιέσεις της "Ομάδας Επαφής"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Η Διάσκεψη Κορυφής της λεγόμενης "Ομάδας Επαφής" για το Βοσνιακό, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Γενεύη, δεν απέδωσε τα... μέγιστα για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπο για την πολιτική "εξαφάνιση" των Σερβοβόσνιων ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, ανανέωσε τις απειλές περί επαναφοράς των διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου στις δημόσιες και ιδιωτικές συναντήσεις του με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι άλλοι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετέχουν στην ομάδα επαφής (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) επέστησαν την προσοχή τους στο φλέγον ζήτημα της διεξαγωγής των πολύκροτων γενικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

"Το χρονοδιάγραμμα της Συνθήκης του Ντέιτον για τις εκλογές πρέπει να τηρηθεί", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα της διάσκεψης στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον Κλάους Κίνκελ, οι "πέντε" χώρες της "ομάδας Επαφής" για το Βοσνιακό κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διεξαγωγή των - προγραμματισμένων για τον Σεπτέμβρη - εκλογών, θα σημάνει την παράταση της παραμονής των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων στην περιοχή, κάτι που αποδεδειγμένα θέλουν να αποφύγουν, πάση θυσία, και οι ΗΠΑ και οι Δυτικοευρωπαίοι σύμμαχοί τους.

Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών της "ομάδας Επαφής" δεν παρέλειψαν να ασχοληθούν με το... μέλλον της σερβοβοσνιακής ηγεσίας. Και οι"πέντε" κατέστησαν σαφές ότι οι Σερβοβόσνιοι ηγέτες, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, "πρέπει" να απομακρυνθούν από το τιμόνι διακυβέρνησης του Πάλε, για να οδηγηθούν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έχει εναντίον τους απαγγείλει κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου.

Αυτό, ακριβώς, το ζήτημα έδωσε λαβή για την ανταλλαγή συγκεχυμένων μηνυμάτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στη Βοσνία πήραν εντολή να διενεργήσουν στο εξής περισσότερες και πιο "επιθετικές" περιπόλους, προκειμένου να συλλάβουν τους εγκληματίες πολέμου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερντ, είπε ότι η σχετική διαταγή έχει δοθεί εδώ και δύο βδομάδες.

Ωστόσο, ο ταγματάρχης Σάιμον Χέιζλοκ (εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Σαράγεβο) διέψευσε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι πολυεθνικά στρατεύματα "δεν έχουν λάβει νεότερες και πιο συγκεκριμένες οδηγίες" για τη διεκπεραίωση της αποστολής τους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στο Σαράγεβο επανέλαβε ότι οι 50.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες έχουν ως κύριο μέλημά τους "την επιδιόρθωση δρόμων και γεφυριών και την απομάκρυνση παράνομων φυλακίων των αστυνομικών αρχών κάθε περιοχής του Σαράγεβο"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκκλήσεις» Ανάν πριν την αλλαγή «σκυτάλης» ΟΗΕ - ΕΕ...(2002-11-20 00:00:00.0)
Συμφωνία μετά από πιέσεις για το Μόσταρ(1996-08-07 00:00:00.0)
Εντάλματα σύλληψης από τη Χάγη(1996-07-12 00:00:00.0)
Αφορμή για "αμηχανία" στους ΝΑΤΟικούς;(1996-06-12 00:00:00.0)
Ανησυχία από το "εκλογικό κλίμα" στους ΝΑΤΟικούς(1996-06-07 00:00:00.0)
Οι ΝΑΤΟικοί μοιράζουν και το "δίκιο"(1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ