Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συζητήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών

ΝΑΖΡΑΝ. -

Αρχισαν χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Ινγκουσετίας, Ναζράν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της ρωσικής κυβέρνησης και των Τσετσένων αυτονομιστών. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εθνοτήτων Βιατσεσλάβ Μιχάιλοφ. Μετέχουν, επίσης, ο διοικητής των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην Τσετσενία στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ και ο γραμματέας της κυβερνητικής επιτροπής για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Τσετσενία και πρώην αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Σεργκέι Στεπάσιν. Επικεφαλής της τσετσενικής αντιπροσωπείας είναι ο Σαϊντ Χασάν Αμντουμουσλίμοφ. Συμμετέχουν ακόμα ο διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μοσχάντοφ, ο Σιρβάνι Μπασάγεφ (αδερφός του Σαμίλ Μπασάγεφ) και ο Χοτζαχμέντ Ιαριχάνοφ. Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η ανταλλαγή αιχμαλώτων, δύο θέματα που προβλέπονται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφτηκε στις 27 Μάη, στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ. Οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να αρχίσουν το Σάββατο, 1 Ιούνη, αλλά αναβλήθηκαν για "τεχνικούς λόγους", όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Στην πραγματικότητα, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

Στο μεταξύ, αν και υπογράφτηκε η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, η βία συνεχίστηκε στην Τσετσενία και η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Την Κυριακή στη συνοικία Σταροπρομίσλοφσκ του Γκρόζνι, 4 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν, όταν το θωρακισμένο όχημά τους έπεσε σε νάρκη. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκληρές μάχες διεξάγονται στο χωριό Σάλι, όπου 26 Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν. Η εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ροσία" δημοσίευσε το Σάββατο μια τρομερή στατιστική. Την περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων στην Τσετσενία, 5.000 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 7.000 τραυματίστηκαν. Από το πρόσωπο της γης εξαφανίστηκαν οι κατοικημένες περιοχές Σαμάσκι, Μπαμούτ, Σάλι, Περβομάισκογε. Εχουν καταστραφεί 48.000 σπίτια και οι βιομηχανικές μονάδες. Οι απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό ανέρχονται στις 30.000 περίπου άτομα. Για τον πόλεμο στην Τσετσενία ξοδεύτηκαν κάθε μέρα 60.000.000 δολάρια. Για την ανόρθωση της οικονομίας της Δημοκρατίας, θα χρειαστούν περίπου 50 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Υπογραφή συμφωνίας

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, της Αρμενίας Λεβόν Τερ - Πετροσιάν, του Αζερμπαϊτζάν Γκαϊντάρ Αλίεφ και της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε, υπέγραψαν τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, στην πόλη Κισλοβόντσκ (περιοχή Σταυρούπολης) συμφωνία για την επίλυση των διενέξεων στον Καύκασο. Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έγιναν γνωστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ