Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Μετεκλογική αβεβαιότητα

Το Δημοκρατικό Κόμμα πανηγυρίζει, οι σοσιαλιστές επιμένουν στην ακυρότητα του αποτελέσματος και η σύγχυση κορυφώνεται

ΤΙΡΑΝΑ.-

Τεταμένο ήταν το κλίμα χτες στην αλβανική πρωτεύουσα, καθώς η αντιπολίτευση, η οποία σχεδόν στο σύνολό της δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών, πραγματοποίησε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να διαδηλώσει την αντίθεσή της όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό.

Παρ' ότι το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ισχυρίζεται ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών, την περασμένη Κυριακή, αποτέλεσε την επιβεβαίωση της νίκης του, οι αμφισβητήσεις από πλευράς κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων, είναι πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει ανακοινώσει αν και πότε θα διεξαχθεί η επαναληπτική ψηφοφορία στις τέσσερις περιφέρειες όπου το αποτέλεσμα ακυρώθηκε, ούτε αν και πότε θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση...

Οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χτες στα Τίρανα, αλλά όχι σε δημόσιους χώρους, καθώς οι αιματηρές ταραχές της περασμένης βδομάδας είναι ακόμη νωπές. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των γραφείων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση και το Δημοκρατικό Κόμμα οργάνωσαν ομάδες με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια και να "ενοχοποιήσουν" την αντιπολίτευση. Ως ενδεικτικό στοιχείο της προσπάθειας αυτής επισημαίνει μια ανακοίνωση του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, στην οποία αναφέρεται ότι στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε συνεργασία με πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών οργάνωσαν παράνομες ενέργειες στην αλβανική πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση αυτή κατέληγε με την "προειδοποίηση" ότι "οι δυνάμεις της τάξης δε θα επιτρέψουν σε οποιονδήποτε" να διαταράξει την "κοινωνική ηρεμία".

Η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να παρατείνεται στη γειτονική χώρα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα (δηλ. η "συντριπτική νίκη" του Δημοκρατικού Κόμματος με ποσοστό που ξεπερνά το 60%) δεν αναγνωρίζεται επίσημα ούτε από τον διεθνή παράγοντα, κάτι που ενθαρρύνει την αντιπολίτευση, η οποία ζητά επανάληψη των εκλογών.

Η απεργία πείνας την οποία πραγματοποιούν στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος συνεχίστηκε χτες, για πέμπτη μέρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του αντιπροέδρου του κόμματος, Σερβέτ Πελούμπι, είναι "ιδιαίτερα σοβαρή".

Απεργία πείνας άρχισαν χτες και 23 μέλη της τοπικής οργάνωσης Αργυρόκαστρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ