Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Καταδικάστηκε η δεξιά πολιτική των αποκρατικοποιήσεων

Το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας διπλασίασε το ποσοστό του σε ψήφους

ΠΡΑΓΑ.-

Εκπληξη για πολλούς αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τσεχία, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας - Μοραβίας διπλασίασε σχεδόν τις δυνάμεις του, σε αντίθεση με όσα λέγονταν ότι η Τσεχία αποτελεί εξαίρεση, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μιας και η Δεξιά κυβερνούσε τη χώρα, ενώ πολλά λέγονταν για την αναγκαιότητα της διάλυσης του ΚΚ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο λαός της Τσεχίας έκανε μια κίνηση προς τα αριστερά, καταδικάζοντας τη δεξιά πολιτική, την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και την πολιτική της ανεργίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας - Μοραβίας έλαβε το 10,3% των ψήφων και 23 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της κεντροδεξιάς, που αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (που κατέκτησε 68 έδρες), το Λαϊκό Κόμμα (18 έδρες) και τη Δημοκρατική Συμμαχία Πολιτών (13), δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία λαμβάνοντας 99 έδρες στο 200μελες Κοινοβούλιο της χώρας. Παρόλη την απώλεια της πλειοψηφίας, τα τρία αυτά κόμματα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους, υποστηρίζοντας πως ο μέχρι τώρα συνασπισμός, με μια κοινοβουλευτική στήριξη της αντιπολίτευσης, αποτελεί το "μοναδικό δρόμο για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα".

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έλαβε 61 έδρες αντί των 37 που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, κύρια εξαιτίας της "βοήθειας" των ΜΜΕ, τα οποία το παρουσίαζαν σαν μια "αριστερή απάντηση". Πόσο "αριστερό" κόμμα είναι φαίνεται και από τις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Ετσι, ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μίλος Ζέμαν είχε αφήσει να διαφανεί ότι προτίθεται να στηρίξει σιωπηρά μια κυβέρνηση μειοψηφίας των τριών κεντροδεξιών κομμάτων. Ομως, ως προϋποθέσεις για μια τέτοια στήριξη, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δε θέτει θέμα πολιτικής, αλλά φαίνεται να θέτει τη μη παραμονή του μέχρι τώρα πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους, καθώς επίσης και των υπουργών Εσωτερικών Γιαν Ρουμλ, Οικονομικών Κάρελ Ντίμπα και Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων Γίντριχ Βόντιτσκα.

Ο Πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Χάβελ συναντήθηκε χτες με ηγέτες τεσσάρων κομμάτων για να συζητήσουν τα ενδεχόμενα σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων συμφώνησαν γενικά στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό συνασπισμό του Κλάους, παρά το γεγονός ότι δε συγκροτούν την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, "θα περάσουν βδομάδες με συνομιλίες" μέχρι να διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

Πάντως, το αποτέλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας είναι αρκετά ενθαρρυντικό, αν παρθεί υπόψη ότι για πρώτη φορά μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού καθεστώτος κατέβηκε μόνο του στις βουλευτικές εκλογές. Στις προηγούμενες είχε συμμετάσχει στο Αριστερό Μπλοκ, λαμβάνοντας 13,5%. Παράλληλα, υπήρξαν και έντονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να διαλυθεί συνολικά το ΚΚ, με αποκορύφωμα την αποχώρηση από το κόμμα του προέδρου, ο οποίος δημιούργησε τη Δημοκρατική Αριστερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αριστερό Μπλοκ συγκέντρωσε μόνο το 1,4% των ψήφων, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά το 0,4%, που σημαίνει ότι δεν μπαίνουν στο Κοινοβούλιο της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτών των δύο, σε σχέση με το αποτέλεσμα του ΚΚ, δείχνουν ότι ο κόσμος της Αριστεράς τάσσεται στο πλευρό του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ