Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Ολοι οι δρόμοι" οδηγούν στον Ερμπακάν

Η νίκη του Κόμματος Ευημερίας στις δημοτικές εκλογές και η καθ' όλες τις ενδείξεις προσεχής πτώση της κυβέρνησης, φέρνουν τον Νετσμεντίν Ερμπακάν και πάλι στο επίκεντρο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η - εξαρχής αναμενόμενη - νίκη του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) του Νετσμεντίν Ερμπακάν στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, η επικείμενη ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης και η συνέχιση της σκανδαλολογίας, αναδεικνύουν τον Ερμπακάν σε ρυθμιστή των ισορροπιών στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

Η σοβούσα κρίση παραμένει το πρωταρχικό πρόβλημα του ηγέτη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας και πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο κατακρήμνισής του στα τέλη της βδομάδας.

Οι δημοτικές εκλογές

Το Ρεφάχ, λοιπόν, υπήρξε το μόνο κόμμα που κατάφερε να "περάσει" αλώβητο από τις δημοτικές εκλογές, αυξάνοντας μάλιστα ελαφρώς τη δύναμή του (κατέλαβε 33,52%, πέτυχε δηλαδή αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές). Οσον αφορά τα κυβερνητικά κόμματα, ο μεν Ορθός Δρόμος της Τσιλέρ είδε τα ποσοστά του να κάνουν "βουτιά" στο 11.9%, έναντι του 15,6% που κατέγραψε τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ παρουσίασε μια μικρή συρρίκνωση: κατέγραψε 20,89%.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν φυσικά επιτυχία του Ρεφάχ, που κατά τον πρωτοσέλιδο τίτλο μιας τουρκικής εφημερίδας "διαλύει την κεντροδεξιά". Και ακόμη, ήττα της Τσιλέρ, η οποία επικρίθηκε με οξείες δηλώσεις από βουλευτές του ιδίου της του κόμματος.

Πρόταση Μομφής ενόψει...

Το ερχόμενο Σάββατο θα τεθεί τελικά προς ψήφιση στην τουρκική Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας σε βάρος της κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ. Η πρόταση, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση συνασπισμού, πυροδοτεί ήδη εδώ και αρκετές μέρες ένταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, και της πρωθυπουργού εν αναμονή (θεωρητικά, τουλάχιστον) Τανσού Τσιλέρ.

Ακόμη μια υπόθεση η οποία θεωρείται ότι θα επιταχύνει την πτώση της κυβέρνησης είναι η, αναμενόμενη σήμερα Τετάρτη, σύσταση και νέας Εξεταστικής Επιτροπής από το Κοινοβούλιο για να διερευνηθεί το "πόθεν έσχες" της Τσιλέρ, η προσωπική περιουσία της οποίας ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

  • Απεργία πείνας, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φυλακισμένους σε τουρκικά "σωφρονιστικά" ιδρύματα Κούρδους, ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα οπαδοί του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν (ERNK), σε μια συντονισμένη ενέργεια με άλλες αντιπροσωπείες του ERNK στη Βόννη, στη Βέρνη, στη Στοκχόλμη, στο Λονδίνο, στο Βουκουρέστι και στις Βρυξέλλες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ