ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Διαρροές με σκοπιμότητες

Για διασυρμό αθλητών κάνει λόγο ο Ανδρ. Φούρας

Σκοπιμότητες με στόχο να πληγεί το μπάσκετ και ο αθλητισμός γενικότερα, κρύβονται πίσω από τη διαρροή των ελέγχων που πραγματοποίησε η ΥΠΕΔΑ στα Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών της Θεσσαλονίκης. Αυτό υποστήριξε χτες η αθλητική ηγεσία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα σεβαστεί την προσωπικότητα των αθλητών που φέρονται να φοροδιαφεύγουν. "Πρόκειται για διασυρμό των αθλητών. Οφείλω να καταγγείλω τις διαρροές που μόνο κακό κάνουν στον αθλητισμό. Οταν το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να μας δώσει στοιχεία, αδυνατούμε να εκφράσουμε επίσημη θέση, παρά μόνο να καταγγείλουμε σπίλωση αθλητών. Παρακαλέσαμε το υπουργείο Οικονομικών να σεβαστεί την προσωπικότητα των αθλητών και να μη γίνει κανένας καταλογισμός πριν υπάρξει συνεννόηση μαζί μας", υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας.

Ο ΓΓΑ, Γ. Βασιλακόπουλος, εξέφρασε την απορία, "γιατί επιλέγη αυτός ο χρόνος και προς τι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσω διαρροών", χωρίς όμως να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν όντως ο νόμος 75/75 καλύπτει τους αθλητές μέχρι το 1991 που νομοθετήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός, όπως ισχυρίζονται οι μπασκετμπολίστες.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες από την πλευρά της, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην υποκύψει στις όποιες πιέσεις και σε ανακοίνωση Τύπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι "οι φορολογικοί έλεγχοι στον χώρο των ΤΑΚ και ΠΑΕ έφεραν στην επιφάνεια περιπτώσεις σοβαρότατων φορολογικών παραβάσεων, τόσο κατά τη χρονική περίοδο 1987 - 1991, όσο και κατά τη χρονική περίοδο 1992 - 1994...".

Τη σύνοδο των υπουργών Αθλητισμού των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την παράλληλη σύγκληση των Ολυμπιακών Επιτροπών των αντίστοιχων πλευρών μέχρι τα τέλη του Μάρτη, θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση στις συνέπειες από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Μπόσμαν και υπεράσπιση του δικαιώματος για εθνική αθλητική ταυτότητα.

Το δρόμο για τη Βουλή θα πάρει σύντομα ο πολυσυζητημένος αθλητικός νόμος του ΠΑΣΟΚ. Με υπουργική απόφαση καταργήθηκαν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και στη θέση τους πρόκειται να συγκροτηθεί μια νέα νομοτεχνική επιτροπή, προκειμένου να συνθέσει τις προτάσεις στο προσχέδιο, το οποίο πριν κατατεθεί για ψήφιση θα δοθεί στα κόμματα για ενημέρωση.

Γ. Γ.

ΒΟΛΕΪ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Η ύστατη μάχη

Ο Ολυμπιακός με τον Γ. Λάιο στον πάγκο υποδέχεται τη Βούπερταλ

Με το Γιάννη Λάιο στον πάγκο ως κόουτς και κάτω από τα προπονητικά πλάνα του Χερέρα, ο Ολυμπιακός δίνει σήμερα την ύστατη μάχη για πρόκριση στο φάιναλ - φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στη γερμανική Βούπερταλ. Ο Λάιος μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους παράγοντες του Ολυμπιακού αποδέχτηκε προχτές αργά το βράδυ να παραμείνει στην ομάδα.

Αγωνιστικά οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται μόνο νίκη και μάλιστα με 3 - 0 ή έστω 3 - 1 για να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για πρόκριση στο φάιναλ - φορ που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν οι ίδιοι. Δε βρίσκονται όμως στην καλύτερη αγωνιστική κατάστασή τους όπως έδειξαν τα τελευταία παιχνίδια με ΠΑΟ και Ζαφειράκη. Επιπλέον, το κλίμα έχει βαρύνει μετά τα τελευταία κωμικοτραγικά γεγονότα γύρω από το θέμα του προπονητή.

Ο Χερέρα και ο Γ. Δερμάτης πάντως, που επιστρατεύτηκαν τις τελευταίες μέρες, είδαν τη Βούπερταλ σε βίντεο και πιστεύουν ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν τις δυνατότητες να κερδίσουν. Οι Γερμανοί είναι πολύ ψηλή ομάδα και ισχυρή στο μπλοκ. Μέχρις στιγμής είναι αήττητη και πρωτοπόρος στο δεύτερο όμιλο. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 4μμ στη Νέα Σμύρνη και θα μεταδοθεί απευθείας από το ΣΚΑΪ.

* Δεύτερη πράξη της εμφύλιας σύγκρουσης Αρη - Ορεστιάδας σήμερα στις 6μμ στο γήπεδο της Μίκρας με έπαθλο την πρόκριση στο φάιναλ - φορ του Παρισιού στις αρχές Μάρτη. Οι ακρίτες με το 3 - 0 του πρώτου αγώνα προβάλλουν ως τοφαβορί. Από τη μεριά τους οι Θεσ/νικείς καλούνται να πετύχουν έναν άθλο, αφού στο πρώτο παιχνίδι είχαν πάρει μόνο 23 π. Παρ' όλα αυτά αισιοδοξούν. Οι δύο ομάδες θα παραταχθούν πάνοπλες, ενώ οι γηπεδούχοι περιμένουν θερμή υποστήριξη από τους οπαδούς τους. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1.

Οι γυναίκες

Με στόχο τη νίκη γοήτρου τα Βριλήσσια αντιμετωπίζουν σήμερα στις 4.30μμ στο Χαλάνδρι την τσέχικη Σκουπ Ολομουτς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Τέλος, τα κορίτσια του ΠΑΟ που έχουν χάσει το τρένο της πρόκρισης παίζουν σήμερα στις 9μμ στην Ολλανδία με την πανίσχυρη Μποντουέλε για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Περιμένοντας το δώρο της ΤΣΣΚΑ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις 21.45 (ΑΝΤ-1) τη Λεβερκούζεν

Το είπε και το έκανε ο Ολυμπιακός κι ας ελπίσουμε ότι δε θα αποβεί σε βάρος του. Αγνόησε την έκκληση της ΦΙΜΠΑ να μεταφέρει το παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν την Πέμπτη, ώστε όλα τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής να διεξαχθούν την ίδια μέρα και πάνω - κάτω την ίδια ώρα, παραδίδοντας έτσι και τις λίγες ελπίδες που περνούσαν από τα χέρια του να τερματίσει δεύτερος στον όμιλό του, στα χέρια των παικτών της ΤΣΣΚΑ. Οι Ρώσοι ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο παιχνίδι με την Αντίμπ διατηρούν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά καίγονται για την πρώτη θέση, ώστε να αποφύγουν τον Παναθηναϊκό στην ημιτελική φάση, τον οποίο υπολογίζουν όσο καμία άλλη ομάδα λόγω Βράνκοβιτς. Στη δεύτερη θέση θα τερματίσουν μόνο αν ηττηθούν στη Γαλλία και ταυτόχρονα ηττηθεί σήμερα στις 21.45 ο Ολυμπιακός από τη Λεβερκούζεν (ΑΝΤ-1). Αν δε γνώριζαν το αποτέλεσμα του αγώνα Ολυμπιακός - Λεβερκούζεν, ήταν υποχρεωμένοι να παίξουν στη Γαλλία για τη νίκη. Αν όμως πληροφορηθούν ότι οι Πειραιώτες νίκησαν τους Γερμανούς, με ήττα μπορούν να στείλουν τον Ολυμπιακό στην τρίτη θέση, καθώς τριπλή ισοβαθμία, ΤΣΣΚΑ, Τρεβίζο, Ολυμπιακού, δεν ευνοεί την ομάδα του Γ. Ιωαννίδη.

Η αποστολή της Λεβερκούζεν φτάνει σήμερα στην Αθήνα, οκτώ ώρες πριν το εναρκτήριο τζάμπολ του αγώνα. Εχοντας χάσει κάθε ελπίδα πρόκρισης, το παιχνίδι έχει γι' αυτούς τυπικό χαρακτήρα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ξεκίνημα με Γιουγκοσλαβία

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης και οι Βραζιλία, Π. Ρίκο, Αυστραλία, Ν. Κορέα στον όμιλο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ

Στο Β όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά, με αντιπάλους τη Γιουγκοσλαβία, τη Βραζιλία, το Πόρτο Ρίκο, την Αυστραλία και τη Ν. Κορέα, κληρώθηκε η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. "Ούτε άσχημα, ούτε δύσκολα", σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή Μ. Δενδρινό. Η ελληνική ομάδα στην πρώτη φάση απέφυγε το μεγάλο όνομα που λέγεται Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, δε θα βρει στο δρόμο της αντιπάλους όπως η Λιθουανία των Σαμπόνις, Μαρτσουλιόνις και η Κροατία των Κούκοτς, Ράτζα, αλλά κληρώθηκε σ' έναν όμιλο στον οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τη δεύτερη θέση, αλλά και να μείνει εκτός τετράδας. Προσιτός αντίπαλος είναι μόνο η Ν. Κορέα, ενώ Βραζιλία, Π. Ρίκο και Αυστραλία είναι ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. "Το άσχημο είναι ότι και δεύτεροι να τερματίσουμε στον όμιλό μας θα βρεθούμε στη Β φάση όπου οι αγώνες είναι νοκ άουτ, απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο", συμπλήρωσε ο Μ. Δενδρινός.

Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει στις 20 του Ιούλη τη Γιουγκοσλαβία, στις 22 τη Βραζιλία, στις 24 το Πόρτο Ρίκο, στις 26 την Αυστραλία και στις 28 τη Ν. Κορέα.

Στο Β όμιλο μετέχουν οι ΗΠΑ, Λιθουανία, Κροατία, Αργεντινή, Κίνα και Αγγόλα.

Από τον προκριματικό γύρο προκρίνονται στους ημιτελικούς οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και θα παίξουν Α1 - Β4, Β1 - Α4, Α2 - Β3, Β2 - Α3.

Για το Ολυμπιακό τουρνουά γυναικών θα παίξουν στον Α όμιλο: Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Βραζιλία, Κίνα, Ιταλία και στον Β όμιλο: Ουκρανία, Κούβα, Ζαϊρ, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Κορέα.

Δεν άρπαξε την ευκαιρία

Ο Σπόρτιγκ ηττήθηκε από τη Ρουζόμπεροκ με 62-64

Ο Σπόρτιγκ έχασε την ευκαιρία, αλλά όχι και τις ελπίδες του για πρόκριση στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Γυναικών. Επειτα από δραματικό παιχνίδι ηττήθηκε στη Σλοβακία από τη Ρουζόμπεροκ με 64-62, με καλάθι που σημειώθηκε 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Η ομάδα των Πατησίων ξεκίνησε άσχημα το παιχνίδι, βρέθηκε να χάνει με 10-2 και 20-7, ισοφάρισε 35-35 στο ημίχρονο, προηγήθηκε 56-57 στο 36, αλλά ήταν άτυχη στο φινάλε. Το ευχάριστο είναι ότι έδειξε πως μπορεί την Πέμπτη στο ίδιο γήπεδο να διεκδικήσει την πρόκριση.

Ρουζόμπεροκ: Μπελίκοβα 18 (3), Μοζγκοβάγια 8, Κοβάκοβα, Γκοντιάλοβα 9 (1), Ζίρκο 18 (2), Σαβαρέκοβα 4, Χούτκοβα 7 (1).

ΣΠΟΡΤΙΓΚ: Πετρίδη 2, Τόλερ 18, Βασιλείου, Κλιγκοπούλου 8, Παπαηλία 4, Α. Τασσουλή 6, Λέισι 24.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Ο ΠΑΟΚ στον τελικό

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε τη Ζαλγκίρις με 104 - 59 και στις 14 του Μάρτη θα αντιμετωπίσει στη Βιτόρια την Ταουγκρές

Και ξανά προς τη δόξα τραβά ο ΠΑΟΚ. Στις 14 του Μάρτη στη Βιτόρια της Ισπανίας θα αγωνισθεί για τρίτη φορά την τελευταία πενταετία, στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Αντίπαλός του η γηπεδούχος Ταουγκρές που χτες νίκησε για δεύτερη φορά την Ντιναμό Μόσχας με το εντυπωσιακό 104 - 93.

Η Ζαλγκίρις δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον χτεσινό ΠΑΟΚ. Με τον Πρέλεβιτς να δηλώνει παρών την τελευταία στιγμή και να ξεκινά στην αρχική πεντάδα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης χρειάστηκε ένα πεντάλεπτο για να δείξει τις προθέσεις της. Το 7 - 7 έγινε 31 - 9 και η πρόκριση στον τελικό είχε τελειώσει. Η συνέχεια ήταν μια όμορφη παράσταση για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι στον ενθουσιασμό τους ξέχασαν ότι ο αθλητισμός είναι ένα παιχνίδι που ενώνει. Στο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 60 - 32, στο 28 75 - 45 για να φτάσει στη νίκη με το εντυπωσιακό 104 - 59.

ΠΑΟΚ: Μαματζιόλας 2, Νικολαϊδης 6, Μπουντούρης 9, Πρέλεβιτς 10 (2), Στογιάκοβιτς 21 (1), Μπαλογιάννης 9 (1), Τσέκος 2, Γκάρετ 21, Ρεντζιάς 18, Γιαννούλης 6.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Σιρτάουτας 5, Βισόσκας 14, Στούμπρις 1, Λουκμίνας 2, Κουρτινάιτις 13, Μπριν 9, Μασκολιούνας 4, Μπούμπλις 3, Σεστίκας 8.

ΜΠΑΣΚΕΤ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ