ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία σήμερα στη Ζώνη, για τη σύμβαση

Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων του ΟΛΠ στη Ζώνη, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Απεργούν σήμερα για την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.Στις 10.30 το πρωί οι απεργοί πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για να αποφασίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα, στο βαθμό που συνεχισθεί η αδιαλλαξία των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη απαιτούν αυξήσεις που να διατηρούν την αγοραστική τους δύναμη, καθώς επίσης και ουσιαστικά μέτρα χρηματοδότησης και στήριξης των ανέργων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου,μέχρι το τέλος του 1996 υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα που έχει αναλάβει να εκτελέσει ο ΟΛΠ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.Τα έργα αποτελούν τμήμα των μέτρων, τα οποία είχε δεσμευτεί να πάρει η κυβέρνηση, υπό την πίεση των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μεταλλεργατών και των ανέργων της Ζώνης από την άνοιξη έως το Φθινόπωρο του 1995.

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων που υπέβαλε ο ΟΛΠ, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός. Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός αφορά την επισκευή των μονίμων δεξαμενών, την επισκευή της μικρής πλωτής δεξαμενής, τις εργασίες στους χερσαίους χώρους, τις κλίμακες πλοίων, το ιατρικό κέντρο και τη σχολή μαθητείας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι μόνιμες δεξαμενές - ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε προχτές - θα έχουν επισκευαστεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 150.000.000 δραχμές. Ο διαγωνισμός για την πλωτή δεξαμενή θα προκηρυχτεί στα μέσα Μάρτη, το κόστος θα ανέλθει σε 400.000.000 δραχμές και η επισκευή θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο. Εντός των ημερών θα προκηρυχθεί, σύμφωνα πάντα με τον ΟΛΠ, ο διαγωνισμός για τις εργασίες στους χερσαίους χώρους, ύψους 300.000.000 δραχμών και θα ολοκληρωθούν, τελευταίες από όλα τα έργα, το Δεκέμβρη του 1996.

Το Μάη υπολογίζεται να παραδοθούν οι πέντε νέες κλίμακες πλοίων που κατασκευάζονται από συνεργεία του ΟΛΠ, ενώ το Ιατρικό Κέντρο, με προϋπολογισμό 150.000.000 δραχμές θα παραδοθεί στα τέλη Ιούνη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η μελέτη για τη σχολή μαθητείας έχει παραδοθεί στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά αλλά "ο ΟΛΠ είναι σε επαφή με τον ΟΑΕΔ για να χρησιμοποιηθεί αντί αυτής της σχολής, η σχολή του ΟΛΠ". Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, δεσμεύονται στο χρονοδιάγραμμα, να προκηρύξουν το έργο, ύψους 100.000.000 δραχμών, χωρίς όμως να έχουν προσδιορίσει και τις ημερομηνίες προκήρυξης και παράδοσης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΚΟ
"Πλήρη αναμόρφωση" ζητά η ΓΣΕΕ

Την "πλήρη αναμόρφωση" του νομοσχεδίου "για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ" επιδιώκει - σύμφωνα με ανακοίνωσή της - η ΓΣΕΕ,της οποίας το προεδρείο συζήτησε για το θέμα χτες και σύντομα θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού τωνΔΕΚΟ,αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα νομοσχέδιο που θα αποτελεί "προπέτασμα καπνού" για "επιλογές που θα αμφισβητήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων".Γι' αυτό τονίζει ότι πρέπει να απαλειφθεί το άρθρο 2, παρ. 2 του νομοσχεδίου που - όπως σημειώνεται - δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να μετοχοποιεί κατά το δοκούν τις ΔΕΚΟ, επειδή θα μπορεί να ρυθμίζει θέματα που θα αναιρέσουν "το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ".

Η Συνομοσπονδία ζητά, επίσης, την εξαίρεση των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης από το νομοσχέδιο, επειδή - σημειώνει - δεν μπορεί όλες οι ΔΕΚΟ να γίνουν ανώνυμες εταιρίες. Κρίνει, επίσης, "ατελή και άτολμα" τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου και τονίζει ότι "έτσι, όμως, δε διαμορφώνεται το αναγκαίο νέο θεσμικό πλαίσιο, που να εγγυάται την αυτοτέλεια και τον εκδημοκρατισμό των ΔΕΚΟ, ζητήματα που αποτελούν όρους επιβίωσης, αλλά και ανάπτυξής τους".

Επίσης, αφήνει "ανοιχτή την προοπτική" αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, μέσα και από το συντονισμό των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ.

Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή τους, έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση 52 ΔΕΚΟ. Το ίδιο αίτημα έχει προβάλει και η ΑΔΕΔΥ μετά από σύσκεψη οργανώσεων - μελών της. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε συνδικαλιστές του ΟΛΠ, προκύπτει ότι μεθοδεύεται απλώς η εξαίρεση των λιμανιών από το νομοσχέδιο, ώστε να περάσει αναλλοίωτο στις βασικές του ρυθμίσεις με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, θα ζητήσει "εγγυήσεις" από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι δε θα ζητήσουν εξαίρεση και άλλοι χώροι, προκειμένου να αποφασίσει η κυβέρνηση την εξαίρεση των λιμανιών.

- Την Παρασκευή, στο ΥΠΕΘΟ πραγματοποιείται κυβερνητική σύσκεψη για το νομοσχέδιο περί ΔΕΚΟ, το οποίο - σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Σημίτη - είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στο Γενικό Λογιστήριο το συνταξιοδοτικό του ΝΑΤ

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προωθήθηκε η τροπολογία για τις διατάξεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό των ναυτεργατών, ώστε να καταρτιστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο εκθέσεις και να υπογραφεί στη συνέχεια από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, για να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Την τροπολογία που αφορά μεταξύ άλλων αύξηση των συντάξεων ίση με το 55 % του μισθού της αντίστοιχης Συλλογικής Σύμβασης των εν ενεργεία ναυτικών, κατάργηση της ελάχιστης ασφαλιστικής προστασίας και αλλαγή μέρους των συνταξιοδοτικών κλάσεων, έχουν υπογράψει ήδη οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας.

Η κυβερνητική δέσμευση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 55% των μισθών των εν ενεργεία ναυτικών είχε αναληφθεί το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των ναυτεργατών. Ωστόσο, αίτημα των συνταξιούχων ναυτικών και ναυτεργατικών σωματείων είναι η αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% των μισθών των εν ενεργεία, καθώς επίσης και η αύξησή τους σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επίσης, οι συνταξιουχικές ναυτεργατικές ενώσεις ζήτησαν με πρόσφατο διάβημά τους να ξεχωριστεί το θέμα της αναπροσαρμογής των συντάξεων έστω στο 55% από άλλες διατάξεις.

Σύμφωνος στο "διά ταύτα"

"Ο κ. Παπαντωνίου να ασχολείται με τα μεγάλα θέματα της οικονομίας. Να μην τον ξανακούσω να μιλάει για ανεργία και να μην τον ξανακούσω να μιλάει για εργασιακά και εργατικά", δήλωσε με το γνωστό ύφος του ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος, όταν ρωτήθηκε χτες να σχολιάσει τις παρεμβάσεις υπέρ των βιομηχάνων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και της κυβέρνησης συνακόλουθα, στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Σύμβαση.

Ο Ε. Γιαννόπουλος ήταν μάλιστα κατηγορηματικός, ότι πρέπει να είναι ελεύθερες και χωρίς παρεμβάσεις οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Αμέσως μετά - και ως αρμόδιος υπουργός - πρόσθεσε ότι "η διαφορά είναι μικρή. Οι εργοδότες λένε 6%, η ΓΣΕΕ ζητάει 10%, κάπου εκεί μπορούν να τα βρούνε", για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του ότι τώρα πια ο υπουργός Εργασίας έχει μόνο μια "ηθική παραίνεση", για να ασχοληθεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και καμιά άλλη αρμοδιότητα...

Μ' άλλα λόγια, στο "διά ταύτα" είναι σύμφωνος.

Σε συνέλευση το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης

Σε ετοιμότητα για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης καλείται ο κλάδος

Με στόχο την αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κόντρα στην εκβιαστική στάση των βιομηχάνων, το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής πραγματοποιεί την Τρίτη 20 Φλεβάρη στις 5.30 μμ γενική συνέλευση. Ταυτόχρονα, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία στις 22 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση που διοργανώνει την ίδια μέρα, στις 10 πμ στην πλατεία Κάνιγγος, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,προβάλλοντας το δικό του πλαίσιο αιτημάτων.

Πιστεύουμε - τονίζει σε ανακοίνωσή του - ότι η αδιαλλαξία και προκλητικότητα των βιομηχάνων μπορεί να σπάσει μόνο με διεκδικητικό πλαίσιο, που απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων, βελτιώνει ουσιαστικά τη ζωή τους, κατοχυρώνει τις κατακτήσεις. Μπορεί να σπάσει - συνεχίζει - με αγωνιστική στήριξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που αρνείται ουσιαστικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Το συνδικάτο διεκδικεί: Αυξήσεις 15% σε όλα τα μεροκάματα του κλάδου. Καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ. 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με πλήρεις αποδοχές και δικαιώματα. Ανθυγιεινό επίδομα 10% σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και ένταξη όλων στα βαρέα ανθυγιεινά. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αύξηση των τριετιών κατά μία ακόμα. Κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών. Απαγόρευση της απόλυσης πέντε χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. Εφαρμογή των ισχυουσών κλαδικών συμβάσεων του '95 κ.ά.

Το Συνδικάτο καλεί, τέλος, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου "να ορθώσουν αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην αδιαλλαξία κυβέρνησης και ΣΕΒ".

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ