Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΚΟ
"Πλήρη αναμόρφωση" ζητά η ΓΣΕΕ

Την "πλήρη αναμόρφωση" του νομοσχεδίου "για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ" επιδιώκει - σύμφωνα με ανακοίνωσή της - η ΓΣΕΕ,της οποίας το προεδρείο συζήτησε για το θέμα χτες και σύντομα θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού τωνΔΕΚΟ,αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα νομοσχέδιο που θα αποτελεί "προπέτασμα καπνού" για "επιλογές που θα αμφισβητήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων".Γι' αυτό τονίζει ότι πρέπει να απαλειφθεί το άρθρο 2, παρ. 2 του νομοσχεδίου που - όπως σημειώνεται - δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να μετοχοποιεί κατά το δοκούν τις ΔΕΚΟ, επειδή θα μπορεί να ρυθμίζει θέματα που θα αναιρέσουν "το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ".

Η Συνομοσπονδία ζητά, επίσης, την εξαίρεση των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης από το νομοσχέδιο, επειδή - σημειώνει - δεν μπορεί όλες οι ΔΕΚΟ να γίνουν ανώνυμες εταιρίες. Κρίνει, επίσης, "ατελή και άτολμα" τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου και τονίζει ότι "έτσι, όμως, δε διαμορφώνεται το αναγκαίο νέο θεσμικό πλαίσιο, που να εγγυάται την αυτοτέλεια και τον εκδημοκρατισμό των ΔΕΚΟ, ζητήματα που αποτελούν όρους επιβίωσης, αλλά και ανάπτυξής τους".

Επίσης, αφήνει "ανοιχτή την προοπτική" αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, μέσα και από το συντονισμό των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ.

Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή τους, έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση 52 ΔΕΚΟ. Το ίδιο αίτημα έχει προβάλει και η ΑΔΕΔΥ μετά από σύσκεψη οργανώσεων - μελών της. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε συνδικαλιστές του ΟΛΠ, προκύπτει ότι μεθοδεύεται απλώς η εξαίρεση των λιμανιών από το νομοσχέδιο, ώστε να περάσει αναλλοίωτο στις βασικές του ρυθμίσεις με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, θα ζητήσει "εγγυήσεις" από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι δε θα ζητήσουν εξαίρεση και άλλοι χώροι, προκειμένου να αποφασίσει η κυβέρνηση την εξαίρεση των λιμανιών.

- Την Παρασκευή, στο ΥΠΕΘΟ πραγματοποιείται κυβερνητική σύσκεψη για το νομοσχέδιο περί ΔΕΚΟ, το οποίο - σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Σημίτη - είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ