ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συμπαράταξη ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ να αγωνιστούν με τους συναδέλφους τους στον ΟΤΕ, για να σταματήσει το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα

Το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών, που συνάπτει ο ΟΤΕ με ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου της παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού, καθώς και το επίκαιρο ζήτημα της μετοχοποίησης του ΟΤΕ, ήταν στο κέντρο των συζητήσεων που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,με τους εργαζόμενους της "Ιντρακόμ".

Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Παιανία ύστερα από πρόσκληση του σωματείου και στα πλαίσια επαφών που έχει το σωματείο με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημερώνει για τις θέσεις των εργαζομένων πάνω στο ζήτημα των προγραμματικών συμφωνιών που συνάπτει ο ΟΤΕ με τις ελληνικές εταιρίες του κλάδου.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, σχετικά με το θέμα που της έθεσε το σωματείο, επισήμανε: "Οταν το 1991 μας επισκέφθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και μας έθεσε το ζήτημα των προμηθειών του ΟΤΕ, των διαγωνισμών κλπ., βάλαμε ορισμένους όρους τους οποίους προβάλλουμε μέχρι σήμερα και τους είπαμε και δημόσια. Από τη στιγμή που ο ΟΤΕ δεν ανέπτυξε δική του παραγωγική βάση, που ήταν και είναι πάγια θέση μας, είναι επακόλουθο να συνάπτονται προγραμματικές συμφωνίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Δική μας άποψη είναι να διενεργείται διαγωνισμός με όρους διαφάνειας, όσο γίνεται, και η επιλογή να γίνεται με κριτήρια όπως: Αν μια επιχείρηση λειτουργεί μέσα στην Ελλάδα, η εγχώρια προστιθέμενη αξία, οπωσδήποτε οι τιμές και, βέβαια, η ποιότητα των προϊόντων. Θέση γενική, ανεξάρτητα από πρόσωπα, συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα όμως σήμερα - συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα - δεν είναι πια οι προγραμματικές συμφωνίες, αλλά η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που ουσιαστικά αρχίζει με το 8%. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Από τώρα και στο εξής μια χούφτα άνθρωποι και ένας υπουργός θα αποφασίζουν για τα πάντα".

"Οι κομμουνιστές, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, δε φοβούνται να διακηρύσσουν ότι παλεύουν για το σοσιαλισμό και για κοινωνικοποιημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Μας απασχολεί, όμως, ότι στις σημερινές συνθήκες δοκιμάζεται, όχι μόνο ο δημόσιος τομέας, αλλά λόγω του σκληρού ανταγωνισμού των πολυεθνικών δοκιμάζονται και σύγχρονες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ - εξήγησε - θα σημάνει γενικότερο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και, βεβαίως, θα ασκήσει επίδραση και στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, αν βρεθούν σε δύσκολη θέση, δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως έχουν οι επιχειρηματίες, η εργοδοσία. Γι' αυτούς, και μία επιχείρησή τους να μην πάει καλά, θα πάνε καλά οι υπόλοιπες. Αλλά τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν παντού το μεγάλο πρόβλημα της αβεβαιότητας και της ανεργίας;"

"Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΡΑΚΟΜ πρέπει να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και να παλέψουν για να σταματήσει το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα", υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα

Αναφερόμενη στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, τόνισε ότι "η πιο πατριωτική πολιτική είναι η πολιτική που στηρίζει την παραγωγική βάση της χώρας, την αναπτύσσει και την εκσυγχρονίζει, η καλύτερη άμυνα είναι η ισχυρή οικονομία. Να μην αναγκάζεται η χώρα να τρέχει στο δανεισμό και να εξαρτάται από τους ξένους. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ μπορεί να τον οδηγήσει σε εξάρτηση από τους ξένους. Οταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μπορείς να την ελέγχεις, ακόμα και να αντιπαρατεθείς μαζί της αν θεωρείς ότι κάτι δεν κάνει καλά. Τους ξένους δεν μπορείς να τους ελέγχεις, χάνεις τη δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης, χώρια η ανεργία", κατέληξε η ΓΓ του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε τους χώρους εργασίας και είχε συνάντηση με τη διοίκηση, η οποία την ενημέρωσε για την πορεία της εταιρίας.

Παραζάλη υποτέλειας

Ο χορός του κυβερνητικού αλαλούμ καλά κρατεί. Στην αρχή είχαμε την ανταλλαγή υπαινιγμών μεταξύ υπουργού Εξωτερικών και υπουργού Εθνικής Αμυνας, γύρω από το τι ο καθένας τους συμφώνησε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, την ημέρα της κρίσης στην Ιμια. Ακολούθησε η ανοιχτή δήλωση του Γερ. Αρσένη, που, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον καλούσε να ξεκαθαρίσει τι συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τον Κλίντον! Αργότερα, η σύγχυση πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, όταν ο Κλίντον αποκάλυψε, ότι η θέση του για παραπομπή του θέματος στη Χάγη ήταν πρόταση της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να διαψεύσει τον Κλίντον, ενώ ταυτόχρονα έλεγε ότι καλώς έπραξε ο υπουργός Παιδείας, που, σύμφωνα με δηλώσεις του, έθεσε ο ίδιος το θέμα της Χάγης στον Χόλμπρουκ, κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός! Χτες, είχαμε νέο επεισόδιο στο σίριαλ των κυβερνητικών "ήξεις - αφήξεις". Από τη μια, τον Γ. Παπανδρέου να εγκαλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γιατί δεν εξήγησε, πως ό,τι έπραξε στο Νταβός, το έκανε έπειτα από εντολές του Κ. Σημίτη. Από την άλλη, τους Γερ. Αρσένη και Θ. Πάγκαλο, να ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με το ποιος ανέβασε και το ποιος κατέβασε τις σημαίες στην Ιμια και για το αν προηγουμένως ο ένας είχε ενημερώσει τον άλλον...

Τα πράγματα θα ήταν απλώς γελοία, αν δε σχετίζονταν με τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα ήταν αντάξια παντελούς περιφρόνησης, αν οι πρωταγωνιστές του θεάτρου του παραλόγου και της αναξιοπιστίας δεν αποτελούσαν τους κυβερνώντες της Ελλάδας. Θα ήταν, το πολύ πολύ ικανά, να καταλάβουν θέση στις πλέον φαιδρές σελίδες της πολιτικής ανεκδοτολογίας, αν οι εν λόγω δημόσιοι άντρες δεν έφταναν στο σημείο, να αξιοποιούν ακόμα και θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο γήπεδο των "συντροφικών μαχαιρωμάτων" τους. Σε κάθε περίπτωση, η επίκληση της ανευθυνότητας των ιθυνόντων, αν και υπαρκτή, δεν αρκεί, για να περιγράψει την τακτική τους. Ούτε η ανικανότητά τους μπορεί να αποτελεί άλλοθι, γι' αυτή την πρωτοφανή σύγχυση και παραζάλη.

Οι παραπάνω κύριοι είναι πρώτα από όλα επικίνδυνοι. Είναι επικίνδυνοι και με βάση τα όσα λένε και κάνουν, και με βάση τα όσα λένε χωρίς να τα κάνουν και, πρωτίστως, με βάση το όσα κάνουν χωρίς να τα λένε, στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας και της πολιτικής της εξάρτησης. Είναι επικίνδυνοι, γιατί δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αυτοπροβάλλονται, κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους αλληλοκαρφωμάτων, άλλοι ως εντολοδόχοι του αμερικανικού και άλλοι του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου. Είναι επικίνδυνοι, γιατί δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό, να μετατρέπουν με τη στάση τους την εξωτερική πολιτική της χώρας σε πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων, μεταξύ των διαφόρων κέντρων της εγχώριας ολιγαρχίας. Και ενώ, τα τελευταία "προσκαλούνται" ουσιαστικά να χαράξουν - μέσα από τους διάφορους μηχανισμούς διαμόρφωσης της συνείδησης που κατέχουν (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες κλπ.) - την εξωτερική πολιτική, που ανταποκρίνεται στα δικά τους συμφέροντα, ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση συνολικά... ψάχνουν την "εθνική στρατηγική" και τους τρόπους, της μεταξύ τους συνεννόησης...

ΔΗΜΟΣΙΟ
Αρχίζει η επιλογή των επιλαχόντων

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πρόσληψη των 1.181 επιλαχόντων του γραπτού διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων στο δημόσιο, ο οποίος έγινε πέρσι το Μάρτη. Την Παρασκευή θα κυκλοφορήσει το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) με τη σχετική προκήρυξη, η οποία θα αποσταλεί και στις νομαρχίες και τα επαρχεία όπου και θ' αναρτηθεί. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν το σχετικό ΦΕΚ από το Εθνικό Τυπογραφείο από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: 601 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 183 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 366 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 28 θέσεις δακτυλογράφων και τρεις θέσεις μεταφραστών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλιότερη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή έχουν όσοι στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν 264 μόρια και στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 352 μόρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος διαγωνισμός που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλη θα αναβληθεί για το Σεπτέμβρη, καθώς ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας, στον οποίο στηρίζεται η διαδικασία του διαγωνισμού, θα είναι απασχολημένος με την προετοιμασία για τις γενικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ