ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πορεία ενάντια στον πόλεμο και την εξάρτηση

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία πραγματοποιούν σήμερα μαθητές λυκείων της Αθήνας

Στο δρόμο του αγώνα για την ειρήνη και την ανεξαρτησία της χώρας, ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βαδίζει σήμερα η μαθητική νεολαία της Αθήνας, που με απόφαση 15μελών μαθητικών συμβουλίων λυκείων της Αθήνας πραγματοποιεί φιλειρηνική αντιπολεμική διαδήλωση προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η πορεία πραγματοποιείται με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και μπροστά στον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας μας σε πόλεμο και θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια. Με απόφαση των 15μελών μαθητικών συμβουλίων τους, στην πορεία θα συμμετάσχουν μαθητές από το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Λύκειο Αγ. Παρασκευής, το 1ο, 2ο και 4ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 1ο Λύκειο Πετρούπολης, το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, το 2ο Λύκειο Βύρωνα, το 4ο Λύκειο Πετρούπολης και το 5ο Λύκειο Αθήνας.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος του Συντονιστικού Λυκείων Ν. Ιωνίας, οι μαθητές, "θεωρώντας ότι οι νέοι έχουν πρώτοι το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, θα διαδηλώσουν τη διάθεσή τους να επικρατήσει ειρήνη στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο και να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της περιοχής, καθώς και την αντίθεσή τους στην επέμβαση των ξένων στην περιοχή".

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές των Λυκείων της Ν. Ιωνίας δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα αρνηθούν να συμβιβαστούν με τις εθνικιστικές κραυγές που στοχεύουν να οξύνουν την ήδη υπάρχουσα ένταση, άσχετα από το αν αυτές προέρχονται από την ανατολική ή δυτική πλευρά του Αιγαίου.

Με τη σημερινή πορεία οι μαθητές θα διεκδικήσουν να ληφθούν δυναμικά μέτρα πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την ανάκληση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από τη Βοσνία, το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων και την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΙΠΕΚΤΣΙ
Να αντισταθούμε στην τρέλα του πολέμου

Εκκληση προς Ελληνες και Τούρκους από τα μέλη των επιτροπών του "Βραβείου Ιπεκτσί"

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υπέρ της ειρήνης και της φιλίας". Αυτό αναφέρουν σε δήλωσή τους οι συνιδρυτές και τα μέλη των επιτροπών και της Γραμματείας στην Ελλάδα και την Τουρκία του "Βραβείου Ειρήνης και Φιλίας ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ", ενός θεσμού που συνεχίζει εδώ και 17 χρόνια τις ειρηνικές τους δραστηριότητες.

Στη δήλωση - έκκληση προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας και της Ελλάδας, τονίζεται ότι η φιλία Ελλήνων και Τούρκων έχει πολύ μεγάλη σημασία την παρούσα χρονική στιγμή. "Επομένως, αναφέρεται στην έκκληση, γίνεται αναγκαία και η αναζήτηση λύσεων των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών (που δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν μεταξύ γειτονικών χωρών) από ειρηνικούς δρόμους και διαδικασίες". Και συνεχίζει:

"Λαμβάνοντας υπόψη τη διαπίστωση ότι οι δύο λαοί είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ της ειρήνης και της φιλίας, τονίζουμε τη σημασία που έχει η αποφυγή από τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς των δύο χωρών, κινήσεων και δηλώσεων που δημιουργούν ένταση και μπορούν να οδηγήσουν στη σύγκρουση.

Υπενθυμίζουμε ότι το να αφήσεις να παρασυρθείς από την τρέλα του πολέμου είναι πιο εύκολο από την αντίσταση στον πόλεμο. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος ηρωισμός και αυτοέλεγχος στη δεύτερη περίπτωση.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ελληνες και Τούρκους πολίτες, τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές τους οργανώσεις, και τους καλούμε να"εξοστρακίσουμε" τον πόλεμο από τις μεταξύ μας σχέσεις, κατά το παράδειγμα της "Δελφικών Αμφικτιονιών" στην Αρχαία Ελλάδα. Τους καλούμε να καταστήσουν κυρίαρχο το ιδεώδες της ειρήνης. Ζητούμε δε, από τις κυβερνήσεις, να προσανατολιστούν, εμπνεόμενες από το παράδειγμα των μεγάλων αναμορφωτών Βενιζέλου και Ατατούρκ, στη λύση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι απαραίτητη η δημιουργία πίεσης από την κοινή γνώμη των δύο χωρών. Και στην άσκηση της ειρηνικής αυτής πίεσης καλούμε τους δύο λαούς".

Την έκκληση υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι:

Τάσος Αθανασιάδης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, Δημήτρης Σιατόπουλος συγγραφέας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, Γιάννης Μαγκλής συγγραφέας, Θανάσης Παπαθανασόπουλος συγγραφέας, Σοφιανός Χρυσοστομίδης δημοσιογράφος, συγγραφέας, τέως καθηγητής στη Δημοσιογραφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Αναγνώστου συγγραφέας, πρόεδρος του Φιλολογικού και Αρχαιολογικού Τμήματος του συλλόγου "Παρνασσός", Γιάννης Μιγάδης ζωγράφος, Γιάννης Ανεμογιάννης σκηνογράφος, Θανάσης Ρεντζής σκηνοθέτης κινηματογράφου.

Από τουρκικής πλευράς υπογράφουν οι:

Σιμπέλ Ιπεκτσί σύζυγος του Αμπντί Ιπεκτσί, Ντογιάν Επέρ γενικός διευθυντής της εφημερίδας "Μιλιέτ", Σαλίμ Ριζά Κιρκπινάρ συγγραφέας, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Τουρκικής Επιτροπής, Φερίτ Εντγκί δημοσιογράφος, Ντογιάν Χιζλάν συγγραφέας, δημοσιογράφος, Σεϊνέπ Οράλ δημοσιογράφος, συγγραφέας, Ναϊλ Γκιρελί δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Δημοσιογράφων, Εμρέ Κονγκάρ καθηγητής, συγγραφέας, πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αλτάν Οϊμέν δημοσιογράφος, αρθρογράφος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΛΩΝΙΑΣ
Ο λαός μας δε χρειάζεται "προστάτες"

Με έκπληξη οι ομογενείς Ελληνες της Γερμανίας παρακολούθησαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Οπως αναφέρει ψήφισμα διαμαρτυρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας, η κυβερνητική στάση επιβεβαίωσε τον εγκλωβισμό της ελληνικής πολιτικής στα τυχοδιωκτικά σχέδια των "φίλων" και "συμμάχων".

"Καλούμε, τονίζουν οι ομογενείς της Κολωνίας, την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική του "βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα" και να προχωρήσει σε μία πολιτική πυγμής προς τους δήθεν "προστάτες" μας, στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στο λαό μας".

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, αφού το ΝΑΤΟ στηρίζει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και καλείται η ελληνική κυβέρνηση να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και το ψήφισμα καταλήγει:

"Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες στους διεθνείς οργανισμούς για σωστή και πλήρη ενημέρωση. Παράλληλα, να καταγγείλει και να ξεσκεπάσει τη στάση των ίδιων, αλλά και των υπεύθυνων που υποκινούν και υποβοηθούν τον τούρκικο επεκτατισμό μέσα στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

ΝΔ
Συναντήσεις Εβερτ στο Ευρωκοινοβούλιο

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, συναντήθηκε χτες στο Στρασβούργο ο Μ. Εβερτ.

Ο Κ. Χενς δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι "τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και πιστεύει πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συζήτηση που θα έχει αυτήν τη βδομάδα, "με μεγάλη πλειοψηφία θα τονίσει αυτήν τη στάση και αυτήν την άποψη". Από την πλευρά του, ο Β. Μάρτενς δήλωσε ότι πρέπει να "υπάρχει μία κοινή εξωτερική πολιτική και κοινής ασφάλειας, η οποία, για να έχει κάποιο νόημα, θα πρέπει να προβλέπεται η αυτόματη αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς κάθε μέλος της και στην προκείμενη περίπτωση προς την Ελλάδα".

Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ, χωρίς να παραδειγματιστεί από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρόσφατη κρίση, που ήταν στην καλύτερη περίπτωση "ευμενώς ουδέτερη", δήλωσε ότι "η ελληνική και η ευρωπαϊκή σημαία πρέπει να είναι μαζί στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου".

ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
"Οχι" στις αμερικανοκίνητες οξύνσεις

Εκκληση προς τους φορείς και τους πολίτες του Ταύρου, να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης, απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο και ζητώντας το πάγωμα - τουλάχιστον - των σχέσεων της χώρας μας με το ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην απόφαση καταγγέλλονται ταυτόχρονα η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου, καθώς και η στάση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΔΕΕ, που - όπως επισημαίνεται - υπέθαλψαν και όξυναν την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Το ΔΣ του Δήμου Ταύρου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την περιοχή της Βοσνίας, να προχωρήσει άμεσα στην απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και να μπλοκάρει τη σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ.

  • Την απαίτησή της για άμεση απόσυρση του εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία, εκφράζει με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Συνταξιούχων Εργατών Μετάλλου. Οπως επισημαίνει "εντάσσεται περισσότερο στην εμπλοκή της χώρας μας προς γενίκευση των στρατιωτικών εντάσεων στα Βαλκάνια".
"Ειρηνική" πίτα

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει αύριο στις 6 το απόγευμα η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης και καλεί όλους τους φίλους της να βρίσκονται εκεί "για να περάσουμε λίγο ευχάριστα". Η κοπή της πίτας θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48.

Σε Μουσική Βραδιά, με γνωστους, καταξιωμένους καλιτέχνες καλεί τους

Σε Μουσική Βραδιά, με γνωστούς, καταξιωμένους καλλιτέχνες καλεί τους φίλους της Ειρήνης, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Τετάρτη 21 του Φλεβάρη. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο ΜΕΔΟΥΣΑ με τους καλλιτέχνες Τάνια Τσανακλίδου και Μανώλη Λιδάκη. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56 (1ος όροφος).

ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πικετοφορία την ερχόμενη Τρίτη

Πικετοφορία ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές παρεμβάσεις στο Αιγαίο διοργανώνει την Τρίτη 20 του Φλεβάρη, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Υφεση. Θα προηγηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 6 το απόγευμα. Η Επιτροπή καλεί τους μαζικούς φορείς του Πειραιά να στηρίξουν την πρωτοβουλία της.

Φιλοτουρκικό παρασκήνιο στο Ευρωκοινοβούλιο

Από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με πρωταγωνιστές τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, σημαδεύτηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συζητά την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με το πρόσφατο ελληνοτουρκικό επεισόδιο. Στη συνεδρίαση, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, γινόταν προσπάθεια να αμβλυνθούν κάποιες διατυπώσεις του προτεινόμενου κοινού ψηφίσματος, που αφορά στην καταδίκη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, μαζί τους και οι Πράσινοι, ζήτησαν να αντικατασταθεί ο όρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καταδικάζει" με το "ανησυχεί βαθιά". Η αλλαγή αυτή ζητήθηκε από τους Γερμανούς, με το αιτιολογικό ότι μια κατηγορηματική καταδίκη της Τουρκίας θα έκοβε τις γέφυρες με την Αγκυρα, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χώρα αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί απείλησαν ότι αν δε γίνει δεκτή η αλλαγή που πρότειναν, τότε θα υποβάλουν τροπολογία που θα προχωρούσε ακόμη περισσότερο, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία σε διαπραγματεύσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κοινό ψήφισμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διατηρηθεί η διατύπωση: "Κατάφωρη παραβίαση από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

Βαλκανική συγκέντρωση για την ειρήνη στη Σόφια

Αναχώρησε για τη Σόφια ο Ελισαίος Βαγενάς,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ σε συγκέντρωση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, που διοργανώνουν σήμερα πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Βουλγαρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ