ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΕ
Παραίτηση πριν την αλλαγή

Μια μέρα πριν την έγκριση του καταστατικού της υπό ίδρυση θυγατρικής εταιρίας του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία με τη συμμετοχή ιδιωτών θα διαχειριστεί "εν λευκώ" κονδύλια άνω των 550 δισ. δραχμών για έργα στο σιδηρόδρομο, η κυβέρνηση απομάκρυνε τον πρόεδρο του Οργανισμού Γ. Πέτσο και στη θέση του διόρισε τον Χρ. Παπαγεωργίου.

Η εξέλιξη αυτή μεταθέτει χρονικά την έγκριση του καταστατικού της ΕΡΓΟΣΕ, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα από τα κυβερνητικά σχέδια για τον κατακερματισμό του ΟΣΕ και το πέρασμά του, σταδιακά, στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Γ. Πέτσος,σε επιστολή που δημοσιοποίησε, είχε υποβάλει προφορικά την παραίτησή του στον υπουργό Μεταφορών, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, χωρίς να γίνει τότε αποδεκτή. Το διάστημα που πέρασε μέχρι την υποβολή της προχτεσινής παραίτησης, η οποία έγινε αποδεκτή, ο υπουργός - πάντα κατά τον Γ. Πέτσο - δεν ανταποκρίθηκε σε εμπιστευτική επιστολή για συνάντηση συνεργασίας και αυτό είχε ως επακόλουθο να μη συνεδριάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΔΣ του ΟΣΕ. Ο τέως πρόεδρος του ΟΣΕ, ως αφορμή της δεύτερης παραίτησής του, επικαλείται ότι έμεινε ακάλυπτος από τον υπουργό στα δημοσιεύματα, που τον έφερναν να αντιδικεί μαζί του και να επιδιώκει την καρέκλα του ΟΣΕ.

Ο υπουργός δήλωσε χτες ότι ο Γ. Πέτσος υπέβαλε την παραίτησή του "επικαλούμενους λόγους που είναι σεβαστοί" και τον ευχαρίστησε για "τη σύντομη συνεργασία" που είχαν!

Πάντως, ο Γ. Πέτσος,και στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς το προσωπικό, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του υπουργού, ενώ κατήγγειλε, χωρίς, όμως, να κατονομάσει κανέναν, αυτούς "που βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστές και υπήρξαν καταδότες της χούντας".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
"Μεγάλο φαγοπότι" με... αθωότητα!

Διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς τους εργολάβους. Η κυβέρνηση έτοιμη να υπογράψει και άλλες αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις και να δώσει τον πρώτο λόγο στους ιδιώτες

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες τους εργολάβους και τα μεγάλα ξένα και εγχώρια συμφέροντα που θέλουν να πάρουν μέρος στο "μεγάλο φαγοπότι", ότι θα προωθήσει τα δημόσια έργα συνολικού ύψους 4,3 τρισ. δρχ. που διαχειρίζεται το υπουργείο του, κηρύσσοντας την έναρξη διήμερου συνεδρίου με θέμα "Τεχνικά έργα - Κατασκευές" που διοργανώνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εφημερίδα "Εξπρές".

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην υπογραφή και νέων αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων, όπως αυτές για τα Σπάτα, τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου ή τη συμπληρωματική σύμβαση για το μετρό που χάρισε στους εργολάβους δεκάδες δισ. δρχ. ως "πανωπροίκια".

Και ενώ ισχύουν όλα αυτά, και η κυβέρνηση δεν τολμά να εφαρμόσει τη νομοθεσία για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των τεχνικών εταιριών, ο Κ. Λαλιώτης μίλησε για "χάρτα διαφάνειας με την οποία προωθούνται τα δημόσια έργα"! Μάλιστα, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι θα υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με σύμμαχο την αθωότητά του (!!) και με όποιο προσωπικό ή πολιτικό κόστος...

Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι είναι οι βασικοί αποδέκτες των διαβεβαιώσεων του υπουργού θα έτριβαν προφανώς τα χέρια τους από ικανοποίηση. Πολύ περισσότεροασφαλώς, αφού ο Κ. Λαλιώτης επανέλαβε ότι δίνει έμφαση στην "προσέλκυση και χρησιμοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη συγχρηματοδότηση των έργων που έχουν ενδιαφέρον και είναι ελκυστικά για τους ιδιώτες και τις τράπεζες. Ετσι, πρόσθεσε, θα βρεθούν πρόσθετοι πόροι για να ολοκληρωθούν ορισμένα μεγάλα έργα, όπως η Εγνατία και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (ΠΑΘΕ) ή για να επεκταθούν ή να αρχίσουν άλλα έργα". Ουσιαστικά ο υπουργός υποσχέθηκε ότι όχι μόνο θα δώσει την εκμετάλλευση των εθνικών δρόμων στους ιδιώτες, αλλά αυτοί θα καθορίσουν και το επόμενο πρόγραμμα κατασκευής δημοσίων έργων στη χώρα μας - κάτι που άλλωστε προβλέπει νομοθέτημα της ΝΔ, την ισχύ του οποίου διατηρεί και το ΠΑΣΟΚ.

  • Στο μεταξύ, πανικό έχει προκαλέσει στους εργολάβους η κοινοτικής έμπνευσης εγκύκλιος 2/96 του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία έχει και αναδρομική ισχύ και με την οποία απαγορεύονται οι υπερβάσεις των προϋπολογισμών στα δημόσια έργα. Παράλληλα προβλέπει ότι αν γίνει υπέρβαση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους διαλύονται οι εργολαβίες και επαναδημοπρατούνται τα ημιτελή έργα. Κύκλοι των τεχνικών επισήμαιναν ότι η εγκύκλιος αυτή επιβλήθηκε από την Κοινότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις ευρωπαϊκές εταιρίες να πάρουν ακόμη περισσότερα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Επιπλέον - υποστήριζαν - με την εγκύκλιο ουσιαστικά απαλλάσσονται οι "αεριτζήδες" και "ημέτεροι" εργολάβοι από την ευθύνη ολοκλήρωσης των έργων που έχουν αναλάβει, αφού διευκολύνονται να τα εγκαταλείψουν ημιτελή μόλις απορροφήσουν τον αρχικό προϋπολογισμό τους. Πάντως, χτες ο Κ. Λαλιώτης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εγκύκλιος αυτή "δεν πρόκειται να ακυρωθεί".
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν αύριο και μεθαύριο

Σαρανταοχτάωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, ενώ στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριό τους, που θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 7, 8 και 9 του Μάρτη, θα αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Οι δικαστικοί υπάλληλοι επανέλαβαν τα χρόνια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, όπως βελτίωση των συνθηκών εργασίας, οικονομική αναβάθμιση, αποποινικοποίηση κάποιων αδικημάτων, αποκέντρωση του Πρωτοδικείου, αυτοδιοίκηση της γραμματείας των δικαστηρίων, το κτιριακό κτλ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στη μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, όπου η σημερινή κατάσταση οδηγεί σχεδόν σε αρνησιδικία. Οπως είπαν οι δικαστικοί υπάλληλοι, το 1995 στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάστηκαν 248.135 ποινικές υποθέσεις. Σε 376 δικαστικούς λειτουργούς αντιστοιχούν 419 γραμματείς, η αναλογία στη χώρα μας είναι περίπου ένας προς ένα, ενώ στις χώρες της Ευρώπης συνήθως έχουμε αναλογία ένας προς τρεις.

Τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης ορισμένων αδικημάτων, όπως παραβάσεις του ΚΟΚ, για τις επιταγές να απαιτείται έγκλιση και να μην αποτελεί δικαίωμα της τράπεζας κτλ. Για το Πρωτοδικείο Αθήνας πρότειναν να λειτουργήσουν άλλα δύο Πρωτοδικεία, στη Δυτική και Ανατολική Αττική.

Εκτός μητροπόλεων οι τρεις ιερωνυμικοί

Στροφή 180 μοιρών έκανε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας και έθεσε οριστικά εκτός των μητροπόλεων τους ιερωνυμικούς μητροπολίτες Αττικής, Νικόδημο Κατζηρούλη, Θεσσαλιώτιδας, Κωνσταντίνο Σακελλαρόπουλο και Λάρισας Θεολόγο Πασχαλίδη.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προχώρησε σε μεταστροφή της μέχρι τώρα νομολογίας του και με πλειοψηφία 18 - 11 απέρριψε τις προσφυγές των τριών μητροπολιτών. Στη χτεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών του δικαστηρίου και κρίθηκε ότι δεν μπορεί να προσβληθεί το "επιτίμιο της ακοινωνησίας", γιατί είναι πράξη πνευματική και όχι διοικητικής αρχής.

Η Ολομέλεια θα συνεχίσει και σήμερα τη διάσκεψή της, όπου θα εξετάσει τους επιμέρους λόγους που προβάλλονται από τους προσφεύγοντες, ενώ η χτεσινή απόφαση θεωρείται οριστική.

ΟΣΠΑ
Μονόγραψαν για άλλο ένα χρόνο λιτότητας

Σε συμφωνία με τη διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα κυμαίνεται στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης, προχώρησε η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ.

Στο σχέδιο που μονόγραψαν ήδη οι δύο πλευρές και σήμερα αναμένεται να επικυρωθεί στο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", το ποσοστό των αυξήσεων για το 1996, κυμαίνεται γύρω στο 8%. Είναι δηλαδή κάτω από το ποσοστό που διεκδικεί η ΓΣΕΕ (10%) και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων στον εθνικό αερομεταφορέα, που για τη διετία 1994-1995, με το "πάγωμα" των μισθών, υπολογίζεται σε 24%. Οσον αφορά το θεσμικό μέρος, το σχέδιο ΣΣΕ 1996 αφήνει άθικτο όλο το πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε με το νόμο περί "εξυγίανσης" της ΟΑ, με το οποίο "σαρώνονται" τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Στην υπό υπογραφή ΣΣΕ δεν υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη - προοπτική για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ του 1994 καθεστώς.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) διαχώρισαν από την αρχή τη θέση τους, τάχθηκαν υπέρ της υπογραφής ΣΣΕ πάνω από το 8%, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική κάλυψη στην απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων τα δυο τελευταία χρόνια και δε μετείχαν στη διαπαραταξιακή επιτροπή, που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΟΑ. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ θα καταψηφίσουν σήμερα το σχέδιο ΣΣΕ, που "φέρνει" για έγκριση η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ".

Συνεχίζεται η απεργία στον ΟΤΕ

Για δεύτερη μέρα απήργησαν και χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που προβλέπει τη μετοχοποίηση σε πρώτη φάση του 8% του Οργανισμού και την παράδοση μέρους του στα χέρια κυρίως ντόπιων, αλλά και ξένων επενδυτών του Χρηματιστηρίου. Και χτες δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι περιφρούρησαν το δικαίωμά τους στην απεργία με την παρουσία τους μπροστά στις εισόδους εργασιακών χώρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, σημαντική ήταν η συμμετοχή και τη δεύτερη μέρα της τετραήμερης απεργίας, που συνεχίζεται σήμερα και λήγει αύριο.

Συνδικαλιστές της ΕΣΚ - ΟΤΕ τόνισαν στο "Ρ": "Η απεργιακή αυτή αναμέτρηση είναι εκ των πραγμάτων πολιτική. Ετσι πρέπει να την αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι και να βγάλουν τ' ανάλογα συμπεράσματα. Ποιες δηλαδή πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις στηρίζουν στην πράξη με συνέπεια και σταθερότητα τον αγώνα τους. Η παράταξη καλεί τα μέλη και τα στελέχη της να συνεχίσουν, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα, να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητα και την αισιοδοξία τους για τη συνέχιση του αγώνα".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες πως η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε την αντικατάσταση του προέδρου του ΟΤΕ Στέργιου Μπαμπανάση. Στη θέση του πρόκειται να τοποθετηθεί ο καθηγητής Δημήτρης Παπούλιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ